Τι κάνουν οι περισσότεροι άνθρωποι μετά από μια χειραψία

imagesΛένε ότι μπορεί κανείς να καταλάβει πολλά για κάποιον άνθρωπο, από τον τρόπο με τον οποίο κάνει μια χειραψία.

Τώρα, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι γνωρίζουν για ποιο λόγο μπορεί να ισχύει αυτό.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Daily Mail, αντί για την ένταση και τη σταθερότητα μιας χειραψίας, αυτό που φαίνεται να παρέχει τις απαραίτητες πληροφορίες στους αποδέκτες μιας χειραψίας δεν είναι άλλο από… τη μυρωδιά του κάθε ανθρώπου.

Μια ομάδα επιστημόνων από το Ισραήλ κατέγραψε σε βίντεο 280 εθελοντές, οι οποίοι συναντήθηκαν με έναν ερευνητή. Οι ερευνητές παρατήρησαν, ότι όσοι έκαναν χειραψία, πέρασαν το χέρι τους μπροστά από το πρόσωπό τους κρατώντας εκεί για μεγαλύτερη διάρκεια.

Η μέτρηση της ροής του αέρα, μέσα από τις μύτες των εθελοντών, επιβεβαίωσε ότι μύριζαν τα χέρια τους υποσυνείδητα.

Οι επιστήμονες πιστεύουν, ότι αυτό αποτελεί ένα τρόπο για να «παίρνουμε μυρωδιά» τις χημικές ουσίες των ανθρώπων που συναντούμε –πιθανόν να σχετίζεται με θέματα υγείας ή την κοινωνική κυριαρχία.

Ο καθηγητής Noam Sobel, επικεφαλής της ερευνητικής εργασίας από το ινστιτούτο επιστημών Weizmann στο Ισραήλ, υποστήριξε, ότι η έρευνα αυτή αποκαλύπτει ότι οι άνθρωποι δε διαφέρουμε πολύ από τα υπόλοιπα ζωικά είδη του πλανήτη, που χρησιμοποιούν τις μυρωδιές για να καταλάβουν ποιοι είναι οι φίλοι και ποιοι οι εχθροί τους.

«Σε αντίθεση με τα τρωκτικά, τις γάτες ή τους σκύλους, στους ανθρώπους δεν είναι κοινωνικά αποδεκτό να περπατά κανείς και να μυρίζει τους γύρω του. Πιστεύουμε ότι αυτός είναι ένας τρόπος που έχουμε αναπτύξει για να συλλέγουμε τις εν λόγω πληροφορίες σε ένα υποσυνείδητο τρόπο» εξήγησε ο ίδιος, μιλώντας στην εφημερίδα The Guardian.

http://medicalnews.gr

Recommended For You