Τι λένε οι ψυχολόγοι για τα 9 όνειρα που βλέπουμε πιο συχνά

Ονειρα βλέπουμε όλοι κάθε βράδυ, αλλά μόνο ορισμένα θυμόμαστε το επόμενο πρωί. Επίσης τα όνειρα συχνά φανερώνουν πολλά για την ψυχική μας κατάσταση. Δείτε τι λένε οι ειδικοί γι’ αυτά που βλέπουμε όλοι συχνότερα

Ο βρετανός ψυχολόγος Ιαν Γουάλας, ειδικεύεται στα όνειρα. Με αυτόν τον τρόπο αναλύει τους πελάτες του στις συνεδρίες και γι’ αυτόν τον λόγο θεωρείται και «ονειρολόγος». Ασκεί τη συγκεκριμένη πρακτική ανάλυσης εδώ και 30 χρόνια και μέχρι σήμερα έχει καταγράψει και κωδικοποιήσει περισσότερα 150.000 όνειρα!

Στην πορεία της μακρόχρονης έρευνάς του, ο Γουάλας έχει καταλήξει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι, βλέπουμε συνήθως εννέα συγκεκριμένα όνειρα, τα οποία δείχνουν σε τι κατάσταση βρισκόμαστε όταν τα βλέπουμε, φανερώνουν δηλαδή τις ενδόμυχες σκέψεις μας. Δείτε παρακάτω ποια είναι, και προσπαθήστε να θυμηθείτε πώς νιώθατε και τι σας απασχολούσε την τελευταία φορά που είδατε στον ύπνο σας κάποιο από αυτά.

 1. Οταν βρισκόμαστε σε άδειο δωμάτιο

9

Τι σημαίνει: Τα δωμάτια ενός σπιτιού αντιπροσωπεύουν διαφορετικές πτυχές της προσωπικότητάς μας. Οπότε, το να βρισκόμαστε μέσα σε ένα εγκαταλελειμμένο δωμάτιο υποδηλώνει ότι ανακαλύπτουμε σιγά σιγά ένα ταλέντο που δεν ξέραμε ότι είχαμε.

Τι πρέπει να κάνουμε: Όσο περισσότερο χρόνο περνάμε εξερευνώντας τα ταλέντα μας, τόσο πιο γρήγορα θα ανακαλύψουμε νέες πόρτες στη ζωή μας, συμβουλεύει ο Γουάλας.

2. Οταν οδηγούμε αυτοκίνητο εκτός ελέγχου

2

Τι σημαίνει: Το αυτοκίνητο υποδηλώνει την ικανότητά μας να κάνουμε συνεχή πρόοδο προς την προσέγγιση ενός συγκεκριμένου στόχου. Στην πραγματική ζωή, μπορεί να αισθανόμαστε ότι δεν έχουμε τον πλήρη έλεγχο της διαδρομής προς την επιτυχία.

Τι πρέπει να κάνουμε: Αντί να προσπαθούμε να κερδίσουμε τον έλεγχο της κατάστασης, ο Γουάλας προτείνει να χαλαρώσουμε και να αφήσουμε το ένστικτο να μας οδηγήσει προς την επίτευξη του στόχου που έχουμε θέσει.

3. Οταν νιώθουμε ότι είμαστε σε ελεύθερη πτώση

3

Τι σημαίνει: Όταν βλέπουμε στο όνειρό μας ότι πέφτουμε, ότι αιωρούμαστε, αυτό σημαίνει ότι είμαστε ιδιαιτέρως εξαρτημένοι από μία συγκεκριμένη κατάσταση στη ζωή μας.

Τι πρέπει να κάνουμε: Να μην σκεφτόμαστε διαρκώς ότι χάνουμε τον έλεγχο της κατάστασης που μας απασχολεί. Να αισθανθούμε αυτοπεποίθηση. Να πάψουμε να νιώθουμε εξαρτημένοι από τους άλλους και να στηριχτούμε στις δικές μας δυνάμεις.

4. Οταν νιώθουμε ότι πετάμε στον αέρα

4

Τι σημαίνει: Όταν βλέπουμε στα όνειρά μας ότι πετάμε, αυτό σημαίνει ότι νιώθουμε απελευθερωμένοι από καταστάσεις και συνθήκες οι οποίες μέχρι πρότινος μας πίεζαν.

Τι πρέπει να κάνουμε: Σύμφωνα με τον Γουάλας το όνειρο της πτήσης συνδέεται άμεσα με το αίσθημα της ελευθερίας. Αυτό το αίσθημα προκύπτει όταν έχουμε πάρει μία δύσκολη απόφαση ή όταν νιώθουμε ότι έχουμε ξεπεράσει τα όριά μας, σύμφωνα με του Γουάλας.

5. Οταν είμαστε απροετοίμαστοι σε ένα διαγώνισμα

5

Τι σημαίνει: Οι εξετάσεις δείχνουν το πώς κρίνουμε τον εαυτό μας. Είμαστε ικανοί να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις που ορθώνει μπροστά μας η ζωή; Στην ουσία, το όνειρο αυτό υποδηλώνει ότι νιώθουμε σαν να περνάμε από εξετάσεις στην καθημερινότητά μας.

Τι πρέπει να κάνουμε: Να γράψουμε το «διαγώνισμα» με αυτοπεποίθηση, όπως μας έλεγαν οι καθηγητές ότι έπρεπε να κάνουμε όταν πηγαίναμε στο σχολείο. Να μην σκεφτόμαστε τι δεν ξέρουμε, αλλά τι ξέρουμε. Να μην είμαστε επικριτικοί απέναντι στον εαυτό μας και να μάθουμε να αναγνωρίζουμε οι ίδιοι τα ταλέντα μας.

6. Οταν βρισκόμαστε γυμνοί στο πλήθος

6

Τι σημαίνει: Η επιλογή των ρούχων μας δεν γίνεται τυχαία. Ντυνόμαστε για να δείξουμε μια συγκεκριμένη εικόνα για μας στον περίγυρό μας. Όταν λοιπόν βλέπουμε στον ύπνο μας ότι δεν φοράμε ρούχα, αυτό σημαίνει πως νιώθουμε εκτεθειμένοι απέναντι σε τρίτους.

Τι πρέπει να κάνουμε: Να γίνουμε πιο τολμηροί. Να μην φοβόμαστε να δείξουμε ποιοι είμαστε στους άλλους. Να αφήσουμε τις δεξιότητές μας να φανούν. Να εκφραστούμε ελεύθερα, χωρίς να φοβόμαστε πως κάποιος θα μας αμφισβητήσει.

7. Οταν ψάχνουμε τουαλέτα και δεν βρίσκουμε

7

Τι σημαίνει: Η τουαλέτα είναι ένας χώρος τον οποίο επισκεπτόμαστε καθημερινά για τις φυσικές ανάγκες μας και ο οποίος είναι απαραίτητος για να λειτουργήσουμε φυσιολογικά. Όταν λοιπόν ψάχνουμε τουαλέτα στο όνειρό μας και δεν βρίσκουμε, αυτό σημαίνει ότι νιώθουμε πως δεν μπορούμε να εκπληρώσουμε κάποιες βασικές επιθυμίες και ανάγκες μας.

Τι πρέπει να κάνουμε: Να αφιερώσουμε περισσότερο χρόνο στον εαυτό μας. Να σκεφτούμε ποιες είναι οι αληθινές ανάγκες μας και τι χρειαζόμαστε για να είμαστε ευτυχισμένοι. Να ασχοληθούμε με την ικανοποίηση αυτών των αναγκών και να αφήσουμε για λίγο στην άκρη τα «θέλω» των άλλων.

8. Οταν πέφτουν τα δόντια μας σαν τα παιδικά

8

Τι σημαίνει: Τα δόντια συμβολίζουν την αυτοπεποίθηση, τη σιγουριά που νιώθουμε για τον εαυτό μας, την αίσθηση ότι μπορούμε να ελέγξουμε την κατάσταση που μας περιβάλλει. Όταν λοιπόν βλέπουμε ότι χάνουμε τα δόντια μας, αισθανόμαστε αιφνιδίως ότι κάτι μας απειλεί και χάνουμε την αυτοπεποίθησή μας.

Τι πρέπει να κάνουμε: Δοκιμασίες η ζωή μας επιφυλάσσει πολλές. Αυτό πρέπει να το πάρουμε απόφαση και να μην νιώθουμε αδύναμοι κάθε φορά που κάτι πάει στραβά. Αντίθετα πρέπει να συγκεντρωνόμαστε το πρόβλημα και να προσπαθούμε να το λύσουμε με θάρρος και πίστη στις ικανότητές μας.

9. Οταν βλέπουμε ότι μας κυνηγάνε

1

Τι σημαίνει: Το όνειρο αυτό δείχνει πως υπάρχει κάποιο ζήτημα στη ζωή μας που μας απασχολεί και το οποίο δεν ξέρουμε πώς να αντιμετωπίσουμε.

Τι πρέπει να κάνουμε: Να αδράξουμε την ευκαιρία και να κυνηγήσουμε εμείς τη φιλοδοξία με όποια μέσα και ταλέντα διαθέτουμε. Να δείξουμε τόλμη και να κατακτήσουμε τον στόχο που θεωρούμε άπιαστο.

Recommended For You