Το τσουνάμι του 2011 μετέφερε εκατομμύρια πλάσματα από την Ιαπωνία στις ακτές των ΗΠΑ

Σχεδόν 300 είδη θαλάσσιων πλασμάτων μετέφερε στις δυτικές ακτές των ΗΠΑ το φονικό τσουνάμι που έπληξε το 2011 τη βορειοανατολική Ιαπωνία! Οι ειδικοί κάνουν λόγο για τη μεγαλύτερη θαλάσσια μετανάστευση ειδών που καταγράφηκε ποτέ: περίπου ένα εκατομμύριο πλάσματα -ανάμεσά τους ψάρια, καρκινοειδή, οστρακοφόρα, θαλάσσιοι γυμνοσάλιαγκες και θαλάσσια σκουλήκια έκαναν το ταξίδι των περίπου 7.700 χιλιομέτρων πάνω στα μπάζα και τις φερτές ύλες από το τσουνάμι. Κάποια επέζησαν για πάνω από έξι χρόνια στη θάλασσα, ενώ πολλά αναπαράχθηκαν στη διάρκεια του ταξιδιού.

Τα ζώα αυτά εντοπίστηκαν από ομάδα ερευνητών υπό τον Τζέιμς Κάρλτον του Williams College πάνω σε 600 και πλέον «αντικείμενα», που ξεβράστηκαν στις ακτές των ΗΠΑ στον Ειρηνικό Ωκεανό. Τα «αντικείμενα» αυτά περιλαμβάνουν τα πάντα, από μικρά κομμάτια πλαστικού μέχρι ολόκληρα πλοία, ακόμη και κομμάτια από λιμενοβραχίονες όπως μια αποβάθρα που βρέθηκε στις ακτές του Όρεγκον!

Πώς έφθασαν ως εκεί; Όταν τα νερά του τσουνάμι παρέσυραν τα αντικείμενα αυτά στον ωκεανό, τα ρεύματα τα οδήγησαν στο ταξίδι των 7.000 και πλέον χιλιομέτρων.

Ένας από τους ειδικούς που μετείχαν στην έρευνα, ο Τζον Τσάπμαν του Πανεπιστημίου του Όρεγκον, είπε ότι έπαθε «σοκ» όταν διαπίστωσε πόσα πολλά είδη επέζησαν του ταξιδιού.

«Τα καρκινοειδή και τα δίθυρα μαλάκια προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία γιατί μπορεί να μεταφέρουν νέες ασθένειες και να ανταγωνιστούν, να εκτοπίσουν ή να επηρεάσουν με άλλους τρόπους τους πληθυσμούς των οστράκων και των μυδιών μας», τόνισε.

Μέχρι στιγμής παραμένει ασαφές αν κάποιο από τα γιαπωνέζικα είδη βρήκε μόνιμη κατοικία στο νέα θαλάσσιο περιβάλλον τους στις ΗΠΑ. Δεν αποκλείεται μια τέτοια διαδικασία να είναι ήδη σε εξέλιξη, αλλά θα χρειαστούν πολλά χρόνια για να καταγραφεί.

Το παράδοξο είναι ότι εξακολουθούν να φθάνουν πλάσματα από την Ιαπωνία στις ΗΠΑ, αλλά τα περισσότερα πάνω σε κομμάτια πλαστικού.

Οι επιστήμονες θεωρούν ότι τα ερχόμενα χρόνια θα παρατηρείται συχνότερα μετακίνηση πλασμάτων από τη μια στην άλλη πλευρά των ωκεανών για δύο κυρίως λόγους:

Πρώτον επειδή κάθε χρόνο καταλήγουν στους ωκεανούς ολοένα και περισσότερες ποσότητες πλαστικού (όπου επικολλώνται τα θαλάσσια πλάσματα) και δεύτερον επειδή η κλιματική αλλαγή αναμένεται να αυξήσει την ισχύ και πιθανώς τη συχνότητα ακραίων καιρικών φαινομένων, όπως οι κυκλώνες και οι τροπικές καταιγίδες, που παρασέρνουν τοπικά είδη στα ανοικτά, απ’ όπου τα απομακρύνουν στη συνέχεια τα ρεύματα.

Recommended For You