Τα θαλασσινά παιχνίδια που έκαναν τους Αθηναίους να παίζουν σαν τρελόπαιδα το 1938

Μια που το καλοκαίρι δεν θέλει να μας αφήσει –και καλά κάνει- ας δούμε με τι θαλασσινά παιχνίδια διασκέδαζαν οι νέοι της εποχής του 1938. Το ρεπορτάζ του «Ελληνικού Μέλλοντος» έχει γραφτεί στην αρχή της σεζόν και παραληρεί με τις νέες αφίξεις…

«Καλοκαίρι και η θάλασσα καλεί καθημερινά τους φανατικούς της φίλους εις την ηδονήν. Αλλά η θάλασσα δεν έχει γούστο τόσο χωρίς και τας συναφείς, θαλασσίας διασκεδάσεις. Ψέμματα; Ο παληός καιρός όπου ο Αθηναίος και η Ατθίς μετέβαιναν σχολαστικά και μονότονα στα Φάληρα για να λουσθούν και να φύγουν επέρασεν, ευτυχώς, ανεπιστρεπτεί.

Σήμερα –στο σωτήριο έτος 1938- ο συμπολίτης έχει άλλες απαιτήσεις από την θάλασσα: Γλεντά στο νερό, παίζει σαν τρελλόπαιδο, με το κύμα, μαζί με την γυναίκα του, την μνηστή του ή την μικρή του φιλεναδίτσα, απολαμβάνει χίλια παιγνίδια.

Εφέτος θ’ αυξηθή η ποικιλία των παιγνιδιών της θαλάσσης.

Αι παραλίαι μας, αι κοσμικαί μας ιδίως πλαζ, φιλοδοξούν να παρουσιάσουν αττραξιόν εφαμίλλους των ευρωπαϊκών.

Καινούργια παιγνίδια θα προστεθούν εις τα γνωστά παλαιά.

Θ’ ακουσθή και εφέτος φυσικά, στις υπέροχες πλάζ μας, στα Φάληρα, στο Έντεν, στη Γλυφάδα, στη Βουλιαγμάνη, στον Άγιο Ανδρέα, στη Λούτσα, στον Άγιο Κοσμά, η διάτορος ιαχή:

-Λιλήηη!
-Κωστάκηηηηη!
-Τι;
-Πάμε στα ποδήλατα;

Αλλά τα υδροποδήλατα εφέτος, οι αμφίβιες αυτές «μπισικλέττες», θα μας εμφανισθούν περισσότερον τελειοποιημένες.

Τα παληά ποδήλατα –τα «βιεζέ»- θα τεθούν κατά το πλείστον εις απομαχίαν. Αρκετά μας διεσκέδασαν. Εφέτος θα έχωμεν ποδήλατα που θα διασχίζουν τα κύματα με ταχύτητα βενζινακάτου και θα φρικιάζη επάνω του το τορνευτό κορμάκι της αμαζόνος του νερού, της αναδυομένης Αφροδίτης.

Το ποδήλατο είνε γεγονός ότι όχι μόνον γυμνάζει το σώμα της «μπέμπας» αλά και το σμιλεύει, το εξωραΐζει. Ο θαλάσσιος μπάτης χαϊδεύει τα μαλλιά, το αεράκι τρελλοπαίζει με το σβέρκο της χαριτωμένης μικρούλας και της γαργαλά αδιάκριτα τους γλυκείς λακίσκους του λαιμού.

Το κοσμικόν δεσποινίδιον ανατριχιάζει παράξενα σ’ αυτές τις θωπείες, που έχουν ίσως κάτι από τον αισθησιασμό της αγκάλης.

Και ξεφωνίζει:

-Μαμά! Μαμά!
-Τι;
-Το μπουρνούζι μου…

Αι ακταί μας, εφέτος με τα νέα παιγνίδια, θα γίνουν Κάνναι, Νίκαια, Κυανή Ακτή…

‘Ένα γαλανό θαύμα…

Στις πλάζ θα εγκατασταθή εφέτος και το μοντέρνο θαλάσσιο παιγνίδι που κάνει φουρόρε στις Νορμανδικές ακτές: Το «Πούσιγκ Μπώλ»!

Το «Πούσιγκ Μπώλ» όπως άλλωστε και τα περισσότερα από τα παιγνίδια και τα σπορ του νερού είνε αγγλικής εφευρέσεως. Είνε μια μπάλα τεραστίων διαστάσεων –σωστός πλανήτης- γιομάτη από αέριο υδρογόνο, για να είνε ελαφριά σαν πούπουλο, παρ’ όλο τον τεράστιο όγκο της. Η μπάλα σχεδόν πετά και το παιγνίδι αυτό είνε υπέροχο. Σίγουρα θα γοητεύση τας ωραίας μας διότι αναδεικνύει εξαίσια τας γραμμάς…

Εκτός από το γουώτερ-πόλο που θα παιχθή εφέτος με μπρίο, εμάθαμε ότι θα παιχθή εφέτος για πρώτη φορά στις αριστοκρατικές πλάζ και το καινούργιο γαλλικό παιγνίδι «μαριάζ» ήτοι «γάμος». Το παιγνίδι αυτό παίζεται από ζευγάρια και συνίσταται εις το εξής: Ο νέος και η νέα εξαφανίζονται… κυλώντας ένα βαρκάκι με τα πόδια των…

Το παιγνίδι του «γάμου» έχει επιτυχίαν διεθνή –ίσως διότι αυτός ο «γάμος» δεν είνε ισόβιος».

«Ελληνικόν Μέλλον», 1938, υπογράφει «Ο Κοσμικός»
http://paliaathina.com/gr

Recommended For You