Χρυσό το “ιερό” εμπόριο των ημερών

Μια ολόκληρη “ιερή” βιομηχανία για τη μεγάλη γιορτή του Δεκαπενταύγουστου. Πόσο πουλάνε τα “δάκρυα” της Παναγίας, τα ασημένια τάματα και τα μαγνητάκια
Όπως κάθε χρόνο και κόντρα στη “νηστεία” στα τάματα λόγω κρίσης μια ολόκληρη βιομηχανία στήνεται γύρω από τη γιορτή και το πρόσωπο της Παναγίας.
Εκτός από τα τάματα στη Μεγαλόχαρη, ευπώλητα θεωρούνται και μία σειρά άλλα μικροαντικείμενα που φέρουν πάνω τους τη Θεοτόκο, όπως εικόνες, κομποσχοίνια, μπρελόκ, βραχιόλια και μαγνητάκια.
Αυτά, όπως αναφέρουν “Τα Νέα”, πωλούνται είτε στα καταστήματα εκκλησιαστικών και όχι μόνο ειδών κοντά σε ιερούς ναούς είτε σε πάγκους μικροπωλητών στα πανηγύρια όπου διοργανώνονται. Η νέα τάση, όπως φαίνεται, είναι η πώληση αντικειμένων μέσω διαδικτύου.
Προς 9-28 ευρώ, για παράδειγμα, πωλούνται τα “δάκρυα” της Παναγιάς (κομποσκοίνι από το Άγιον Όρος) ανάλογα με τον αριθμό των κόμπων, το ύφασμα και το χρώμα σε ηλεκτρονικό κατάστημα εκκλησιαστικών προϊόντων. Προς δύο ευρώ τα μαγνητάκια.

Ως αντίλογο, οι υπεύθυνοι των ναών και των προσκυνημάτων τονίζουν ότι τα αφιερώματα των πιστών στην Παναγία χρησιμοποιούνται για κοινωνικούς και φιλανθρωπικούς σκοπούς.
Τα χρυσαφικά – ανάμεσά τους δαχτυλίδια, βραχιόλια, μενταγιόν – στην Παναγία της Τήνου, αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ, “επιστρέφονται στο κοινωνικό σύνολο μέσα από την άσκηση φιλανθρωπίας και κοινωφέλειας” τονίζεται στην επίσημη ιστοσελίδα του ναού.
Χρήματα του Πανελλήνιου Ιερού Ιδρύματος Ευαγγελίστριας Τήνου έχουν αξιοποιηθεί, εξάλλου, για την ανέγερση γηροκομείου, για εκτέλεση πολεοδομικών έργων, ενώ ποσά δίνονται για την ενίσχυση σχολείων και σχολικών επιτροπών.
Παρόμοια πρακτική ακολουθεί και η Διοικούσα Επιτροπή του Ιερού Προσκυνήματος της Εκατονταπυλιανής Πάρου.
Για παράδειγμα, το εκκλησιαστικό γηροκομείο της Πάρου ανεγέρθηκε το 2006 με χρήματα που προήλθαν από την εκποίηση ταμάτων αφιερωμένων στην Παναγία.

http://news247.gr

Recommended For You