Το αρχαιότερο δέντρο της Βρετανίας πεθαίνει μετά από 4.000 χρόνια

jw05-Ashbrittle
jw05-Ashbrittle

Τα λοίσθια πνέει πιθανότατα το εντυπωσιακό δέντρο Ashbrittle Yew το οποίο θεωρείται ότι είναι ο αρχαιότερος ζωντανός οργανισμός στη Βρετανία.

Το δέντρο ηλικίας 4.000 ετών βρίσκεται στον περίβολο της εκκλησίας του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή στην επαρχία Σόμερσετ, έχει περίμετρο 11,5 μέτρα και ένα τεράστιο, πλατύ φύλλωμα που προσφέρει τη σκιά του στους επισκέπτες.

Ο κεντρικός κορμός του δέντρου είναι κούφιος εξαιτίας κάποιας νόσου, αλλά διαθέτει έξι μικρότερους κορμούς που διακλαδώνονται. Οι κάτοικοι της περιοχής εκφράζουν την ανησυχία ότι το δέντρο πεθαίνει αφού έχουν εμφανιστεί σημάδια μαρασμού στα κλαδιά και το φύλλωμά του.

«Το δέντρο υποτίθεται ότι είναι ο αρχαιότερος ζωντανός οργανισμός στην Αγγλία και ήταν ήδη αρκετά ώριμο όταν το χτιζόταν το περίφημο Στόουνχετζ », δήλωσε ο αρχιφύλακας της εκκλησίας Τσαρλς Ντομπλ.

«Σύμφωνα με τους ειδικούς το δέντρο έχει ηλικία 3.500 με 4.000 χρόνια. Αλλά δυστυχώς αυτή τη στιγμή δείχνει αρκετά άρρωστο και ανησυχούμε ποιος θα χαθεί πρώτος, το ξωκλήσι ή το αρχαίο πουρνάρι», πρόσθεσε ο Ντομπλ.

Ωστόσο ο εμπειρογνώμονας Όουεν Τζόνσον δήλωσε ότι το πουρνάρι, το οποίο βρίσκεται σε ένα χωριό 15 χιλιόμετρα δυτικά της πόλης Τόντον, θα μπορούσε απλά να περνά μια δύσκολη περίοδο.

«Τα δέντρα περνούν από περιόδους κατά τις οποίες δεν δείχνουν ακμαία, αλλά λίγα χρόνια αργότερα μπορούν να ανακάμψουν και εσωτερικά και εξωτερικά», δήλωσε ο Τζόνσον.

Το δέντρο Ashbrittle Yew αποτελεί αντικείμενο αρκετών μύθων και θρύλων. Πολλοί πιστεύουν ότι έχει φυτρώσει πάνω σε τεχνητό ύψωμα που χρονολογείται από την Εποχή του Χαλκού και ότι στο σημείο είναι θαμμένος ένας τοπικός αρχηγός πριν την κατάκτηση της Βρετανίας από τους Ρωμαίους.

Το αρχαιότερο δέντρο του κόσμου έχει εντοπιστεί σε βουνό της κεντρικής Σουηδίας και έχει εκτιμώμενη ηλικία 9.500 ετών.

http://www.econews.gr

Recommended For You