Φόρτιση smartphone με νερό και αλάτι

images

H myFC παρουσίασε μια μικρή και πολύ λεπτή κυψέλη καυσίμου, την οποία ενσωμάτωσε σε μια σειρά από δημοφιλή smartphones, μεταξύ των οποίων τα iPhone 7 και Galaxy S7, κάνοντας εφικτή τη φόρτισή τους χωρίς να συνδεθούν με παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.

Πρόκειται για κυψέλη πολυμερισμένης μεμβράνης (PEM) που χρησιμοποιεί ως καύσιμο το υδρογόνο. Για να λειτουργήσει το σύστημα χρειάζεται νερό, αλάτι και κάποιο οξειδωτικό μέσο – τυπικά οξυγόνο ή αέρας. Η μεμβράνη έχει τον ρόλο του ηλεκτρολύτη. Το νερό, το αλάτι και κάποια άλλα χημικά συστατικά περιέχονται σε κάρτες που συνδέονται στην κυψέλη καυσίμου, στο πίσω μέρος του smartphone.

Γενικά, η κυψέλη καυσίμου αποτελεί έναν μηχανισμό για την ηλεκτροχημική μετατροπή της ενέργειας. Η πρώτη κυψέλη φτιάχτηκε από τον Sir William Grove το 1839. Ωστόσο, σύμφωνα με στοιχεία από τη Wikipedia, η συστηματική έρευνα πάνω σε αυτές άρχισε τη δεκαετία του ’60, όταν η NASA χρησιμοποίησε κυψέλες καυσίμου στα διαστημικά σκάφη των προγραμμάτων Gemini και Apollo.

Η myFC δημιουργήθηκε το 2005 από το σουηδικό ινστιτούτο τεχνολογίας. Έχει έδρα στη Στοκχόλμη και από το 2014 είναι εισηγμένη στη First North παράλληλη (ευρωπαϊκή) αγορά του NASDAQ. Έχει κατασκευάσει και διαθέτει μικρούς, φορητούς φορτιστές κυψέλης καυσίμου για ηλεκτρονικές συσκευές, οι οποίοι θυμίζουν power banks, με τη διαφορά ότι δεν αποθηκεύουν, αλλά παράγουν ενέργεια.

Η τοποθέτηση των κυψελών καυσίμου στα iPhone 7, Galaxy S7 και άλλα smartphones δεν έχει την έγκριση της Apple, της Samsung και των άλλων κατασκευαστριών εταιρειών.

Δείτε το βίντεο:

Recommended For You