Το μυστικό μακροζωίας της Ικαρίας έχει άρωμα ελληνικού καφέ

Μπορεί να μην το γνωρίζετε αλλά οι κάτοικοι ενός ελληνικού νησιού, της Ικαρίας, κατατάσσονται σήμερα ανάμεσα στους επτά μακροβιότερους πληθυσμούς του κόσμου.

Το γεγονός αυτό, πέρα από την πιο χαλαρή θεώρηση των πραγμάτων που εκ φύσεως έχουν οι Ικαριώτες, οφείλεται σε σημαντικό βαθμό και στη διατροφή τους. Επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι συστατικά που βρίσκονται στα τρόφιμα και ροφήματα που καταναλώνουν καθημερινά, θωρακίζουν τον οργανισμό τους και τους προστατεύουν από χρόνια νοσήματα αλλά και από τη φθορά του χρόνου.

Για του λόγου το αληθές, ερευνητές της Ιατρικής σχολής Αθηνών πραγματοποίησαν μία μεγάλη μελέτη, τη μελέτη της Ικαρίας, όπου έψαξαν να βρουν τα διατροφικά μυστικά αυτού του πολύ ιδιαίτερου πληθυσμού. Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά ευρήματα έχει να κάνει με το είδος του καφέ που κατανάλωναν, ιδιαιτέρως άτομα ηλικίας 65 – 100 ετών, το οποίο δεν είναι άλλο από τον ελληνικό καφέ. Πάνω από το 87% των συμμετεχόντων στη μελέτη έπιναν ελληνικό καφέ κάθε μέρα και είχαν την καλύτερη αρτηριακή υγεία, με τα αγγεία τους να συμπεριφέρονται σαν αυτά των νέων ανθρώπων.

Και πού οφείλεται αυτό; Στα αντιοξειδωτικά συστατικά που ο ελληνικός καφές έχει. Πρόκειται για τα χλωρογενικά οξέα, αλλά μια ειδική κατηγορία συστατικών, τις λεγόμενες μελανοϊδίνες, οι οποίες αναδεικνύονται ακόμη περισσότερο από το καβούρδισμα του καφέ. Τα εν λόγω συστατικά συμβάλλουν σημαντικά στην αντιμετώπιση του οξειδωτικού στρες, της γήρανσης και πολλών νοσημάτων, όπως τα καρδιαγγειακά.

Πιο είναι λοιπόν το μυστικό για να ζήσετε περισσότερο ; Όπως τουλάχιστον φαίνεται από αυτούς που το έχουν καταφέρει, λιγότερο στρες, περισσότερη άσκηση, σωστή διατροφή και ελληνικό καφέ, ως επιλογή για το αγαπημένο σας ρόφημα.

Recommended For You