2017 – Τα σημαντικότερα γεγονότα σε 20 καρέ

Το 2017 φεύγει ωστόσο αφήνει πίσω του κάποιες στιγμές που άλλαξαν τον κόσμο και έδωσαν το δικό τους στίγμα στη σύγχρονη ιστορία.Το πρακτορείο Associated Press βρισκόταν εκεί που χτυπούσε ο «παλμός» και κατέγραψε φωτογραφίες που έχουν να πουν τη δική τους ιστορία και αιχμαλωτίζουν τη στιγμή των πρωταγωνιστών. Σας παρουσιάζουμε με τυχαία σειρά μερικά καρέ που απαθανάτισαν τις στιγμές που βρέθηκαν τη χρονιά που φεύγει στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος:

1. ‘Ματωμένη’ Πρωτοχρονιά

Το 2017 άρχισε με τους χειρότερους οιωνούς, αφού την Πρωτοχρονιά, πραγματοποιήθηκε επίθεση στο νυχτερινό κέντρο Ρέινα, στις ακτές του Βοσπόρου στην Κωνσταντινούπολη. Κατά την επίθεση, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) σκοτώθηκαν 36 άνθρωποι και δεκάδες τραυματίστηκαν.

2. Ορκωμοσία Τραμπ

Ο Ντόναλντ Τραμπ ορκίστηκε στις 20 Ιανουαρίου και έγινε ο 45ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών.

3. Ξεκινά το Brexit

Στις 29 Μαρτίου ξεκίνησε η διαδικασία εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τον Ιούνιο στις πρόωρες εκλογές η Τερέζα Μέι βγαίνει αποδυναμωμένη.

4. Πρόεδρος Μακρόν

Στις 14 Μαΐου ο ο επικεφαλής του κινήματος En Marche κηρύσσεται επίσημα πρόεδρος της γαλλικής Δημοκρατίας μετά τους δύο γύρους των βουλευτικών εκλογών στις 23 Απριλίου και 7 Μαΐου.

5. Η σφαγή των Ροχίνγκια

Ο στρατός της Μιανμάρ πραγματοποίησε καταδρομές σε χωριά της εθνοτικής μουσουλμανικής μειονότητας των Ροχίνγκια. Πάνω από 650.000 εγκατέλειψαν τη χώρα και κατέφυγαν το Μπαγκλαντές

6. Κρίση στο Κατάρ

Η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε στις 5 Ιουνίου την απόφασή της να διακόψει τις διπλωματικές και εμπορικές της σχέσεις με το Κατάρ, το οποίο κατηγορεί για σχέσεις με ισλαμιστικές οργανώσεις.

7. Η απειλή της Βόρειας Κορέας

Στις 4 Σεπτεμβρίου, η Βόρεια Κορέα πραγματοποίησε την έκτη και μεγαλύτερη πυρηνική της δοκιμή, με μια βόμβα υδρογόνου, με ισχύ 50 μέχρι 120 κιλοτόνων. Το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν, απειλεί τις ΗΠΑ και τον Τραμπ, ο οποίος φυσικά δεν αφήνει αναπάντητες τις προκλήσεις.

8. Χάος στη Βενεζουέλα

Η Βενεζουέλα ζει τη μεγαλύτερη οικονομική, πολιτική και κοινωνική κρίση στη σύγχρονη ιστορία της. Οι συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών της αντιπολίτευσης και των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας στους δρόμους του Καράκας και των άλλων μεγάλων πόλεων της χώρας γίνονται όλο και πιο έντονες. Οι διαδηλωτές ζητούν την παραίτηση του Νικολάς Μαδούρο υποστηρίζοντας ότι τα τελευταία χρόνια το καθεστώς εφαρμόζει τρομοκρατικές μεθόδους και κάνει συλλήψεις διαφωνούντων με σκοπό να παραμείνει στην εξουσία.

9. Εκλογές στην Καταλονία

Την 1η Οκτωβρίου, παρά την απαγόρευση από την ισπανική Δικαιοσύνη, διοργανώνεται το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της περιφέρειας από την τοπική κυβέρνηση της Καταλονίας, υπό τον πρόεδρο Κάρλες Πουτζντεμόν. Η ψηφοφορία αμαυρώθηκε από τις βιαιοπραγίες των αστυνομικών εναντίον ψηφοφόρων. Στις 27 Οκτωβρίου, μετά από άκαρπες διαπραγματεύσεις, το καταλανικό κοινοβούλιο κηρύσσει την ανεξαρτησία της περιφέρειας και η ισπανική Γερουσία δίνει το πράσινο φως στην κυβέρνηση να θέσει υπό κηδεμονία την Καταλονία. Ο Μαριάνο Ραχόι ανακοινώνει την αποπομπή του Πουτζντεμόν και της κυβέρνησής του.

10. Η κυβέρνηση Τζαμάικα

Τον Σεπτέμβριο διεξήχθησαν οι γερμανικές εκλογές με την Άνγκελα Μέρκελ να κερδίζει μεν αλλά να μην καταφέρνει να σχηματίσει κυβέρνηση. Οι συζητήσεις με τα υπόλοιπα κόμματα, οδηγούν σε αδιέξοδο, με το ενδεχόμενο νέων εκλογών το 2018 να είναι εξαιρετικά πιθανό. Την ίδια ώρα, η δημοτικότητα της καγκελαρίου, παρουσιάζει πτώση.

11. Η τρομοκρατία ‘σφυροκοπά’ τη Βρετανία


Στις 22 Μαρτίου στο Λονδίνο, ένας άνδρας έπεσε πάνω στο πλήθος στο Γουεστμίνστερ, σκοτώνοντας τέσσερις ανθρώπους, πριν μαχαιρώσει έναν αστυνομικό μέχρι θανάτου και πέσει νεκρός από πυρά συναδέλφων του

Στις 22 Μαΐου στο Μάντσεστερ, ένας νεαρός Βρετανός με καταγωγή από τη Λιβύη πυροδότησε τα εκρηκτικά, με τα οποία είχε ζωστεί, μέσα σε ένα γήπεδο όπου πραγματοποιούσε συναυλία η τραγουδίστρια Αριάνα Γκράντε, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 22 άνθρωποι. Την ευθύνη για τις επιθέσεις ανέλαβε το ISIS.

Στις 3 Ιουνίου δράστες έριξαν το φορτηγάκι στο οποίο επέβαιναν πάνω σε πεζούς στη Γέφυρα του Λονδίνου προτού επιτεθούν με μαχαίρια εναντίον περαστικών στη γειτονική περιοχή Μπόροου Μάρκετ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον έξι άνθρωποι.

12. Τυφώνας Ίρμα

Ο τυφώνας Ίρμα ήταν ένας ισχυρός τυφώνας Κατηγορίας 5, ο οποίος ξεκίνησε από τα ανατολικά του Ατλαντικού Ωκεανού, στη Γουινέα-Μπισσάου στις 30 Αυγούστου. Είναι ο ισχυρότερος τυφώνας που καταγράφηκε ποτέ έξω από την Καραϊβική και τον Κόλπο του Μεξικού, ενώ μαζί με τον τυφώνα του 1935 είναι οι ισχυρότεροι που έχουν χτυπήσει τις ηπειρωτικές ΗΠΑ από την πλευρά του Ατλαντικού.

13. Σκάνδαλο Γουάινστιν

Πολλές μαρτυρίες – κόλαφος για τον Χάρβεϊ Γουάινστιν ήρθαν στο φως της δημοσιότητας, για να προστεθούν στις ήδη γνωστές, που περιγράφουν τον κινηματογραφικό παραγωγό του Χόλιγουντ ικανό να προβεί σε σεξουαλική κακοποίηση και βιασμό, χειραγώγηση και εκφοβισμό.

Σε ρεπορτάζ των New York Times οι ηθοποιοί Άσλεϊ Τζαντ και Ρόουζ Μακ Γκόουαν κατήγγειλαν ότι τις εξανάγκασε να τον βλέπουν γυμνό ή τους υποσχέθηκε βοήθεια στην καριέρα τους έναντι σεξουαλικών ανταλλαγμάτων. Πολλές ηθοποιοί του Χόλιγουντ άρχισαν στη συνέχεια να καταγγέλλουν τον Γουάινστιν για βιασμό ή παρενόχληση.

14. Η απόλυση Κόμεϊ

Τον Μάιο, ο Ντόναλντ Τραμπ, αποφάσισε να απολύσει τον Διευθυντή του FBI, Τζέιμς Κόμεϊ, ο οποίος ήταν επικεφαλής της έρευνας για την ανάμειξη της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ. Ο Κόμεϊ, πληροφορήθηκε την απόλυσή του από την τηλεόραση, ενώ βρισκόταν σε σύσκεψη με πράκτορες στο Λος Άντζελες.

15. Paradise Papers

Στις 5 Νοεμβρίου 2017 δόθηκαν στη δημοσιότητα από πολλά μέσα ενημέρωσης σε όλο τον κόσμο (μεταξύ των οποίων η εφημερίδα ΕΘΝΟΣ) αποκαλύψεις offshore εταιρείες και άτομα που εδρεύουν σε φορολογικούς παραδείσους που προκύπτουν από 13.4 εκατομμύρια εμπιστευτικά ηλεκτρονικά έγγραφα.

Τα έγγραφα προέρχεται από τη δικηγορική εταιρία Appleby, τους προμηθευτές εταιρικών υπηρεσιών Estera και Asiaciti Trust, και τα μητρώα επιχειρήσεων 19 φορολογικών δικαιοδοσιών μυστικότητας. Συνολικά περιλαμβάνουν περισσότερα από 120.000 ονόματα ατόμων και εταιριών.

16. Η ανακατάληψη της Μοσούλης

Η Βαγδάτη μετά την ανακατάληψη της Μοσούλης ανακοίνωσε την νίκη επί της τρομοκρατικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ISIS), η οποία έχασε το μεγαλύτερο μέρος των εδαφών που κατείχε στη Συρία. Ωστόσο το ISIS, δεν εξαλείφεται, αφού αποτελεί ακόμη και σήμερα τη μεγαλύτερη τρομοκρατική απειλή, τόσο με τους αποκαλούμενους «μοναχικούς λύκους» όσο και με ομαδικές επιθέσεις.

17. Σεισμός στο Μεξικό

Τουλάχιστον 369 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τον σεισμό 7,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που συντάραξε στις 20 Σεπτεμβρίου το Μεξικό.

18. Μακελειό στο Λας Βέγκας

Συνολικά 58 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 546 τραυματίστηκαν από τα πυρά ενόπλου σε υπαίθρια συναυλία έξω απ’ το ξενοδοχείο-καζίνο Mandalay Bay.

19. Η Καλιφόρνια φλέγεται

Τεράστιες καταστροφές και τον θάνατο ενός πυροσβέστη προκάλεσε στην Καλιφόρνια των Ηνωμένων Πολιτειών η πυρκαγιά «Τόμας», που μαινόταν ανεξέλεγκτη για περισσότερες από 20 ημέρες ανεξέλεγκτη και αποτελεί την τρίτη μεγαλύτερη φωτιά στην ιστορία της πολιτείας. Οι φλόγες κατέστρεψαν σχεδόν 750 σπίτια και περισσότερα από 250 εμπορικά και περιφερειακά κτίσματα. Μέχρι σήμερα έχει τεθεί υπό έλεγχο το 91% των ενεργών εστιών της.

20. Η απόφαση Τραμπ για Ιερουσαλήμ

Η απόφαση του Αμερικανού προέδρου στις 6 Δεκεμβρίου να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ όξυνε τη διαμάχη μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων και οδήγησε σε αιματηρές συγκρούσεις στη Δυτική Όχθη.

_______________________

Φωτογραφίες: AP / Patrick Semansky, Evan Vucci, Dar Yasin, Ariana Cubillos, Eric Gay, Christophe Ena, Felipe Dana, John Locher, Khalil Hamra, Czarek Sokolowski, Alex Brandon, Markus Schreiber, Kamran Jebreili, Francisco Seco, John Carucc, Ahn Young-joon, Giannis Papanikos, Rebecca Blackwell, Kent Porter/The Press Democrat, Mike Eliason/Santa Barbara County Fire Department via AP

Πηγή: news247.gr

Recommended For You