Τα “μαθηματικά” της Worldventures μια νέα πυραμίδα;

Ας δούμε τώρα με λίγα παραδείγματα γιατί δεν δουλεύει αυτό το σύστημα. Ο λόγος είναι απλός: Για κάθε ένα που κερδίζει χρήματα, υπάρχει ένας συγκεκριμένος αριθμός νέων μελών που δεν κερδίζουν τίποτα (αντιθέτως, χάνουν καθώς πληρώνουν μηνιαία συνδρομή και δεν έχουν κέρδος).
Ας πούμε λοιπόν ότι “είσαι στα λεφτά σου” όταν έχεις στρατολογήσει (έμμεσα ή άμεσα) 30 άτομα κάτω σου.
Με 30 άτομα κάτω σας, δεν πληρώνεται συνδρομή, βγάζετε αρκετά για να καλύπτετε βενζίνες, καφέδες και ίσως κάποια από τα σεμινάρια.
Ας πούμε ότι αυτός είστε εσείς. Είστε “στα λεφτά σας”, δεν κερδίζετε αλλά και δεν χάνετε. Ας υποθέσουμε ότι στρατολογήσατε 5 άτομα στο πρώτο επίπεδο και καθένας από αυτούς στρατολόγησε 5 στο δεύτερο επίπεδο. Ποτέ δεν είναι τόσο εύκολο αλλά ας υποθέσουμε ότι δουλεύει χάριν παραδείγματος. Στη μικρή σας downline στο παράδειγμα αυτό, ένας δεν χάνει αλλά και δεν κερδίζει χρήματα, πέντε κερδίζουν ένα πολύ πολύ μικρό ποσό και εικοσιπέντε είναι νέοι και ξόδεψαν μόνο χρήματα.
Εδώ όμως θα μας πείτε ότι αυτοί οι 25 πήραν ένα προϊόν, κάποιες εκπτώσεις. Παίρνουν κάτι σε αντίτιμο των χρημάτων τους. Αυτό είναι αλήθεια. Αλλά πόσοι από αυτούς θα πλήρωναν τόσα για αυτό αν δεν υπήρχε η “επιχειρηματική ευκαιρία”; Θυμηθείτε ότι αυτοί είναι οι “δυναμικοί και φιλόδοξοι τύποι” όχι “πελάτες”. Και ας μην αναφέρουμε τα σεμινάρια που κοστίζουν κι αυτά αρκετά.
Εντάξει, μέχρι στιγμής αυτή η “επιχείρηση” είναι μικρή. Ας δούμε τι συμβαίνει όταν μεγαλώσει πραγματικά. Δεν θέλετε να βγάζετε απλά όσα ξοδεύετε. Θέλετε να “βοηθήστε άλλους να στήσουν επιχειρήσεις” και να βοηθήστε τον εαυτό σας να μεγαλώσει.
5 άτομα βρίσκουν 5 άτομα που βρίσκουν 5 άτομα που βρίσκουν 5 άτομα. Αυτό το σενάριο είναι συχνά εκείνο που σας δείχνουν όταν πρωτοσυναντάτε τα δίκτυα καταναλωτών. Αυτή τη στιγμή έχετε 19.530 άτομα στην “επιχείρησή” σας και είστε ήδη στο γιωτ σας κάπου στο Μονακό.
Όσο είστε διακοπές, πόσοι στην “επιχείρησή” σας περνάνε εξίσου καλά;
Οι 5 πρώτοι στο επίπεδο ακριβώς από κάτω σας, έχουν ακριβώς ένα πέμπτο από το σύνολο που έχετε εσείς. Αυτό βέβαια είναι εντελώς υποθετικό και στην πραγματικότητα οι “επιχειρήσεις” αυτές επεκτείνονται πολύ πιο δύσκολα, αλλά ας το δεχτούμε σαν παράδειγμα. Ας πούμε λοιπόν ότι σίγουρα οι 5 πρώτοι είναι επιτυχημένοι.
Τι κάνουν όμως οι δικοί τους πρώτοι; Αυτοί είναι άτομα στο δεύτερο επίπεδό σας και σ’ αυτό το παράδειγμα έχετε 25 άτομα στο επίπεδο αυτό. Αυτοί βγάζουν κάποια λεφτά το μήνα.
Στο τρίτο επίπεδο έχετε 125 άτομα στο παράδειγμα αυτό. Αυτοί τι κάνουν; Κάθε ένας από αυτούς τους 125 πιθανόν να βγάζουν ποσά μικρότερα του βασικού μισθού. Και πάλι όμως είναι κέρδος.
‘Ενα επίπεδο πιο κάτω και στο τέταρτο επίπεδο έχετε 625 άτομα που απλά “είναι στα λεφτά τους”. Σ’ αυτό το παράδειγμα, κάθε ένας από τους 625 στο τέταρτο επίπεδο έχει κάποια άτομα κάτω τους. Λογαριασμοί τηλεφώνου (για να συντηρηθεί μία τέτοια ουρά ατόμων θέλει συνεχή υποστήριξη), βενζίνη (ένας παλιός γνωστός μας από την Πάτρα κάνει συχνά το γύρο της Πελοποννήσου και πολλά Σαββατοκύριακα πηγαίνει μέχρι Γιάννενα, Κρήτη, Θεσσαλονίκη σε “συγκεντρώσεις” πάντα για τις ανάγκες της “επιχείρησής” του).
Στο επόμενο επίπεδο βρίσκουμε άτομα που ξοδεύουν περισσότερα απ’ όσα βγάζουν. Και μιλάμε για 18.750 άτομα!! Βέβαια βγάζετε λεφτά από αυτούς αλλά κάθε ένας από τους 18.750 απλά ξόδεψαν χρήματα και δεν έχουν κερδίσει τίποτα. Έχουν την ίδια ευκαιρία με σας στη κορυφή; Ίσως ναι, ίσως όχι. Αλλά σε αυτό το σημείο δεχόμαστε ότι μόλις γράφτηκαν και δεν μίλησαν με κανένα (αλλιώς θα έπρεπε να προχωρήσουμε και σε άλλα επίπεδα). Επίσης ξέρουμε ότι στο τελευταίο επίπεδο όλοι είναι νέα μέλη και είναι λογικό να μην έχουν βγάλει χρήματα ακόμα.
Έτσι στο παράδειγμά μας, κάθε μήνα κάθε αντιπρόσωπος βρίσκει 5 νέους αντιπροσώπους. Αυτό είναι δυνατόν, αλλά πάρα πάρα πολύ δύσκολο. Η ανάπτυξη αυτή είναι πολύ πιο δύσκολη αλλά ας το δεχτούμε ότι ισχύει χάριν παραδείγματος. Έτσι, έχουμε τη συνοπτική ανάλυση της πυραμίδας των 19.530 ατόμων:
1 (εσείς) τους έχετε όλους κάτω σας και πετάτε στα ουράνια.
5 (0,026%) είναι επιτυχημένοι
25 (0,1% – ένα δέκατο του 1%) είναι ομολογουμένως αρκετά καλά
125 (0,64% – λιγότερο από 1%) πιθανόν να βγάζουν ποσά μικρότερα του βασικού μισθού.
625 (3,2%) “είναι στα λεφτά τους”.
18.750 (96%) είναι νέα μέλη και ξόδεψαν περισσότερα απ’ όσα έχουν κερδίσει.
Αυτό το 96% θα κερδίσουν χρήματα στο μέλλον; Ίσως ναι, ίσως όχι. Αυτή είναι απλά μία “φωτογραφία” μίας επεκτεινόμενης πυραμίδας σε εξέλιξη απλά για να δείξουμε κάτι ενδιαφέρον:
ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΕΜΦΥΤΟ ΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Αυτό σημαίνει ότι όσο εσείς ψάχνετε τρόπο να μετρήστε τα “τούβλα” από δεκαχίλιαρα, 96% της “επιχείρησής” σας δεν έβγαλε τίποτα!
Δεν μας ενδιαφέρει ποιό σύστημα πληρωμών υπάρχει σε κάθε “εταιρεία οργάνωσης δικτύων καταναλωτών” καθώς το ίδιο σύστημα εκθετικής ανάπτυξης δεν μπορεί παρά να μας δίνει συνεχώς κάποιους χαμένους (και μάλιστα αυτοί είναι η συντριπτική πλειοψηφία). Η αναλογία νέων μελών προς κερδοφόρα μέλη είναι σταθερή άσχετως αν έχετε 30 ή 30000 άτομα στην “επιχείρησή” σας.
Μπορεί ο καθένας να στρατολογήσει μία ακολουθία ατόμων (downline); Εκ πείρας γνωρίζουμε ότι δεν μπορούν όλοι. Άλλοι είναι καλοί πωλητές, άλλοι όχι και τόσο. Ακόμη κι αν όλοι μπορούσαν (όπως στο παράδειγμά μας), ακόμη και χωρίς απώλειες (είναι γεγονός, ότι πάνω από το 70% των αντιπροσώπων εγκαταλείπουν το σύστημα κάθε χρόνο) ο αριθμός των χαμένων αυξάνεται εκθετικά. Αυτή είναι η “επιχείρηση” που θέλουμε; Είναι τα δίκτυα καταναλωτών μία καλή επιχειρηματική ευκαιρία; Εμείς αποφασίσαμε ότι όχι.
Αυτοί οι υπολογισμοί είναι βασισμένοι σε εκθετική ανάπτυξη. Είναι απλά ένας γρήγορος υπολογισμός που δείχνει κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία. Υπολογίστε το με δικά σας στοιχεία και αριθμούς και δείτε τι σας δίνει αν διαφωνείτε με το παράδειγμά μας. Όμως όντως φαίνονται λίγοι, έτσι δεν είναι; Αλλά όταν ασχοληθείτε και κοιτάξτε γύρω σας τα ίδια ονόματα “επιτυχημένων” να εμφανίζονται συνεχώς πρέπει να αναρωτηθείτε πόσοι πραγματικά έχουν καταφέρει να πετύχουν σ’ αυτό το σύστημα.
Πολλοί θα σας πούν επίσης ότι έτσι κι αλλιώς έχουν πολύ περισσότερες ευκαιρίες να γίνουν εκατομμυριούχοι μέσω δικτύων καταναλωτών παρά σαν μισθωτοί, υπάλληλοι, νοικοκυρές, κλπ.
Απλά κι ωραία, επειδή κάποιος ακολουθεί λάθος δρόμο δεν σημαίνει ότι τα δίκτυα καταναλωτών είναι αυτόματα η σωστή (και μόνη) λύση. Αν κάποιος πιστεύει ότι το να γίνει εκατομμυριούχος είναι πραγματικά στόχος της ζωής του πρέπει ν’ αφιερώσει κάθε μη εργαζόμενο λεπτό στο στόχο του. Είναι φανερό ότι κανείς δεν θα γίνει εκατομμυριούχος ακολουθώντας δουλειές με κατώτατο μισθό. Το θέμα είναι ότι δεν θα πλησιάσει τα εκατομμύρια ούτε αν γραφτεί σε κάποια πυραμίδα και χάνει χρόνο, χρήματα και ενέργεια προσπαθώντας να στρατολογήσει φίλους και γνωστούς.
Πολλοί άλλοι επίσης θα σας πουν ότι δεν χρειάζεται να στρατολογήστε κάποιον, απλά να χρησιμοποιείτε το προϊόν με καλύτερες τιμές. Δυστυχώς κανείς δεν ικανοποιείται με τέτοια νέα μέλη που απλά χρησιμοποιούν το προϊόν και δεν στρατολογούν νέα μέλη. Ιδού γιατί:
Αν κάποιος έχει την επιλογή μεταξύ του να έχει ένα πελάτη από τον οποίο πιθανόν να μην κερδίσει άλλα και μεταξύ ενός αντιπροσώπου που θα βρίσκει άλλα νέα μέλη και θα του αποφέρει τα μυθικά πλούτη, εσείς ποιόν πιστεύετε ότι θα διαλέξει;
Σκεφτείτε τον κόπο και το χρόνο που χρειάζεστε για να πηγαίνετε να συναντάτε κόσμο, να τους παρουσιάζετε την όλη ιδέα, για ψύχουλα. Ποιός θα το έκανε;
Βασικά θα θέλαμε να ρωτήσουμε τους όποιους “αντιπρόσωπους” τέτοιων “εταιρειών” (εάν έφτασαν μέχρι εδώ βέβαια στο κείμενο, καθώς ανάγνωση οποιασδήποτε κριτικής του συστήματός τους απαγορεύεται μιας και “ανοίγουν δρόμο σε αρνητικές σκέψεις που βλάπτουν το στόχο”) τα παρακάτω:
Πόσους πελάτες/αγοραστές έχετε πραγματικά (προσωπικούς πελάτες που χρησιμοποιούν το προϊόν και όχι “αντιπροσώπους” ή “επιχειρηματίες” κάτω σας να ψάχνουν γι’ άλλα θύματα);
Μήπως αυτοί οι πελάτες εγγράφησαν αρχικά για την “επιχειρηματική ευκαιρία” και μετά από μήνες αδράνειας δικαιολόγησαν τις μηνιαίες συνδρομές τους αυτοαποκαλούμενοι “πελάτες”;
Πλησιάσατε αυτούς τους πελάτες για να τους κάνετε πελάτες ή μήπως τους πλησιάσατε πρώτα για να τους προσφέρετε την “επιχειρηματική ευκαιρία”;
Οι φίλοι που κάνατε μέσω του δικτύου οργάνωσης καταναλωτών θα κάνουν ακόμη παρέα μαζί σας αν σταματούσατε; Πόσο συχνά πιστεύετε ότι θα προσπαθούσαν να σας “ξαναβάλουν στο κόλπο”;
(Αν έχετε στρατολογήσει μέλη κάτω σας) Πόσοι από αυτούς που έχετε στρατολογήσει έχουν ξοδέψει περισσότερα χρήματα απ’ όσα έχουν κερδίσει; Όχι μόνο για συνδρομές αλλά και σεμινάρια, βενζίνη, εισφορές για “συγκεντρώσεις”, λογαριασμοί τηλεφώνου. Μπορείτε να πείτε ειλικρινά ότι για όσους γνωρίζετε να έχουν τέτοιες “επιχειρήσεις” και τις τρέχουν ακόμα με έλλειμμα, φταίνε οι ίδιοι επειδή είναι τεμπέληδες;
Πόσα ονόματα επιτυχημένων επιχειρηματιών δικτύων μπορείτε να θυμηθείτε (από την εταιρεία σας); Τι αποδείξεις έχετε ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι οικονομικά επιτυχημένοι; Ποιά είναι η αναλογία του αριθμού επιτυχημένων με τον συνολικό αριθμό μελών της εταιρείας;
Πόσα άτομα πρέπει να ξοδέψουν περισσότερα απ’ όσα έχουν κερδίσει για να “έρθετε στα λεφτά σας”; Κι αν θέλετε να κερδίζετε κάποιο εισόδημα το μήνα; Τότε, πόσους τέτοιους χαμένους πρέπει να έχετε κάτω σας;
Ποιά είναι η αναλογία “επιτυχημένων κερδοφόρων ” με “ελπιδοφόρους που ξοδεύουν” στο πλάνο πληρωμών σας; Μήπως αποφύγατε ποτέ ή είπατε ψέματα για το ποσοστό επιτυχίας σας στα δίκτυα πωλήσεων; Ξέρετε πραγματικά πως έφτασε στην “επιτυχία” αυτός που σας στρατολόγησε; Πως το ξέρετε ότι έτσι είναι ;
Με πόσους από τους φίλους ή γνωστούς που πλησίασα για να παρουσιάσω την “επιχειρηματική μου ευκαιρία” και αποφάσισαν να μην με ακούσουν ή να γραφτούν μέλη διατηρώ ακόμα πραγματικά φιλικές επαφές;
Πόσα χρήματα έχετε ξοδέψει μέχρι στιγμής γιατί “ξέρετε ότι θα βγάλετε πολύ περισσότερα χρήματα στο μέλλον”;
Έχετε υπολογίσει ένα προϋπολογισμό για τον εαυτό σας; Έχετε ένα σχέδιο για το τι θα κάνετε αν συνεχίσετε να λειτουργείτε μόνο με έξοδα; Πόσο υπολογίζετε να συνεχίσετε έτσι;
Όνειρα γλυκά…

Recommended For You