72 χρόνια μετά, η Χιροσίμα θυμάται

Οι καμπάνες της Ειρήνης ήχησαν σήμερα θλιβερά και οι κάτοικοι της πόλης τήρησαν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των χιλιάδων θυμάτων της ατομικής βόμβας ουρανίου- της πρώτης που χρησιμοποιήθηκε εναντίον ανθρώπων- που ισοπέδωσε την Χιροσίμα στις 6 Αυγούστου του 1945.
Εκατοντάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν σε ναούς για να προσευχηθούν για τους περίπου 140.000 νεκρούς του  “Little Boy”, το όνομα της βόμβας που ερρίφθη κοντά στη χιροσίμα από το Αμερικανικό B-29 πολεμικό αεροπλάνο Enola Gay. Η Χιροσίμα τότε αριθμούσε 340.000 κατοίκους.
Καθώς η κυβέρνηση της Ιαπωνίας δέχεται σφοδρές κριτικές για την  προώθηση της πυρηνικής τεχνολογίας,  ο Ιάπωνας Πρωθυπουργός Σίνζο Αμπε- ο οποίος παρευρέθηκε στις επίσημες τελετές μνήμης- είπε ότι  η Ιαπωνία έχει το καθήκον να πιέσει για έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα.
Τρεις ημέρες μετά την επίθεση στη Χιροσίμα, οι Ηνωμένες Πολιτείες έριξαν  μια δεύτερη ατομική βόμβα στη νότια πόλη του Ναγκασάκι.
Η Ιαπωνία παραδόθηκε  έξι ημέρες αργότερα.
Από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου το 1945 μέχρι σήμερα, αρκετές χιλιάδες ακόμα άνθρωποι έχουν πεθάνει από  ασθένειες που προκάλεσε η έκρηξη της βόμβας, οι περισσότεροι από λευχαιμία,  λέμφωμα, καρκίνο των πνευμόνων και άλλα είδη καρκίνου.
Μετά την πυρηνική επίθεση  η Χιροσίμα ξαναχτίστηκε και το κοντινότερο κτίριο που έμεινε όρθιο κοντά στο σημείο της έκρηξης ονομάστηκε “Θόλος Genbaku” ή “Ατομικός Θόλος”, τμήμα σήμερα του Μνημείου  Ειρήνης της Χιροσίμα.
http://www.news.gr