10 λόγοι για να κόψεις το τσιγάρο

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να κόψει ο κάθε καπνιστής αυτή την βλαβερή συνήθεια. Πολλοί ξέρουν ότι το τσιγάρο είναι επικίνδυνο, αλλά επιλέγουν να συνεχίζουν να δηλητηριάζουν κάθε μέρα τον οργανισμό τους. 
Από την άλλη, έρευνες δείχνουν ότι ένα μεγάλο μέρος των καπνιστών ζει στο σκοτάδι – τουλάχιστον 30 % -, γνωρίζοντας μόνο μερικές από τις αρνητικές επιπτώσεις που έχει το κάπνισμα. Οι λόγοι για να το κόψεις είναι δεκάδες, ίσως και εκατοντάδες.
Στο σημερινό άρθρο θα δούμε 10 από τους συνηθέστερους λόγους που οδηγούν κάποιον στο να κόψει το τσιγάρο.
Λόγος #1 – Θα γλιτώσεις πολλά χρήματα Δεν χρειάζεται πολύ σκέψη. Ο μέσος καπνιστής κάνει τουλάχιστον 1 πακέτο την ημέρα. Το πακέτο έχει ξεπεράσει τα τρία ευρώ, οπότε θα γλιτώσεις τουλάχιστον 1.000 το χρόνο αν σταματήσεις να καπνίζεις.
Λόγος #2 – Θα μειώσεις την πιθανότητα να πάθεις εγκεφαλικό ή καρδιακό Ήξερες πως κάθε καπνιστής έχει τουλάχιστον τριπλάσια πιθανότητα να πάθει εγκεφαλικό ή,και καρδιακό επεισόδιο; Έξι μήνες είναι αρκετοί για να μειωθεί σημαντικά η πιθανότητα να πάθεις κάτι από τα δύο! Μετά από μια δεκαετία η πιθανότητα να πάθεις κάτι από τα δύο επανέρχεται στα επίπεδα ενός μη καπνιστή.
Λόγος #3 – Μειώνεις την πιθανότητα να πάθεις καρκίνο Το κάπνισμα δεν αυξάνει το κίνδυνο μόνο για καρκίνο στο πνεύμονα. Μερικοί άλλοι τύποι καρκίνου που συμβάλλει είναι:
  • Του παχέος εντέρου
  • Της μήτρας και του προστάτη
  • Του δέρματος
Λόγος #4 – Η όσφρηση και η γεύση σου θα επανέλθουν πολύ γρήγορα στο φυσιολογικό
Όταν καπνίζεις η όσφρηση και η γεύση σου ατονούν σε πολύ μεγάλο βαθμό. Αν σταματήσεις να καπνίζεις σήμερα, θα χρειαστούν μόλις 5-7 μέρες για να ξανά-ανακαλύψεις γεύσεις και μυρωδιές που είχες «ξεχάσει».
Λόγος #5 Γήρανση του δέρματος Το κάπνισμα προκαλεί γήρανση του δέρματος. Αν να σε νοιάζει η εμφάνιση σου, τότε κόψε το τσιγάρο σήμερα. Μέσα σε μερικούς μήνες θα διαπιστώσεις ότι το δέρμα σου θα είναι πιο νέο και με λιγότερες ρυτίδες.
Λόγος #6 Θα κοιμάσαι καλύτερα Σύμφωνα με μία έρευνα του John Hopkins, οι καπνιστές δεν κάνουν καλό ύπνο. Η αλήθεια είναι πως η κατάσταση χειροτερεύει τις πρώτες μέρες που κάποιος κόβει το κάπνισμα. Μετά από περίπου ένα μήνα θα δεις όμως τεράστια βελτίωση.
Λόγος #7 Ξέχνα τον τσιγαρόβηχα
Έχεις βαρεθεί το πρωινό τσιγαρόβηχα; Έχεις βαρεθεί να έχεις διαρκώς φλέγματα; Αν ναι, η μόνη λύση είναι να σταματήσεις το τσιγάρο. Άλλος τρόπος δεν υπάρχει.
Λόγος #8 Θα βελτιωθεί η φυσική σου ικανότητα Σύμφωνα με έρευνες, η διακοπή του τσιγάρου είναι αρκετή για να δεις βελτίωση της αεροβικής αντοχής σου κατά 10-50 % μέσα σε μερικούς μήνες. Αν λαχανιάζεις κάθε φορά που ανεβαίνεις 5-6 σκαλιά τότε μάλλον ήρθε η ώρα να το κόψεις.
Λόγος #9 Στυτική Δυσλειτουργία Πολλά από τα κρούσματα στυτικής δυσλειτουργίας μετά τα 30 οφείλονται αποκλειστικά στο τσιγάρο. Αν τελευταία έχεις προβλήματα με τον «φίλο» σου, τώρα ξέρεις ποιος φταίει.
Λόγος #10 Γονιμότητα Είτε είσαι γυναίκα είτε άντρας το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Το τσιγάρο αποδυναμώνει τους κολυμβητές και προκαλεί διάφορα προβλήματα γονιμότητας στην γυναίκα.
Πως θα το κόψω; Σήμερα υπάρχουν πολλοί διαθέσιμοι τρόποι που υποτίθεται πως βοηθάνε στην διακοπή του τσιγάρου. Τσίχλες, αυτοκόλλητα, βελονισμός, ηλεκτρονικά τσιγάρα (τα λεγόμενα ecigs), ειδικά κέντρα, βελονισμός, yoga, υπνωτισμός..
Η αλήθεια είναι πως δεν χρειάζεται τίποτα από τα παραπάνω ! Σύμφωνα με μελέτες, οι περισσότεροι καπνιστές (80%) το κόβουν επιτυχώς με την μέθοδο της…κρύας γαλοπούλας (cold turkey) ή στα ελληνικά με την μέθοδο μαχαίρι.Το μόνο που χρειάζεται είναι να το πάρεις απόφαση απόφαση, υπομονή, και ψυχολογική υποστήριξη από το περίγυρο σου. Μην ξεχνάς, τα περισσότερα συμπτώματα εξάρτησης εξαφανίζονται μετά από μόλις 7-10 μέρες.

... αν σας άρεσε το άρθρο μοιραστείτε το με τους φίλους σας απλά πατώντας Like ...

Γράψου στο NewsLetter για να μην χάνεις κανένα μας άρθρο