Τι Λέγουν Όσοι Έχουν Σκύλους Είναι Ασφαλείς οι Εκπαιδευμένοι Φύλακες Σκύλοι;

imagesΔιατηρούν Σκύλους για Προστασία

«ΠΡΟΣΟΧΗ Σκύλος» γραμμένο με έντονο λαμπερό πορτοκαλί χρώμα, παρατηρήθηκε ως το πιο εμφανές σήμα σ’ ένα σημείο της Νέας Υόρκης. Ακολουθούσε μια πιο επίσημη ειδοποίησις. «Αυτό το κτήμα φυλάσσεται από σκύλους.»

Οι άνθρωποι δεν θα μπορούσαν να κατηγορηθούν επειδή ζητούν προστασία, ιδίως όταν επανειλημμένως έχουν υποστή επιθέσεις ή ληστείες. Αλλά λύνουν οι σκύλοι το πρόβλημα; Είναι πραγματικά αποτελεσματικοί στην πρόληψι του εγκλήματος;

Τι Λέγουν Όσοι Έχουν Σκύλους

Ο εκπαιδευτής σκύλων Άρθουρ Τζ. Χάγγερτυ, που είχε άνω των εβδομήντα σκύλων για ενοικίασι για νυκτερινή φύλαξι οικοδομικού υλικού όπου εκτελούνται έργα στη Νέα Υόρκη, είπε: «Οι ενοικιασταί μάς λέγουν ότι μικροκλοπές και βανδαλισμοί αρχίζουν να μειώνωνται μόλις βάλουν την επιγραφή ‘Προσοχή—Αυτή η Περιοχή Φυλάσσεται από Επιθετικούς Σκύλους’ στα εκτελούμενα έργα τους. Όταν υπάρχη σκύλος, οι κλέφτες πηγαίνουν σε ευκολώτερους στόχους.»

Οι σκύλοι έδειξαν επίσης την αξία τους στην προστασία καταστημάτων. «Με έχουν ληστέψει οκτώ φορές σε τέσσερα χρόνια,» είπε ο Μάρτιν Μπλώβελτ, κάτοχος ενός μικρού καταστήματος ποτών, καθώς χάιδεψε το πελώριο Γερμανικό Λυκόσκυλο του. «Αλλ’ αφότου αγόρασα τον Ηρακλή προ δύο ετών, κανένας δεν είχε το θάρρος να προσπαθήση να κάμη κάτι.»

Στα μεγάλα καταστήματα ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά συνοδευόμενα από φύλακες περιπολούν τη νύχτα. Αν και οι κλέφτες μπορούν να κρυφτούν από ανθρώπους φύλακες, δεν είναι τόσο εύκολο να κρυφτούν από τους σκύλους. Τον περασμένο χρόνο, σύμφωνα με τον Εμμανουέλ Τζ. Φαλκόνε, διευθυντή ασφαλειών στο Γκίμπελς, περισσότερα από 18 άτομα ανεκαλύφθησαν με τη βοήθεια των σκύλων σ’ ένα τους κατάστημα της Νέας Υόρκης.

Πολλοί ένοικοι σπιτιών επίσης, θεωρούν τώρα τον σκύλο ζωτικό για την προστασία τους. Επί παραδείγματι, ένας οικογενειάρχης που ζη σε μια συνοικία που γίνονται πολλά εγκλήματα εξήγησε: «Κανονικά, δεν θα είχα ένα σκύλο μέσα στην πόλι, ιδίως σε μεγάλη πόλι. Αλλά σ’ όλα τα διαμερίσματα σ’ αυτή την πολυκατοικία έχουν γίνει διαρρήξεις εκτός από το δικό μας. Εξ άλλου, θα φοβόμουν ν’ αφήσω τη γυναίκα μου να κάμη ένα βήμα έξω μόνη της χωρίς αυτόν.»

Ένας νεαρός που ρωτήθηκε καθώς πήγαινε βόλτα με το αγριωπό λυκόσκυλο του κοντά στο Μπρούκλυν Χάιτς της Νέας Υόρκης είχε την ίδια γνώμη. Δυο φορές του είχαν επιτεθή τους τελευταίους μήνες, και μια φορά τον μαχαίρωσαν σοβαρά. «Δεν θα είχε συμβή,» είπε, «αν ο σκύλος μου ήταν μαζί μου. Σπανίως βγαίνω έξω χωρίς αυτόν τώρα.»

Ακόμη και τα μικρά σκυλιά είναι χρήσιμα, λέγει η Νταϊάνα Χένλευ της Εταιρίας Προστασίας των Ζώων από σκληρότητα. Για τα Τσιχουάχουά της λέγει: «Δεν μπορούν να βλάψουν πολύ κάποιον, αλλ’ είναι θαυμάσια όταν με ειδοποιούν ότι κάποιος είναι έξω.» Έχει επίσης κι ένα μαύρο Λαμπραντόρ που γαυγίζει και φοβερίζει πιθανούς κακοποιούς όταν την πλησιάζουν καθώς βαδίζουν έξω.

Ακόμη και σε πολλές μικρές πόλεις και σε αγροτικές περιοχές η κατοχή σκύλων θεωρείται τώρα σπουδαία. Επί παραδείγματι, ένας νέος που ζη στην εξοχή στο Γουώλκιλ της Νέας Υόρκης πλήρωσε προσφάτως 1.400 δολλάρια για ένα επαγγελματικώς εκπαιδευμένο φύλακα σκύλο.

Ενστικτώδη Χαρακτηριστικά

Αυτά τα παραδείγματα θα μπορούσαν να επαναληφθούν χιλιάδες φορές. Έχει υπολογισθή ότι πάνω από 25 εκατομμύρια σκύλοι διατηρούνται σε σπίτια των Ηνωμένων Πολιτειών. Και ο εκπαιδευτής σκύλων Τομ Νόβα λέγει ότι σε μεγάλη πλειονότητα αυτά ενστικτωδώς προστατεύουν τα σπίτια. Εκτός αυτού, πολλές χιλιάδες εκπαιδευμένοι σκύλοι διατηρούνται ειδικά για προστασία.

Οι περισσότεροι κάτοχοι σκύλων έχουν παρατηρήσει στα σκυλιά τους ένα ένστικτο προστασίας. Σχετικά μ’ αυτό η Νέα Εγκυκλοπαιδεία του Σκύλου λέγει:

«Μόλις ένας σκύλος δεχθή ένα πρόσωπο ή οικογένεια ως κύριόν του, αμέσως αναπτύσσει μια σαφώς καθωρισμένη αίσθησι κυριότητος και είναι έτοιμος να υπεράσπιση αυτούς, το σπίτι και τα υπάρχοντα τους από κάθε εισβολέα. Αυτή η αίσθησις του φύλακος βρίσκεται σχεδόν σε όλους τους σκύλους, άσχετα με τη ράτσα, αν και υπάρχουν φυσικά πιο γενναία ή πιο επιθετικά ζώα. Αυτό το χαρακτηριστικό του φύλακος αναγνωρίζεται τώρα από την επιστήμη και από αυθεντίες στα σκυλιά ως ένα ξεχωριστό ένστικτο.»

Αυτό το ένστικτο προστασίας μπορεί να ενισχυθή και να αναπτυχθή σ’ ένα μεγάλο βαθμό αποτελεσματικότητος. Ένας σκύλος μπορεί έτσι να γίνη ένα όπλο πιο αποτελεσματικό, σε ωρισμένες περιστάσεις, από ένα ρεβόλβερ. Γι’ αυτό, όμως, απαιτείται ειδική εκπαίδευσις. Εν τούτοις, ένας σκύλος μπορεί να προστατεύση περίφημα, ακόμη και χωρίς τέτοια ειδική εκπαίδευσι.

Σκύλοι Χωρίς Εκπαίδευσι Φύλακες

Οι επαγγελματίαι εκπαιδευταί τείνουν να κατατάξουν σε κατηγορίες τους σκύλους σύμφωνα με την προστασία που προσφέρουν. Επί παραδείγματι, ένας λεγόμενος πρότυπος-σκύλος είναι μεγάλος και επιβλητικός, ανήκει σε μια ράτσα με φήμη για την επιθετικότητά του, όπως το Γερμανικό Λυκόσκυλο. Όμως το σκυλί δεν χρειάζεται να έχη επιθετικές τάσεις. Μπορεί να είναι ήμερο και καλό με τα παιδιά. Και μόνον η εμφάνισίς του αποθαρρύνει τους κακοποιούς. Ακόμη, ένα σκουρόχρωμο σκυλί είναι πιο τρομακτικό από ένα ανοικτόχρωμο, κι είναι ένα καλύτερο «πρότυπο-σκυλί.»

Ένας «φύλακας-σκύλος» είναι σκύλος του σπιτιού που θα γαυγίση, πράγμα που είναι κυρίως αποτελεσματικό. Ακόμη μπορεί ενστικτωδώς να δείξη σημεία επιθετικότητος στην κατάλληλη περίπτωσι. Μπορεί και να δαγκάση τον εισβολέα, αλλά αφού δεν έχει πραγματική εκπαίδευσι φύλακος, λίγη εγγύησις υπάρχει. Ίσως θεωρήσετε ένα μεγάλο «πρότυπο-σκύλο» τον καλύτερο φύλακα, αλλά ακόμη και τα φαινομενικά αβλαβή μικρά κουτάβια ή Τσεχουάχουα μπορούν να γίνουν καλοί φύλακες.

Σκύλοι με Εκπαίδευσι Φύλακος

Έπειτα υπάρχουν σκύλοι με ποικίλους βαθμούς ειδικής εκπαιδεύσεως φύλακος. Μερικοί είναι απλώς εκπαιδευμένοι σε υπακοή που φτάνει ως το σημείο να ορμούν για προστασία του κυρίου των κατόπιν διαταγής ή όταν προκληθούν. Αλλά έχουν μάθει να δαγκώνουν μόνον ως ένα ωρισμένο βαθμό.

Είναι διαφορετικά με τους πλήρως εκπαιδευμένους «φύλακες σκύλους.» Είναι εκπαιδευμένοι να μάχωνται και η δαγκωματιά τους έχει φτάσει με την εξάσκησι να μπορή να σπάση ένα βραχίονα. Μπορεί να προστατεύση τον εαυτό του και τον κύριό του από μαχαίρι, όπλο ή κλομπ. Ένα τέτοιο σκυλί συγκρίνεται μ’ έναν επαγγελματία στρατιώτη που ίσως αισθάνεται καλύτερα στον πόλεμο παρά ως πολίτης.

Ο σκύλος εκπαιδεύεται δεμένος με λουρί. Ένας άνδρας τον κρατάει, ενώ ένας επιτιθέμενος τον ερεθίζει με αυξανόμενη επιθετικότητα—με φωνές, με απειλητικές χειρονομίες, χώνοντας ένα στρογγυλεμένο ραβδί στο ρύγχος του, κλπ. Ο επιτιθέμενος ίσως φορεί ένα χοντρό μανίκι για προστασία, ή κρατεί μια σακκούλα από λινάτσα που δαγκώνει το σκυλί. Μ’ αυτές τις επιθέσεις δημιουργείται εμπιστοσύνη στο σκυλί διότι πάντοτε διώχνει τον επιτιθέμενο. Ποτέ δεν αποτυγχάνει. Έτσι διδάσκεται να πιστεύη ότι μπορεί να υποτάξη κάθε αντίπαλο.

Ένας καλός φύλακας σκύλος συχνά ονομάζεται «επιθετικός σκύλος.» Αντί μόνο για μερικών εβδομάδων ή μηνών εκπαίδευσι, μπορεί να χρειασθή έως ένα έτος. Ένας τέτοιος σκύλος πωλείται 4.000 δολλάρια ή περισσότερο. Αυτός δεν θα προστατεύση μόνον τον ιδιοκτήτη του, αλλά θα επιτεθή σ’ ένα ωρισμένο άτομο κατόπιν διαταγής. Ένας τέτοιος σκύλος, είναι, με όλη τη σημασία της λέξεως, ένα όπλο.

Είναι Ασφαλείς οι Εκπαιδευμένοι Φύλακες Σκύλοι;

Θεωρητικώς είναι, διότι υποτίθεται ότι επιτίθενται μόνο κατόπιν διαταγής ή υπό πραγματική πρόσκλησι. Έτσι λέγονται ιστορίες όπου φύλακες σκύλοι δραπέτευσαν και έγιναν φίλοι με περαστικούς οι οποίοι τους πήραν στο σπίτι χωρίς να παρατηρήσουν κάτι το ασυνήθιστο γι’ αυτούς. Υπάρχουν όμως και διαφορετικές πείρες. Το περασμένο φθινόπωρο δυο τέτοιοι σκύλοι που χρησιμοποιούνταν για φύλαξι οικοδομικών υλικών δραπέτευσαν και σκότωσαν τον εξάχρονο Χιούμπερτ Ράσσελ. Όταν επετέθησαν στους αστυνομικούς, πυροβολήθηκαν και σκοτώθηκαν.

Ακόμη και οι ιδιοκτήται δεν είναι ασφαλείς. Ο Κραίηγκ Ίβιγκ πλήρωσε 1.200 δολλάρια σ’ έναν γνωστό εκπαιδευτή της Νέας Υόρκης για ένα Γερμανικό Λυκόσκυλο για να φυλάη το εργαστήριο του επισκευής τηλεοράσεων. Το σκυλί εργαζόταν καλά για 6 μήνες περίπου. Αλλά κάποια Κυριακή, ενώ ο Ίβιγκ ήταν μόνος του στο εργαστήριό του, έσκυψε να πάρη ένα εργαλείο. Το σκυλί πετάχτηκε, τον χτύπησε στο πλάι του προσώπου και του έγδαρε το κρανίο με τα δόντια του.

«Τα πυροβόλα αστοχούν, το ίδιο και τα σκυλιά,» παρετήρησε ο εκπαιδευτής Τομ Νόβα. Όπως οι άνθρωποι έτσι και τα σκυλιά κάνουν λάθη. Παρερμηνεύουν. Δυο παιδιά μπορεί να κάνουν φασαρία, κι ένας σκύλος να χτυπήση το ένα απ’ αυτά. Αυτό συμβαίνει. Ποτέ δεν θα είχα ένα σκύλο στο σπίτι.»

Πολλοί εκπαιδευταί σκέπτονται όμοια. Είναι πολύ διστακτικοί για να πουλήσουν ένα φύλακα σκύλο για σπίτι· μερικοί απλώς αρνούνται να πουλήσουν ένα σκύλο σε οικογένειες με παιδιά, διότι, όπως εξήγησε ο εκπαιδευτής Τζακ Χήλυ, «Αργά ή γρήγορα θα πειράξουν το ζώο, και ο καλύτερος σκύλος ακόμη μπορεί να χτυπήση ένα παιδί, αν του δώση την κατάλληλη πρόκλησι.»

Είναι Ένας Σκύλος Προστασία για Σας;

Τα αστυνομικά τμήματα και τα άτομα που έχουν ή επιβλέπουν καταστήματα, εταιρίες κατασκευών, μεταφορικά συγκροτήματα και άλλα εμπορικά ιδρύματα, μπορεί να σκεφθούν ότι ένας επαγγελματικώς εκπαιδευμένος σκύλος τους κάνει. Αλλά είναι για σας ένας τέτοιος σκύλος;

Ρωτήστε τον εαυτό σας: Θα κρατούσα ένα γεμάτο πιστόλι; Θα το άφηνα στο σπίτι όπου μπορούν τα παιδιά να παίζουν με αυτό; Αν όχι, ένα εκπαιδευμένο σκυλί δεν είναι για σας! Ο κίνδυνος, για να μη πούμε για το υψηλό κόστος ενός τέτοιου σκυλιού, απλώς δεν αξίζει, εκτός ίσως κάτω από τις πιο εξαιρετικές περιπτώσεις.

Λόγω, όμως, του αυξανομένου εγκλήματος, ίσως αποφασίσετε να πάρετε ένα φύλακα σκύλο ή «πρότυπο-σκύλο.» Αλλά πρώτα να υπολογίσετε τη δαπάνη. Στη Νέα Υόρκη ο ιδιοκτήτης ενός Γερμανικού Λυκόσκυλου 35 κιλών υπολόγισε ότι του στοιχίζει για τροφή 3.40 δολλάρια την εβδομάδα. Αυτό σημαίνει πάνω από 175 δολλάρια το χρόνο! Έπειτα υπάρχουν τα έξοδα των κολλάρων, αλυσίδων, αδειών και ίσως κτηνιατρικών αμοιβών. Και μη ξεχνάτε ότι ο σκύλος, που μένει σε διαμέρισμα, πρέπει να βγαίνη έξω τουλάχιστον μια ή δυο φορές την ημέρα.

Οι σκύλοι μπορεί να είναι θαυμάσια ζώα ή σύντροφοι. Πόσο λυπηρό είναι που οι συνθήκες αυτού του κόσμου είναι τόσο κακές ώστε να εκπαιδεύωνται να επιτίθενται σε ανθρώπους! Ευτυχώς, η υπόσχεσις του Λόγου του Θεού είναι ότι σύντομα, με τη Δίκαιη Βασιλεία του, όλη η ανθρωπότης θα χαίρεται την αληθινή ασφάλεια και δεν θα υπάρχη ανάγκη να έχωμε σκύλους για προστασία.—Ησ. 11:6-9.

*** g74 22/12 σ. 17-19 Διατηρούν Σκύλους για Προστασία ***

Recommended For You