Τα μεγάλα γεγονότα του 2018 – Μεταξύ τους και η πυρκαγιά στο Μάτι

αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, η ιστορική συνάντηση κορυφής ανάμεσα στον Ντόναλντ Τραμπ και τον Κιμ Γιονγκ Ουν, τα ρεκόρ που κατέγραψε η ζέστη, οι πολύνεκρες πυρκαγιές.

Αυτά είναι τα γεγονότα που προβλήθηκαν περισσότερο στα διεθνή και εγχώρια ΜΜΕ, μέσω των πρακτορείων ειδήσεων.

21 Ιανουαρίου: Τουρκικά στρατεύματα μπαίνουν στην περιοχή του Αφρίν, στη βόρεια Συρία. Η “Επιχείρηση Κλάδος Ελαίας”, διάρκειας δύο μηνών, έχει ως στόχο τους Κούρδους της Συρίας. Τουλάχιστον 100.000 άνθρωποι εγκαταλείπουν την περιοχή.

28 Ιανουαρίου: Το κοινοβούλιο της Ρουμανίας εκλέγει πρωθυπουργό τη Βιόριτσα Ντάντσιλα του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, η οποία σχηματίζει την τρίτη κυβέρνηση της χώρας μέσα σε διάστημα ενός έτους.

Η κρίση στο Βουκουρέστι πυροδοτήθηκε από τις προσπάθειες μεταρρύθμισης του δικαστικού συστήματος.

14 Φεβρουαρίου: Ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Τζέικομπ Ζούμα παραιτείται, υπό την πίεση του κυβερνώνοντος κόμματος ANC (Εθνικό Αφρικανικό Κογκρέσο). Ο Ζούμα, στην εξουσία από το 2009, κατηγορείται για διαφθορά και παράνομο πλουτισμό.

Την προεδία αναλαμβάνει ο αντιπρόεδρος Σίριλ Ραμαφόζα.

16 Φεβρουαρίου: Ο Τουρκογερμανός δημοσιογράφος Ντενίζ Γιουτζέλ αποφυλακίζεται μετά από έναν χρόνο κράτησης από τις τουρκικές αρχές με την κατηγορία της τρομοκρατικής προπαγάνδας. Η υπόθεση αυτή πυροδότησε νέα ένταση στις σχέσεις του Βερολίνου με την Άγκυρα.

Στις 20 Αυγούστου θα επιτραπεί να φύγει από την Τουρκία και η δημοσιογράφος και μεταφράστρια Μεσαλέ Τόλου.

11 Μαρτίου: Το Λαϊκό Κογκρέσο της Κίνας εγκρίνει τη συνταγματική μεταρρύθμιση που επιτρέπει στον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ να παραμείνει στον προεδρικό θώκο για απεριόριστο αριθμό θητειών.

13 Μαρτίου: Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ απολύει τον υπουργό Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον. Τον διαδέχεται ο συντηρητικός Ρεπουμπλικανός, πρώην επικεφαλής της CIA, Μάικ Πομπέο. Λίγες ημέρες αργότερα, ο Τζον Μπόλτον αναλαμβάνει νέος σύμβουλος του προέδρου για θέματα εθνικής ασφάλειας.

18 Μαρτίου: Ο Βλαντιμίρ Πούτιν εκλέγεται, με συντριπτική πλειοψηφία, πρόεδρος της Ρωσίας για τέταρτη θητεία.

30 Μαρτίου: Στον φράχτη που χωρίζει το Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας, δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι ξεκινούν διαδηλώσεις –που συχνά συνοδεύονται από επεισόδια– διεκδικώντας το δικαίωμα της επιστροφής των προσφύγων στα εδάφη απ’ όπου έφυγαν όταν ιδρύθηκε το Ισραήλ. Μέχρι τα τέλη του έτους, περίπου 240 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από τις ισραηλινές δυνάμεις κατά μήκος του φράχτη.

4 Απριλίου: Ο πρόεδρος Τραμπ διατάζει την ανάπτυξη της Εθνοφρουράς στα σύνορα με το Μεξικό. Εκατοντάδες πρόσφυγες από την Ονδούρα, τη Γουατεμάλα και το Ελ Σαλβαδόρ θέλουν να περάσουν στο έδαφος των ΗΠΑ. Οι αμερικανικές αρχές χωρίζουν τα παιδιά από τους παράτυπους μετανάστες γονείς τους, μια πρακτική που προκαλεί έντονες αντιδράσεις.

7 Απριλίου: Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, 47 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επίθεση με δηλητηριώδη αέρια στην πόλη Ντούμα της Συρίας. Η Δαμασκός αρνείται κάθε ευθύνη. Στις 14 Απιρλίου, ΗΠΑ, Γαλλία και Βρετανία εξαπολύουν πυραυλικές επιθέσεις εναντίον συριακών κυβερνητικών στόχων.

8 Απριλίου: Το συντηρητικό κόμμα Fidesz του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν κερδίζει τις εκλογές με ποσοστό 49,6% και καταλαμβάνει τα δύο τρίτα των εδρών του κοινοβουλίου.

Νίκη του Άσαντ επί των ανταρτών

Στις 14 Απριλίου, ο στρατός ανακοινώνει την ανάκτηση των περιοχών που τελούσαν υπό τον έλεγχο των ανταρτών (που υποστηρίζονται από τη Δύση) στην Ανατολική Γούτα, στις πύλες της Δαμασκού, έπειτα από δύο μήνες πυρών (περισσότεροι από 1.700 θάνατοι) και συμφωνίες εκκένωσης.

Η ανακοίνωση γίνεται την ίδια ημέρα που οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γαλλία και η Βρετανία εξαπολύουν στρατιωτικά πλήγματα, σε αντίποινα για μια χημική επίθεση στην Ντούμα, για την οποία οι Δυτικοί κατηγορούν τη συριακή κυβέρνηση, η οποία αρνείται κάθε ευθύνη.

Στη συνέχεια το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ, που υποστηρίζεται από τη Ρωσία, κατήγαγε τη μία μετά την άλλη στρατιωτική νίκη εναντίον ανταρτών και τζιχαντιστών θέτοντας υπό τον έλεγχό του τα δύο τρίτα του συριακού εδάφους. Όμως η Συρία, που ρημάζεται από το 2011 από τον πόλεμο (περισσότεροι από 360.000 θάνατοι και εκατομμύρια εκτοπισμένοι και πρόσφυγες), είναι ερείπια και παραμένει μια διαμελισμένη χώρα.

Οι ΗΠΑ πρόσφατα ανακοίνωσαν την απόσυρση των στρατευμάτων τους.

18 Απριλίου: Στη Νικαράγουα, ξεσπούν ταραχές με αφορμή το σχέδιο της κυβέρνησης για περικοπή συντάξεων και αύξηση των φόρων. Χιλιάδες διαδηλώνουν ζητώντας την παραίτηση του προέδρου Ντανιέλ Ορτέγκα. Η κυβέρνηση καταστέλλει βίαια τις διαμαρτυρίες.

19 Απριλίου: Το κοινοβούλιο της Κούβας εκλέγει νέο ηγέτη της χώρας τον αντιπρόεδρο Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ. Ο 86χρονος Ραούλ Κάστρο παραμένει πρόεδρος του Κομμουνιστικού Κόμματος.

28 Απριλίου: Σε μια ιστορική συνάντηση, στη μεθοριακή πόλη Πανμουντζόμ, ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν και ο ηγέτης της Βόρειας Κορεάς Κιμ Γιονγκ Ουν δεσμεύονται για μια “νέα εποχή ειρήνης“. Ακολουθούν νέες συναντήσεις των δύο ηγετών, τον Μάιο και τον Σεπτέμβριο.

Στις 4 Μαΐου, ο Ρώσος πρώην διπλός πράκτορας Σεργκέι Σκριπάλ και η κόρη του Γούλια βρέθηκαν αναίσθητοι στο Σάλσμπερι (νότια Αγγλία), δηλητηριασμένοι από έναν πολύ τοξικό νευροτοξικό παράγοντα, το Νόβιτσοκ. Νοσηλεύτηκαν σε κρίσιμη κατάσταση επί πολλές εβδομάδες.

Το Λονδίνο επιρρίπτει την ευθύνη στις ρωσικές στρατιωτικές υπηρεσίες πληροφοριών, την GRU, και εκδίδει ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης σε βάρος δύο Ρώσων που θεωρούνται ύποπτοι για την πραγματοποίηση της επίθεσης. Η Ρωσία διαψεύδει κάθε ανάμιξη.

Η υπόθεση προκαλεί μεγάλη διπλωματική κρίση ανάμεσα στη Μόσχα και στη Δύση και καταλήγει σε ένα κύμα αμοιβαίων απελάσεων διπλωματών καθώς και σε νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας.

Ο Τραμπ αποσύρεται από τη συμφωνία με το Ιράν

Στις 8 Μαΐου, ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοινώνει την αποχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών από την πυρηνική συμφωνία που υπογράφηκε το 2015 ανάμεσα στο Ιράν και τις μεγάλες δυνάμεις, προκειμένου να εμποδίσουν την Τεχεράνη από το να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, και την επαναφορά των κυρώσεων σε βάρος της χώρας αυτής και των επιχειρήσεων που συνδέονται με αυτήν.

Ο Αμερικανός πρόεδρος λέει ότι η συμφωνία είναι υπερβολικά ελαστική όσον αφορά το πυρηνικό σκέλος, και ότι δεν περιλαμβάνει τους βαλλιστικούς πυραύλους της Τεχεράνης, ούτε τις άμεσες ή έμμεσες επεμβάσεις της σε πολλές περιφερειακές συγκρούσεις, όπως στη Συρία ή στην Υεμένη.

Στις 5 Νοεμβρίου, έπειτα από μια πρώτη σειρά οικονομικών κυρώσεων τον Αύγουστο, η Ουάσινγκτον επαναφέρει τα τιμωρητικά μέτρα εναντίον του πετρελαϊκού και χρηματοπιστωτικού τομέα του Ιράν, που είναι ζωτικής σημασίας για τη χώρα.

Η αμερικανική πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ

Στις 14 Μαΐου, τα εγκαίνια της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ, που επικυρώνουν την αναγνώριση από τις Ηνωμένες Πολιτείες της πόλης ως πρωτεύουσας του Ισραήλ, οδηγούν σε ένα λουτρό αίματος στη λωρίδα της Γάζας: περίπου 60 Παλαιστίνιοι σκοτώνονται από ισραηλινά πυρά.

Οι εντάσεις αυξάνονται μετά την έναρξη, στις 30 Μαρτίου, της «μεγάλης πορείας της επιστροφής» που χαρακτηρίζεται από διαδηλώσεις των κατοίκων της Γάζας κατά μήκος των συνόρων με το Ισραήλ.

Σαλβίνι και Πέντε Αστέρια στην εξουσία στην Ιταλία

Την 1η Ιουνίου, ο νέος επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης, Τζιουζέπε Κόντε, αναλαμβάνει καθήκοντα, καθώς και οι δύο αντιπρόεδροι της κυβέρνησης, ο Λουίτζι Ντι Μάιο του Κινήματος Πέντε Αστέρια (M5S, αντισυστημικό) και Ματέο Σαλβίνι της Λέγκας (ακροδεξιά), επίσης υπουργός Εσωτερικών.

Ο τελευταίος θα κλείσει τα ιταλικά λιμάνια στα πλοία ανθρωπιστικών οργανώσεων που διασώζουν μετανάστες στη Μεσόγειο.

Ήδη, τον Απρίλιο, ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν, εικόνισμα της ευρωπαϊκής λαϊκίστικής δεξιάς, ο οποίος είχε κάνει την απόρριψη της μετανάστευσης άξονα της προεκλογικής εκστρατείας του, βγαίνει ενισχυμένος με μια συντριπτική νίκη του κόμματός του στις βουλευτικές εκλογές.

1 Ιουνίου: Ο Πέδρο Σάντσεθ, ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Ισπανίας, ανατρέπει τον συντηρητικό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι, ο οποίος ηττάται στην ψηφοφορία επί της πρότασης μομφής σε βάρος του, με αφορμή ένα σκάνδαλο διαφθοράς στο οποίο εμπλέκεται το Λαϊκό Κόμμα.

Συνάντηση κορυφής Τραμπ – Κιμ

Στις 12 Ιουνίου, ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Κιμ Γιονγκ Ουν συναντώνται στη Σιγκαπούρη και υπογράφουν ένα έγγραφο στο οποίο ο Βορειοκορεάτης ηγέτης δεσμεύεται για «πλήρη αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου».

Από τον Φεβρουάριο, η Βόρεια και η Νότια Κορέα άνοιξαν τον δρόμο για μια διπλωματική αναθέρμανση, επιτρέποντας την αποστολή στον Νότο μιας αντιπροσωπείας του Βορρά για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2018. Και τον Απρίλιο, η Πιονγκγιάνγκ ανακοίνωσε το τέλος των πυρηνικών δοκιμών και των δοκιμών διηπειρωτικών πυραύλων.

Όμως οι διαπραγματεύσεις στο βορειοκορεατικό πυρηνικό πρόγραμμα δεν έχουν προχωρήσει από τότε.

Χοντέιντα, το κύριο μέτωπο στην Υεμένη

Στις 13 Ιουνίου, οι φιλοκυβερνητικές δυνάμεις, υποστηριζόμενες από τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα – συμμάχους των ΗΠΑ – , εξαπολύουν επίθεση κατά των ανταρτών Χούτι στη Χοντέιντα, απ΄ όπου εισέρχεται το μεγαλύτερο μέρος της ανθρωπιστικής βοήθειας στην Υεμένη.

Η ένοπλη σύγκρουση στην οποία αντιπαρατίθενται από το 2014 η κυβέρνηση, που υποστηρίζεται από το Ριάντ, και οι αντάρτες, τους οποίους υποστηρίζει η Τεχεράνη, έχει προκαλέσει περισσότερους από 10.000 θανάτους και απειλεί έως και 20 εκατομμύρια ανθρώπους με λιμό.

Στις 13 Δεκεμβρίου, οι πολιτικές διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στη Σουηδία μεταξύ των εμπολέμων με τον νέο μεσολαβητή του ΟΗΕ, που διορίστηκε στη θέση αυτή τον Φεβρουάριο, καταλήγουν σε συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Χοντέιντα που τίθεται σε ισχύ στις 18 Δεκεμβρίου.

 24 Ιουνίου: Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εκλέγεται πρόεδρος της Τουρκίας. Με την ορκωμοσία του, στις 9 Ιουλίου, ολοκληρώνεται η μετάβαση στο νέο προεδρικό σύστημα στη χώρα.

Εκτόνωση στο Κέρας της Αφρικής

Στις 9 Ιουλίου, η Ερυθραία και η Αιθιοπία υπογράφουν «κοινή διακήρυξη ειρήνης και φιλίας» έπειτα από 20 χρόνια όπου ίσχυε κατάσταση πολέμου.

Η προσέγγιση αυτή, υπό την αιγίδα της Σαουδικής Αραβίας, έχει ως αποτέλεσμα την επαναλειτουργία των πρεσβειών στην Ασμάρα και στην Αντίς Αμπέμπα και οδηγεί σε κατευνασμό των σχέσεων της Ερυθραίας με το Τζιμπουτί.

Στις 30 Ιουλίου, η Σομαλία και η Ερυθραία που κατηγορείτο επί μακρόν ότι υποστηρίζει τους Σομαλούςισλαμιστές σεμπάμπ, αποκαθιστούν τις διπλωματικές τους σχέσεις. Τον Νοέμβριο, ο ΟΗΕ αίρει τις κυρώσεις σε βάρος της Ερυθραίας που είχε επιβάλει το 2009.

Τα «παιδιά της σπηλιάς»

Στις 10 Ιουλίου, τα τελευταία από τα 13 μέλη μιας ομάδας παιδικού ποδοσφαίρου, που είχανεγκλωβιστεί για 17 ημέρες σε μια πλημμυρισμένη σπηλιά στην Ταϊλάνδη, απεγκλωβίζονται στη διάρκεια μιας εξαιρετικά πολύπλοκης διεθνούς επιχείρησης διάσωσης, κατά την οποία χάνει τη ζωή του ένας Ταϊλανδός διασώστης, υπό τα βλέμματα των ΜΜΕ και όλου του κόσμου.

13 Ιουλίου: Στην επαρχία Μπαλοτσιστάν του Πακιστάν, βομβιστής αυτοκτονίας σκοτώνει περισσότερους από 140 ανθρώπους σε μια προεκλογική συγκέντρωση. Την ευθύνη αναλαμβάνουν το Ισλαμικό Κράτος και οι Ταλιμπάν του Πακιστάν.

16 Ιουλίου: Σύνοδος κορυφής μεταξύ των προέδρων Τραμπ και Πούτιν στο Ελσίνκι. Ο Αμερικανός πρόεδρος αρχικά αρνείται ότι η Μόσχα παρενέβη στις προεδρικές εκλογές του 2016 στις ΗΠΑ, κατόπιν αλλάζει στάση, υπό την πίεση του κόμματός του.

25 Ιουλίου: Περισσότεροι από 300 άνθρωποι σκοτώνονται σε επιθέσεις αυτοκτονίας των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στην πόλη αλ Σουάιντα της Σρίας και σε μάχες με κυβερνητικά στρατεύματα. Οι μισοί από τους νεκρούς είναι πολίτες.

Ρεκόρ ζέστης και πυρκαγιές

Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, η Ευρώπη ασφυκτιά υπό τον καύσωνα που συνοδεύεται από φονικές πυρκαγιές στην Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ισπανία. Η Ασία και το δυτικό τμήμα της Αμερικής πλήττονται επίσης από κύματα ζέστης.

Πολλές φονικές πυρκαγιές σημειώνονται επίσης στην Καλιφόρνια, που πλήττεται από χρόνια ξηρασία τα τελευταία πολλά χρόνια.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, το 2018 «αναμένεται να είναι ένα από τα τέσσερα πιο ζεστά χρόνια που έχουν καταγραφεί ποτέ. Η συγκέντρωση αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα φθάνουν σε επίπεδο ρεκόρ και οι εκπομπές εξακολουθούν να αυξάνονται».

14 Αυγούστου: Στην Πενσιλβάνια των ΗΠΑ δίνεται στη δημοσιότητα μια έκθεση που αποκαλύπτει τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών από ιερείς της Καθολικής Εκκλησίας. Σε διάστημα επτά δεκαετιών, περισσότεροι από 300 ιερείς κακοποίησαν τουλάχιστον 1.000 παιδιά και εφήβους.

9 Σεπτεμβρίου: Στις βουλευτικές εκλογές στη Σουηδία, κανένας από τους δύο μεγάλους συνασπισμούς (η “κοκκινοπράσινη” συμμαχία του πρωθυπουργού Στέφαν Λεβέν από τη μία και οι συντηρητικοί από την άλλη) δεν εξασφαλίζει πλειοψηφία. Οι ακροδεξιοί Σουηδοί Δημοκράτες αναδεικνύονται τρίτο κόμμα. Οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεχίζονται.

18 Σεπτεμβρίου: Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοινώνει την επιβολή δασμών σε κινεζικά εισαγόμενα προϊόντα αξίας 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων, κλιμακώνοντας τον εμπορικό πόλεμο που ξεκίνησε στις αρχές του έτους.

Δολοφονία Κασόγκι

Στις 2 Οκτωβρίου, ο Σαουδάραβας δημοσιογράφος Τζαμάλ Κασόγκι, επικριτής του πρίγκιπα διαδόχου και αυτοεξόριστος στις Ηνωμένες Πολιτείες, εξαφανίζεται μετά την είσοδό του στο προξενείο της χώρας του στην Κωνσταντινούπολη. Αφού αρνείται αρχικά την εξαφάνιση του Κασόγκι, το Ριάντ παραδέχεται ότι σκοτώθηκε και διαμελίστηκε στο προξενείο της στη διάρκεια μιας «μη εξουσιοδοτημένης» επιχείρησης.

Η δολοφονία προκαλεί παγκόσμιο κύμα οργής και πλήττει σοβαρά την εικόνα της Σαουδικής Αραβίας, της οποίας ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν διαψεύδει κάθε ανάμιξη παρά τις πολλές κατηγορίες.

5 Οκτωβρίου: Ο γιατρός Ντενίς Μουκουέγκε από τη Λ.Δ. του Κονγκό και η Γιεζίντι ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα Νάντια Μουράντ βραβεύονται με το Νόμπελ Ειρήνης. Και οι δύο αγωνίζοναι για τα θύματα βιασμών σε εμπόλεμες ζώνες.

6 Οκτωβρίου: Η Γερουσία των ΗΠΑ εγκρίνει τον διορισμό του Μπρετ Κάβανο στο Ανώτατο Δικαστήριο. Ο συντηρητικός δικαστής είχε κατηγορηθεί από πολλές γυναίκες για σεξουαλική κακοποίηση τη δεκαετία του 1980.

20 Οκτωβρίου: Ο πρόεδρος Τραμπ ανακοινώνει ότι σχεδιάζει την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συνθήκη του 1987 για τα πυρηνικά όπλα μέσου βεληνεκούς, υποστηρίζοντας ότι η Ρωσία την παραβιάζει εδώ και πολύ καιρό.

Ακροδεξιά στροφή για τη Βραζιλία

Στις 28 Οκτωβρίου, η Βραζιλία, η μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής, κλίνει ακροδεξιά με την εκλογή του πολύ αμφιλεγόμενου Ζαΐχ Μολσονάρου, περισσότερα από 30 χρόνια μετά το τέλος της δικτατορίας.

Η εκστρατεία τροφοδοτήθηκε από λόγους μίσους και σημαδεύτηκε από βία. Ο ίδιος ο Ζαΐχ Μπολσονάρου, έγινε θύμα επίθεσης με μαχαίρι τον Σεπτέμβριο.

29 Οκτωβρίου: Η Άγγελα Μέρκελ ανακοινώνει ότι δεν θα διεκδικήσει μια νέα θητεία στην καγκελαρία μετά το 2021, σηματοδοτώντας το τέλος μιας εποχής για τη Γερμανία.

Δημοκρατική ώθηση στις Ηνωμένες Πολιτείες

Στις 6 Νοεμβρίου, οι εκλογές στο μέσο της θητείας οδηγούν τη Βουλή των Αντιπροσώπων στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών, αλλά ενισχύουν την πλειοψηφία των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία.

Το τέλος της προεκλογικής εκστρατείας επισκιάστηκε από τη χειρότερη αντισημιτική επίθεση στην ιστορία της χώρας (έντεκα θάνατοι σε μια συναγωγή στο Πίτσμπουργκ) και από την αποστολή παγιδευμένων δεμάτων σε υψηλόβαθμες προσωπικότητες των Δημοκρατικών.

Σημαδεύτηκε επίσης από τις εικόνες χιλιάδων μεταναστών που περπατούν από την Ονδούρα προς τα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού.

Εξέγερση των «κίτρινων γιλέκων» στη Γαλλία

Στις 17 Νοεμβρίου, τα «κίτρινα γιλέκα», που πήραν το όνομά τους από το φθορίζον γιλέκο που πρέπει να έχει κάθε αυτοκινητιστής, ξεκινούν την πρώτη ημέρα κινητοποίησής τους κατά της προβλεπόμενης αύξησης της τιμής των καυσίμων και της μείωσης της αγοραστικής δύναμης.

Επί πολλές εβδομάδες, οι διαδηλωτές πραγματοποιούν αποκλεισμούς δρόμων σε όλη τη Γαλλία. Το κίνημα σημαδεύεται από βία και σκηνές αστικού ανταρτοπολέμου στο Παρίσι και σε πολλές μεγάλες πόλεις.

Αφού ακύρωσε την αύξηση της τιμής των καυσίμων, ο πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν ανακοινώνει στις 10 Δεκεμβρίου πολλά κοινωνικά μέτρα στην προσπάθεια να κατευνάσει την οργή.

Πτώση του Κάρλος Γκοσν

Στις 19 Νοεμβρίου, ο Κάρλος Γκον, πανίσχυρος πρόεδρος της δεύτερης μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανίας στον κόσμο, της Renault-Nissan-Mitsubishi, συλλαμβάνεται κατά την άφιξή του στην Ιαπωνία ως ύποπτος για κατάχρηση χρημάτων, κατηγορίες τις οποίες αρνείται. Αποπέμπεται από τη Nissan και τη Mitsubishi Motors.

Σε βάρος του απαγγέλλονται στις 10 Δεκεμβρίου κατηγορίες για απόκρυψη εισοδημάτων επί πέντε χρόνια και η προσωρινή κράτησή του παρατείνεται.

Η ΕΕ και το Λονδίνο σφραγίζουν τη συμφωνία διαζυγίου

Στις 25 Νοεμβρίου, η ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο σφραγίζουν μια ιστορική συμφωνία διαζυγίου, έπειτα από έντονες διαπραγματεύσεις 17 μηνών.

Όμως στις 10 Δεκεμβρίου, η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι ανακοινώνει την αναβολή της ψηφοφορίας για τη συμφωνία που επρόκειτο να διεξαχθεί την επομένη στο κοινοβούλιο, λόγω των βαθιών διαφωνιών των βουλευτών και φοβούμενη μια πιθανή ήττα. Στις 12 Δεκεμβρίου κερδίζει μια ψηφοφορία επί μιας πρότασης μομφής που είχε καταθέσει το ίδιο το συντηρητικό κόμμα της.

20 Δεκεμβρίου: Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τζέιμς Μάτις παραιτείται αφού ο πρόεδρος Τραμπ ανακοινώνει την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία.

Recommended For You