Το Lisa Mouse του Steve Jobs και άλλα αντικείμενα “κειμήλια” βρέθηκαν σε “κάψουλα” που είχε θαφτεί το 1983

Το 1983, το Aspen Institute, στο πλαίσιο του International Design Conference στο Aspen του Colorado, είχε “θάψει” μία time capsule, γνωστή ως Aspen Time Tube, που περιείχε δημοφιλή αντικείμενα εκείνης της εποχής, με στόχο αυτή να ανοίξει το 2000.
Τα “ίχνη” της, όμως, χάθηκαν με τα χρόνια και, τελικά, το Aspen Time Tube βρέθηκε μόλις την προηγούμενη εβδομάδα και ανοίχθηκε την Παρασκευή. Μία ομάδα από τους “Diggers” του National Geographic Channel κατέγραψε το άνοιγμα και θα το μεταδώσει λεπτομερώς σε σχετικό επεισόδιο. Έως τότε, όμως, δόθηκε στη δημοσιότητα ένα από τα πλέον εντυπωσιακά ευρήματα της κάψουλας, ένα ποντίκι του ίδιου του Steve Jobs από τον υπολογιστή Lisa της Apple.
Ήταν το mouse που ο ίδιος είχε χρησιμοποιήσει κατά τη διάρκεια της παρουσίασής του στο συνέδριο και ήταν το αντικείμενο που είχε κάνει πολλούς να εντείνουν τις προσπάθειές τους για να βρεθεί η κάψουλα, που για κάποιους είχε γίνει γνωστή και ως “Steve Jobs Time Capsule”.
Μία ηχογράφηση της ομιλίας του Jobs στο Aspen έγινε viral αυτό τον Οκτώβριο. Οι λέξεις του αποδείχθηκαν προφητικές, μιλώντας για ένα μέλλον με computer tablets, ένα concept που η Apple έκανε πραγματικότητα αρκετά χρόνια αργότερα.
“Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να τοποθετήσουμε (έναν υπολογιστή) σε ένα κουτί παπουτσιών, να το πουλήσουμε για 2.500 δολάρια – και τελικά να βρούμε ένα τρόπο να τον βάλουμε σε ένα βιβλίο”. είχε πει ο Jobs και το μέλλον φαίνεται ότι τον δικαίωσε.
Η κάψουλα περιείχε και αρκετά άλλα ενδιαφέροντα αντικείμενα-“κειμήλια” εκείνης της εποχής, μεταξύ των οποίων μία ηχογράφηση 8-tracks των Moody Blues, έναν κατάλογο της Sears Roebuck, ένα τεύχος του Ιουνίου του 1983 του περιοδικού Vogue, ένα six-pack από μπύρες, έναν κύβο του Ρούμπικ, ένα… muffin καθώς και τα μυστικά σχέδια του NickDe Wolf για ένα dancing fountain στο Mill Street mall.
Αλλά ανάμεσά τους ξεχώριζε το mouse του ίδιου του Steve Jobs, από το Lisa Computer, μία από τις μεγαλύτερες εμπορικές “αποτυχίες” της εταιρείας, το οποίο αποκάλυψαν αποκλειστικά στις κάμερες του CNET οι αρχαιολόγοι των “Diggers” που είχαν αναλάβει τις ανασκαφές. Σε κάθε περίπτωση, το ντοκιμαντέρ του National Geographic θα έχει συνολικά ιδιαίτερο ενδιαφέρον, οπότε αναμένουμε την ολοκλήρωση της επεξεργασίας του υλικού, ώστε να προβληθεί από το κανάλι τον προσεχή Γενάρη.
http://www.digitallife.gr

Recommended For You