Τα Μουστάκια της Γάτας και η Λειτουργία Τους

imagesΟΙ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΕΣ γάτες είναι κατά κύριο λόγο νυκτόβια ζώα. Τα μουστάκια τους προφανώς τις βοηθούν να προσδιορίζουν κοντινά αντικείμενα και να πιάνουν τη λεία τους, ιδίως μετά το σούρουπο.

Σκεφτείτε: Τα μουστάκια της γάτας είναι προσαρμοσμένα σε ιστούς που διαθέτουν πολλαπλές νευρικές απολήξεις. Αυτά τα νεύρα είναι ευαίσθητα ακόμα και στο παραμικρό ρεύμα αέρα. Ως αποτέλεσμα, οι γάτες μπορούν να αντιλαμβάνονται κοντινά αντικείμενα χωρίς να τα βλέπουν, κάτι που σαφώς αποτελεί πλεονέκτημα στο σκοτάδι.

Επειδή τα μουστάκια είναι ευαίσθητα στην πίεση, οι γάτες τα χρησιμοποιούν για να εξακριβώνουν τη θέση και την κίνηση κάποιου αντικειμένου ή θηράματος. Επίσης, τα μουστάκια τις βοηθούν να υπολογίζουν το πλάτος ενός ανοίγματος προτού επιχειρήσουν να το περάσουν. Η Εγκυκλοπαίδεια Μπριτάνικα (Encyclopædia Britannica) αναγνωρίζει ότι «μόνο εν μέρει κατανοούμε το ρόλο που παίζουν τα μουστάκια της γάτας. Ωστόσο είναι γνωστό ότι, αν κοπούν, η γάτα προσωρινά αποκτά μια μορφή αναπηρίας».

Οι επιστήμονες σχεδιάζουν ρομπότ εφοδιασμένα με αισθητήρες που μιμούνται τα μουστάκια της γάτας προκειμένου να τα βοηθούν να αποφεύγουν τα εμπόδια καθώς κινούνται. Αυτά τα ηλεκτρονικά μουστάκια «θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν σε ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών στην προηγμένη ρομποτική, στη διεπαφή χρήστη-ανθρωποποίητων μηχανών, καθώς και στον κλάδο της βιολογίας», λέει ο Αλί Τζάβι, επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνιας.

Ποια είναι η άποψή σας; Αποτελούν τα μουστάκια της γάτας και η λειτουργία τους προϊόν εξέλιξης; Ή μήπως αποτελούν προϊόν σχεδιασμού;

πηγή

Recommended For You