Όλα τα προγράμματα για ανέργους που έρχονται τους επόμενους μήνες

imagesΞεκινούν και θα προκηρύσσονται σταδιακά έως το τέλος του έτους δέκα προγράμματα απασχόλησης που αφορούν συνολικά πάνω από 90.000 ανέργους, όλων των εκπαιδευτικών κατηγοριών.

Τα προγράμματα θα προκηρυχθούν από το υπουργείο Εργασίας και τον ΟΑΕΔ και περιλαμβάνουν θέσεις στο δημόσιο αλλά και στον ιδιωτικό τομέα για νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας, αλλά και ανέργους που θέλουν να συμπληρώσουν τα ένσημά τους προκειμένου να βγουν στη σύνταξη.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Έθνος-Εργασία, τα δύο πρώτα προγράμματα που θα βγουν στο αέρα αφορούν:

  • Απόκτηση εργασιακής εμπειρίας και ένταξης στην απασχόληση για νέους 18-24 ετών: Εχει προϋπολογισμό 44 εκατ. ευρώ, απευθύνεται σε 10.000 άνεργους και η σχετική προκήρυξη αναμένεται να εκδοθεί τον Ιούλιο.
  • Απόκτηση εργασιακής εμπειρίας και ένταξης στην απασχόληση για 3.000 νέους 25-29 ετών: Εχει προϋπολογισμό 13,2 εκατ. ευρώ και αναμένεται να ξεκινήσει τον Ιούλιο.

Τα δύο αυτά προγράμματα περιλαμβάνουν απόκτηση εργασιακής εμπειρίας σε αντικείμενο συναφές με τις σπουδές των υποψηφίων και τετράμηνη κατάρτιση σε ιδιωτικές επιχειρήσεις ή συνεταιρισμούς. Την κατάρτιση θα ακολουθήσει η πρόσληψη των ίδιων νέων που θα συμμετέχουν στα προγράμματα σε κανονική θέση εργασίας, στην ίδια ή άλλη επιχείρηση, με οκτάμηνη επιδότηση από τον ΟΑΕΔ.

Τι ακολουθεί

Από τον Ιούλιο μέχρι και τον Δεκέμβριο θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες προκήρυξης προγραμμάτων που αφορούν πρόσληψη ανέργων στο Δημόσιο αλλά και σε εταιρείες, καθώς και υποστήριξη ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων όπως οι μακροχρόνια άνεργοι, οι ΑΜΕΑ κ.λπ.

«Ερχονται» λοιπόν το επόμενο διάστημα:

  • Πρόγραμμα κατάρτισης, πιστοποίησης και εγγυημένης απασχόλησης ανέργων σε κλάδους αιχμής: Αφορά 23.000 ανέργους ηλικίας 29-64 ετών, έχει προϋπολογισμό 112 εκατ. ευρώ και πρόκειται να βγει «στον αέρα» τον Ιούλιο.
  • Προγράμματα δημιουργίας 10.000 νέων θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα: Αφορά ανέργους και ειδικές ομάδες ανέργων, θα έχει προϋπολογισμό 54 εκατ. ευρώ και αναμένεται να ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο.
  • Πρόγραμμα υποστήριξης της απασχόλησης σε Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις: Απευθύνεται σε 1.575 ανέργους, έχει προϋπολογισμό 11,5 εκατ. ευρώ και θα ξεκινήσει το φθινόπωρο.
  • Πρόγραμμα υποστήριξης της απασχόλησης ΑΜΕΑ σε Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις: Απευθύνεται σε 1.000 άτομα, έχει προϋπολογισμό 2 εκατ. ευρώ και θα ξεκινήσει και αυτό τον Σεπτέμβριο.
  • Πρόγραμμα νεανικής επιχειρηματικότητας για άνεργους νέους 18 έως 29 ετών:Αφορά 11.000 άτομα, έχει συνολικό προϋπολογισμό 43,4 εκατ. ευρώ και αναμένεται να ξεκινήσει τον Οκτώβριο.
  • Κοινωφελής Εργασία σε 17 δήμους της χώρας: Αφορά 3.737 άνεργους (σε σύνολο 6.918) σε δήμους-θύλακες υψηλής μακροχρόνιας ανεργίας. Αναμένεται να προκηρυχθεί μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου.
  • Πρόγραμμα Επανένταξης 6.328 μακροχρόνια ανέργων στην αγορά εργασίας:Αναμένεται να προκηρυχθεί εντός του καλοκαιριού και αφορά 34 δήμους- θύλακες υψηλής ανεργίας.
  • Πρόγραμμα Επανένταξης 23.000 μακροχρόνια ανέργων στην αγορά εργασίας: Αναμένεται να ξεκινήσει τον προσεχή Δεκέμβριο.

 

Recommended For You