Φυλακισμένοι «Πυρήνες» πίσω από το σαμποτάζ σε Coca-Cola Light και Nestea

Τα φυλακισμένα μέλη της οργάνωσης «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» είναι οι εμπνευστές του σχεδίου «Πράσινη Νέμεσις» που τέθηκε σε εφαρμογή τη Δευτέρα, με στόχο το σαμποτάζ στα προϊόντα Coca-Cola Light και Nestea.

Αυτό επισημαίνουν με δηλώσεις τους στην «Κ» αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. που έχουν την ευθύνη της έρευνας για την υπόθεση. Παραλληλίζουν μάλιστα το σχέδιο «Πράσινη Νέμεσις» με το επονομαζόμενο σχέδιο «Φοίνικας» που είχε τεθεί σε εφαρμογή στις αρχές Ιουνίου με την ανατίναξη του Ι.Χ. της διευθύντριας των φυλακών Κορυδαλλού, Μαρίας Στέφη. Εξάλλου, την ευθύνη για το σαμποτάζ σε προϊόντα της Coca-Cola και της Nestlé ανέλαβε η Ατυπη Αναρχική Ομοσπονδία – FAI, η οποία υπέγραφε (μαζί με τη «Συνωμοσία») και τις προκηρύξεις ανάληψης ευθύνης των ενεργειών του σχεδίου «Φοίνικας».

Αρμόδιοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. επισημαίνουν ότι η εντολή για την ενεργοποίηση του σχεδίου «Πράσινη Νέμεσις» δόθηκε μέσα από τις φυλακές Κορυδαλλού, όπου κρατούνται τα μέλη του σκληρού πυρήνα (σύμφωνα με τη φρασεολογία της ΕΛ.ΑΣ.) της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς». Το ίδιο είχαν επισημάνει και στην περίπτωση του σχεδίου «Φοίνικας», αποκαλύπτοντας μάλιστα ότι ο ένας από τους συλληφθέντες για την απόπειρα επίθεσης στον τέως διοικητή της Αντιτρομοκρατικής Δ. Χωριανόπουλο, ο 30χρονος Σπ. Μ., είχε συναντηθεί στις φυλακές Κορυδαλλού με τον έγκλειστο για συμμετοχή στη «Συνωμοσία» Χρ. Τσάκαλο, λίγες ημέρες πριν από την αποστολή του δέματος-βόμβας. Οι αστυνομικοί εντάσσουν στο νέο τρομοκρατικό εγχείρημα την ανάρτηση στο Διαδίκτυο ενός βίντεο αλλά και τη δημιουργία νέας ιστοσελίδας, που (και τα δύο) προπαγανδίζουν τις ενέργειες του σχεδίου «Φοίνικας» και της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς». Αξίζει να σημειωθεί ότι το σπικάζ στο εν λόγω βίντεο έχει κάνει ο Χρ. Τσάκαλος!

Σε ό,τι αφορά συγκεκριμένα το σαμποτάζ σε αναψυκτικά, η προκήρυξη που ταχυδρομήθηκε τη Δευτέρα στο zougla.gr και την εφημερίδα Espresso (μαζί με ένα δείγμα αναψυκτικού νοθευμένου με υδροχλωρικό οξύ) αναφέρει, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Η ενέργεια σηματοδοτεί την έναρξη του επόμενου project συντονισμού άτυπων ομάδων και πυρήνων της FAI». Επίσης, κάνει ονομαστική αναφορά σε οργανώσεις οικοτρομοκρατίας όπως η ΕLF (Earth Liberation Front) και ΑLF (Animal Liberation Front) λέγοντας συγκεκριμένα ότι «η FAI ανοίγει μια προοπτική προσκαλώντας τους συντρόφους της αντιπολιτισμικής τάσης και τους πυρήνες άμεσης δράσης ELF και ALF σε μια γενικευμένη διεθνή εκδίκηση και επίθεση ενάντια στους δολοφόνους της ζωής μας». Αξίζει να σημειωθεί ότι τον περασμένο Ιούνιο ο προφυλακισμένος για συμμετοχή στη «Συνωμοσία» και τη διπλή ληστεία στο Βελβεντό Κοζάνης Γιάννης Μιχαηλίδης είχε αναρτήσει επιστολή στην οποία καλούσε σε «σαμποτάζ στις τεχνοεπιστημονικές υποδομές του πολιτισμού», στέλνοντας ταυτόχρονα αγωνιστικούς χαιρετισμούς «στους πυρήνες διεθνών δικτύων των ALF και ELF» καθώς και τη FAI.

Στη Μ. Βρετανία

Παρόμοιο περιστατικό (σαμποτάζ σε καταναλωτικά προϊόντα) έχει καταγραφεί τον Σεπτέμβριο του 2011 στη Μ. Βρετανία. Στόχος της επίθεσης ήταν τότε η φαρμακοβιομηχανία Reckitt Benckiser, καθώς άγνωστοι είχαν νοθεύσει σκευάσματα του παυσίπονου φαρμάκου Nurofen με αντιψυχωτικά χάπια Seroquel XL. Tότε, η φαρμακοβιομηχανία είχε υποχρεωθεί να αποσύρει προϊόντα, όπως εξάλλου έκανε και η Coca-Cola (η οποία σημειωτέον εμφιαλώνει για λογαριασμό της Nestlé και το προϊόν Nestea). Ηδη από την Τρίτη η εταιρεία ανακοίνωσε ότι απομακρύνει από τα ράφια τις πλαστικές συσκευασίες CocaCola Light 500 ml και Nestea όλων των γεύσεων για προληπτικούς λόγους. Σύμφωνα με νεότερη πληροφόρηση της «Κ», η απόσυρση βρισκόταν και χθες σε εξέλιξη καθώς λόγω της αργίας των Χριστουγέννων η απομάκρυνση των προϊόντων δεν είχε ολοκληρωθεί.

Πηγή: «Καθημερινή»

Recommended For You