Τι συμβαίνει με την ακτινοβολία των κινητών

imagesΤα κινητά τηλέφωνα προκαλούν καρκίνο; Οι περισσότερες υγειονομικές αρχές δεν το πιστεύουν αλλά μία νέα ομοσπονδιακή μελέτη ενδέχεται να επαναφέρει το θέμα στο προσκήνιο. Η αρχική μελέτη, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα στις αρχές της εβδομάδας, διαπίστωσε ότι η ακτινοβολία από τα κινητά τηλέφωνα αύξησε τον κίνδυνο στα αρσενικά ποντίκια να αναπτύξουν όγκους στον εγκέφαλο και την καρδιά τους. Yπάρχουν πολλά αμφιλεγόμενα σημεία στη μελέτη και ήδη πολλοί ειδικοί καταρρίπτουν τα συμπεράσματά της.

• Ποιος έκανε τη μελέτη; Είναι αξιόπιστος;

Η μελέτη εκπονήθηκε από το Εθνικό Πρόγραμμα Τοξικολογίας του υπουργείου Υγείας, έναν φορέα που αξιολογεί τους πιθανούς κινδύνους των χημικών ουσιών.

• Πώς έγινε η μελέτη;

Tα ποντίκια ζούσαν σε ειδικούς κλωβούς, έτσι ώστε να εκτίθενται σε διαφορετικά επίπεδα ακτινοβολίας σαν αυτή που εκπέμπουν τα κινητά τηλέφωνα επί εννέα ώρες καθημερινά. Η έκθεσή τους ξεκίνησε προτού γεννηθούν και εξακολούθησε μέχρις ότου έκλεισαν τα δύο χρόνια.

• Τα συμπεράσματα;

Το 2% έως 3% των αρσενικών ποντικών που εκτέθηκε στην ακτινοβολία εμφάνισε κακοήθη γλοιώματα, ένα είδος καρκίνου του εγκεφάλου. Αυτά που δεν εκτέθηκαν σε ακτινοβολία δεν έπαθαν καρκίνο. Επίσης το 5% έως 7% των αρσενικών ποντικών που εκτέθηκε στα υψηλότερα επίπεδα ακτινοβολίας εμφάνισε όγκους στην καρδιά. Οι συντάκτες της έκθεσης δέχθηκαν ότι τα νεοπλάσματα οφείλονταν στην έκθεση στην ακτινοβολία.

• Τι συνέβη με τα θηλυκά ποντίκια;

Παραδόξως, τα θηλυκά ζώα δεν εμφάνισαν καρκινικούς όγκους ακριβώς όπως τα ζώα της ομάδας ελέγχου. Δεν είναι σαφές γιατί τα αποτελέσματα είναι διαφορετικά στα δύο φύλα και πολλοί επιστήμονες αμφισβητούν γι’ αυτό τον λόγο τη μελέτη.

• Ποια είναι τα άλλα προβλήματα της έρευνας;

Ακόμα και για τα αρσενικά ζώα oι διαφορές ανάμεσα σε συγκεκριμένες ομάδες και την ομάδα ελέγχου δεν ήταν στατιστικά σημαντικές. Ενα άλλο παράδοξο ήταν ότι τα ποντίκια που εκτέθηκαν στην ακτινοβολία έζησαν περισσότερο από τα ζώα που ανήκαν στην ομάδα ελέγχου. Επίσης, αν και ο τύπος καρκινικού όγκου που εμφανίστηκε στην καρδιά μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε άλλο όργανο, κάτι τέτοιο δεν καταγράφηκε. Ιδιαίτερα ασυνήθιστο είναι ότι τα ζώα της ομάδας ελέγχου δεν εμφάνισαν καθόλου όγκους. Σε προηγούμενες μελέτες κατά μέσο όρο το 2% των ποντικών της ομάδας ελέγχου εμφάνιζε γλοιώματα.

• Μπορούμε, λοιπόν, να αδιαφορήσουμε για τη μελέτη και να εξακολουθήσουμε να χρησιμοποιούμε τα κινητά μας;

Οχι ακριβώς. Οπως αναφέρουν και οι συντάκτες της μελέτης με δεδομένο τον πολύ μεγάλο αριθμό των ανθρώπων που χρησιμοποιούν ασύρματες επικοινωνίες, ακόμα και μία απειροελάχιστη αύξηση στην εμφάνιση καρκίνου ή άλλης νόσου εξαιτίας της έκθεσης στην ακτινοβολία, θα έχει τεράστιες συνέπειες για τη δημόσια υγεία.

Ο δρ Ντέιβιντ Κάρπεντερ, επικεφαλής του Ινστιτούτου Υγείας και Περιβάλλοντος του πανεπιστημίου του Ολμπανι, επισημαίνει ότι η τελευταία έρευνα στηρίζει τις επιδημιολογικές έρευνες που δείχνουν ότι η χρήση κινητών τηλεφώνων συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο γλοιώματος και ακουστικών νευρωμάτων, όγκων του ακουστικού πόρου.

• Τι βρήκαν άλλες μελέτες;

Η άποψη του δόκτορος Κάρπεντερ δεν είναι η επικρατούσα. Πολλές μελέτες επί του αντικειμένου έχουν ολοκληρωθεί με τη συμμετοχή εκατοντάδων χιλιάδων χρηστών κινητών τηλεφώνων. Τα αποτελέσματα είναι καθησυχαστικά. Δεν υπάρχουν ενδείξεις που να υποδεικνύουν ότι υπάρχει οποιαδήποτε σχέση ανάμεσα στη χρήση του κινητού τηλεφώνου, του καρκίνου ή οποιασδήποτε άλλης ασθένειας. Επίσης, τα ποσοστά καρκίνου του εγκεφάλου στις ΗΠΑ παραμένουν σταθερά από το 1992 παρά την αλματώδη αύξηση χρήσης των κινητών τηλεφώνων.

Πηγή: The New York Times

Recommended For You