Το αρχαιότερο δέντρο του κόσμου ανακαλύφθηκε στη Σουηδία. Έχει ηλικία 9.500 χρόνια!

Το αρχαιότερο δέντρο στον κόσμο είναι ένα νορβηγικό έλατο ηλικίας 9.500 ετών. Βρίσκεται στη Σουηδία και ονομάστηκε «Old Tjikko» από τον άνθρωπο που το ανακάλυψε το 2004, τον καθηγητή Leif Kullman.

Ο Leif Kullman είναι καθηγητής Φυσικής Γεωγραφίας στο Πανεπιστήμιο της Ουμέα και ανακάλυψε το δέντρο κατά τη διάρκεια μιας απογραφής δέντρων στο εθνικό πάρκο Fulufjällets  στη Σουηδία.

Για χιλιάδες χρόνια το δέντρο εμφανιζόταν με τη μορφή ενός θάμνου, αλλά με την αύξηση της θερμοκρασίας τον περασμένο αιώνα αναπτύχθηκε σε έναν φυσιολογικό σχηματισμό δέντρου. Ο καθηγητής απέδωσε αυτήν την εκρηκτική ανάπτυξη στην υπερθέρμανση του πλανήτη.

Η ηλικία του δέντρου πιστοποιήθηκε με τη χρήση άνθρακα σε εργαστήριο του Μαϊάμι στη Φλόριντα.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το δέντρο κατόρθωσε να επιβιώσει χάρη στη διαδικασία του αγενούς πολλαπλασιασμού που σημαίνει ότι το ίδιο το δέντρο είναι σε θέση να κλωνοποιήσει τον εαυτό του.

Το ύψος του δέντρου αγγίζει τα τέσσερα μέτρα ενώ το ριζικό του σύστημα ζει σχεδόν δέκα χιλιάδες χρόνια.  Ο  Leif Kullman, καθηγητής Φυσικής Γεωγραφίας στο Πανεπιστήμιο της Umea, είπε: «Μπορώ να φανταστώ ότι τα πρώτα έλατα προήλθαν από αυτές τις περιοχές».

Recommended For You