Ψωμί μπύρας με φέτα ή με γραβιέρα

imagesυλικά

450 γρ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
1 1/2 κουταλιά του γλυκού αλάτι
1 κουτάκι (330ml) μπύρα τύπου Pilsner

Για τη γεύση Φέτα & Λιαστή Ντομάτα
150 γρ Φέτα Χωριό, θρυμματισμένη σε χοντρά κομμάτια
100 γρ λιαστή ντομάτα, καλά στραγγισμένη και σκουπισμένη από τα λάδια, χοντροκομμένη (ζυγίζουμε μετά την προετοιμασία)
1 κουταλιά του γλυκού ρίγανη ξερή

Για τη γεύση Γραβιέρα & Καραμελωμένο Κρεμμύδι
150 γρ Γραβιέρα Γλυκιά Χωριό, χοντροτριμμένη
1 μέτριο κρεμμύδι κομμένο σε μισοφέγγαρα, καραμελωμένο με 1 κουταλιά της σούπας Βούτυρο Αγελάδος Χωριό και 1/2 κουταλιά του γλυκού ζάχαρη*
1 κουταλιά του γλυκού θυμάρι ξερό
1/4 κουταλιά του γλυκού μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο

εκτέλεση

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170C στον αέρα (180C αντιστάσεις) και στρώνουμε ένα ορθογώνιο ταψάκι (25 x 12 εκ.) με λαδόκολλα.
  2. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε με σύρμα το αλεύρι, τη ζάχαρη και το αλάτι.
  3. Προσθέτουμε τη μπύρα και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα μέχρι να ομογενοποιηθούν και να μη φαίνεται το αλεύρι.
  4. Για τη γεύση Λιαστή Ντομάτα & Φέτα: Προσθέτουμε την λιαστή ντομάτα και τη φέτα και ανακατεύουμε όσο απαλά μπορούμε για να μην διαλυθεί εντελώς η φέτα. Το μείγμα θα είναι αρκετά πηχτό.
  5. Για τη γεύση Γραβιέρα & Καραμελωμένο Κρεμμύδι: Προσθέτουμε τη γραβιέρα και το καραμελωμένο κρεμμύδι και ανακατεύουμε όσο γίνεται πιο απαλά για να ενσωματωθούν στο πηχτό μείγμα.
  6. Μεταφέρουμε το μείγμα στο ταψάκι, ισιώνουμε την επιφάνεια (με τα δάχτυλα είναι πιο εύκολο), και ψήνουμε για περίπου 50-55 λεπτά. Μπήγουμε ένα ξυλάκι για σουβλάκι στο κέντρο και αν βγει στεγνό ή με λίγα στεγνά ψίχουλα το ψωμάκι μας είναι έτοιμο. Το αφήνουμε στη φόρμα για 5 λεπτά, ξεφορμάρουμε και σερβίρουμε ζεστό ή το τοποθετούμε σε σχάρα να κρυώσει εντελώς.

*Σημείωση: Για να καραμελώσουμε το κρεμμύδι βάζουμε ένα αντικολλητικό τηγανάκι σε μέτρια φωτιά να ζεσταθεί καλά. Όταν ζεσταθεί ρίχνουμε το βούτυρο και τα κρεμμύδια και ανακατεύουμε καλά. Χαμηλώνουμε αμέσως τη φωτιά και αφήνουμε για περίπου 25 λεπτά (ανακατεύοντας μόνο λίγες φορές) να σκουρύνουν και να γίνουν κολλώδη. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, ανακατεύουμε, και αφήνουμε άλλα 5 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε τα κρεμμύδια να κρυώσουν στο τηγανάκι. Θα έχουμε ποσότητα περίπου 1/3 της κούπας (από ένα μέτριο κρεμμύδι).

http://www.minervahorio.gr

Recommended For You