Φονικός σεισμός στην Κίνα

Τουλάχιστον 56 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και πάνω από 600 τραυματίστηκαν από τη σεισμική δόνηση 6,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, η οποία σημειώθηκε σήμερα στη νοτιοδυτική επαρχία του Σιτσουάν στην Κίνα, όπως μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.

Ο σεισμός έγινε στις 03.02, ώρα Ελλάδος, στην περιφέρεια Λουσχάν, κοντά στην πόλη Γιάαν, και είχε εστιακό βάθος μόλις 12 χιλιομέτρων.
Η δόνηση έγινε αισθητή και σε γειτονικές επαρχίες, όπως και στην τοπική πρωτεύουσα Τσενγκντού, κάνοντας πολλούς κατοίκους να βγουν από τα σπίτια τους, σύμφωνα με πληροφορίες στο κινεζικό σύστημα κοινωνικής δικτύωσης Sina Weibo (αντίστοιχο του Twitter).
Οι περισσότεροι από τους νεκρούς εντοπίζονται στη Λουσχάν, όπου έχει διακοπεί η παροχή νερού και ηλεκτρικού. Εικόνες σε κινεζικές ιστοσελίδες παρουσιάζουν κατεστραμμένα κτήρια και ανθρώπους, τυλιγμένους σε ματωμένες γάζες, να νοσηλεύονται στα νοσοκομεία.
Όπως μεταδίδει το Νέα Κίνα, τα σωστικά συνεργεία ανέσυραν 27 επιζώντες από ερείπια κτηρίων.
Ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινγκπίν, και ο πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ ανακοίνωσαν πως θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να διασωθούν τα θύματα του σεισμού και να περιορισθεί κατά το ανθρωπίνως δυνατόν ο αριθμός των νεκρών.
Όπως μεταδίδουν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, ο κινέζος πρωθυππουργός βρίσκεται καθ’ οδόν προς την Γιάαν.
Παράλληλα, σύμφωνα με το πρακτορείο Νέα Κίνα, 2.000 στρατιώτες σπεύδουν προς την περιοχή για να συνδράμουν τα συνεργεία διάσωσης.
Το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV μετέδωσε πως στη Γιάαν επιτρέπεται η κυκλοφορία μόνον σε οχήματα αμέσου βοηθείας, αν και άρχισε να επαναλειτουργεί το αεροδρόμιο της Τσενγκντού.
Στην περιοχή έχουν σημειωθεί πολυάριθμες μετασεισμικές δονήσεις, με τη μεγαλύτερη εξ αυτών να έχει μετρηθεί στα 5,1 Ρίχτερ.
Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters

Recommended For You