Ταξιδιωτικές Συμβουλές από έναν Έμπειρο Αεροπόρο

imagesΜΟΥ αρέσει πολύ να πετάω με αεροπλάνο—ανέκαθεν μου άρεσε. Δεν είναι μόνο ότι αυτό καθιστά δυνατή τη γρήγορη μετακίνηση από το ένα μέρος στο άλλο, αλλά επίσης σου επιτρέπει να διαπεράσεις τα σύννεφα κάποια μουντή ημέρα και να ανεβείς ψηλότερα στον ηλιόλουστο ουρανό. Απολαμβάνω τη συγκίνηση της πτήσης από τότε που πέταξα για πρώτη φορά το 1956 όταν ήμουν μικρός. Αυτή η αγάπη μου με ώθησε να γίνω επαγγελματίας πιλότος, αν και για κάποιο διάστημα διετέλεσα ερευνητής αεροπορικών δυστυχημάτων επίσης.

Πόσο ασφαλές είναι το αεροπορικό ταξίδι; Επιπλέον, ποια προληπτικά μέτρα πρέπει να παίρνετε όταν πρόκειται να ταξιδέψετε με αεροπλάνο;

Κάντε Αυτό το Ασφαλές Είδος Ταξιδιού Ακόμα Πιο Ασφαλές

Κάθε χρόνο παγκοσμίως, περίπου 18.000 επιβατικά αεροπλάνα προσγειώνονται και απογειώνονται τακτικά σε χιλιάδες αεροδρόμια, μεταφέροντας περισσότερους από 1,6 δισεκατομμύρια επιβάτες στους προορισμούς τους—και όλα αυτά με πολύ λίγα δυστυχήματα. Στην πραγματικότητα, ο πασίγνωστος ασφαλιστικός οργανισμός Λόιντς του Λονδίνου υπολογίζει ότι είναι 25 φορές ασφαλέστερο να ταξιδέψει κανείς με αεροπλάνο από ό,τι με αυτοκίνητο. Επομένως, στατιστικά, το πιο επικίνδυνο τμήμα του ταξιδιού σας είναι η μετάβαση προς και από το αεροδρόμιο. Παρ’ όλα αυτά, μερικά συνετά προληπτικά μέτρα για την πτήση μπορούν να συμβάλουν στο να γίνει αυτό το σχετικά ασφαλές είδος ταξιδιού ακόμα πιο ασφαλές.

● Επιλέξτε την αεροπορική εταιρία προσεκτικά: Δεν έχουν όλες οι εταιρίες την ίδια φήμη ως προς την ασφάλεια. Γενικά, οι καθιερωμένες εταιρίες είναι ασφαλείς. Χρησιμοποιούν σύγχρονα αεροσκάφη και χαίρουν εκτίμησης λόγω της συνέπειάς τους στην ασφάλεια και στη συντήρηση.
● Επιλέξτε τα ρούχα σας με περίσκεψη: Όταν πέσει ένα αεροπλάνο, οι επιζώντες κινδυνεύουν από τη φωτιά και τον καπνό. Επομένως, το να φοράει κανείς μακριά μανίκια και μακρύ παντελόνι ή μακριά φούστα θα προφυλάξει με τον καλύτερο τρόπο το δέρμα του από τις φλόγες και τη θερμότητα. Τα ρούχα από φυσικές ίνες παρέχουν καλή προστασία, ενώ τα συνθετικά υφάσματα συνήθως λιώνουν ή συρρικνώνονται και κολλάνε στο δέρμα όταν εκτίθενται στη θερμότητα, οπότε μπορεί να προκαλέσουν σοβαρότερα εγκαύματα. Τα δερμάτινα ρούχα μπορεί επίσης να συρρικνωθούν από τη θερμότητα, γι’ αυτό και δεν συστήνονται. Το να φοράει κανείς αρκετά ρούχα, το ένα πάνω στο άλλο, προσφέρει μεγαλύτερη προστασία από το να φοράει μόνο ένα, και τα ανοιχτά χρώματα αντανακλούν τη θερμότητα καλύτερα από τα σκούρα. Τα χαμηλά παπούτσια, κατά προτίμηση με κορδόνια, είναι πιο πιθανό να παραμείνουν στα πόδια σας και να σας προστατέψουν από κοψίματα και εγκαύματα, και οι μάλλινες κάλτσες είναι καλύτερες από τις συνθετικές.
● Ακούστε τις οδηγίες ασφαλείας σε περίπτωση ατυχήματος: Πριν από την απογείωση, το πλήρωμα θα σας δώσει διεξοδικές οδηγίες ασφαλείας. Στην απίθανη περίπτωση ατυχήματος, ίσως χρειαστεί να απεγκλωβιστείτε μόνοι σας από το αεροσκάφος θέτοντας σε εφαρμογή όσα θυμάστε από τις οδηγίες. Γι’ αυτό, ακούστε προσεκτικά τις πληροφορίες. Από μια έρευνα που διεξάχθηκε για τους Καναδούς επιβάτες αεροπλάνων αποκαλύφτηκε ότι μόνο το 29 τοις εκατό των επιβατών μιας πτήσης διάβαζε ή κοιτούσε την καρτέλα με τις οδηγίες ασφαλείας. Αφιερώστε λίγο χρόνο προκειμένου να μελετήσετε τις οδηγίες ασφαλείας, ιδιαίτερα όσες δείχνουν πώς ανοίγουν οι έξοδοι, εφόσον μπορεί να είστε ο πρώτος που θα φτάσει εκεί. Σκεφτείτε πώς θα βρείτε την έξοδο, αν το σκοτάδι ή ο καπνός εμποδίζουν την ορατότητα. Μια απλή μέθοδος είναι να μετρήσετε τις σειρές καθισμάτων μέχρι τις εξόδους. Τότε, ακόμα και στο σκοτάδι, θα μπορείτε να βρείτε και να ανοίξετε την καταπακτή διαφυγής.
● Περιορίστε τις χειραποσκευές: «Ένας συνήθης κίνδυνος [για τους επιβάτες] κατά την κανονική πτήση είναι η πτώση αντικειμένων από ντουλάπια που είτε δεν τα έκλεισαν καλά είτε τα άνοιξαν οι επιβάτες κατά την πτήση, με αποτέλεσμα να προξενούνται σοβαροί τραυματισμοί στο κεφάλι, ακόμα και θάνατοι», δηλώνει το περιοδικό Φλάιτ Ιντερνάσιοναλ (Flight International). Συνεπώς, να θυμάστε ότι οι βαριές χειραποσκευές μπορεί να είναι επικίνδυνες για την ασφάλειά σας. Ως εκ τούτου, όταν τεθεί ζήτημα επιβίωσης, εγκαταλείψτε ΟΛΕΣ τις αποσκευές σας. Συγκεντρώστε την προσοχή σας στην επιβίωσή σας! Αργότερα, θα είστε σε θέση να αντικαταστήσετε τις αποσκευές σας.

Σε Περίπτωση Έκτακτης Ανάγκης

Η πιο επικίνδυνη εκκένωση αεροσκάφους λαβαίνει χώρα όταν υπάρχει φωτιά, καπνός και αναθυμιάσεις. Η έκθεση ενός δυστυχήματος ανέφερε: «Όταν το αεροπλάνο προσγειώθηκε, η ορατότητα στο θάλαμο των επιβατών ήταν ουσιαστικά αδύνατη σε ύψος μεγαλύτερο των 30 εκατοστών πάνω από το δάπεδο του θαλάμου [εξαιτίας του καπνού]. Οι επιζώντες ανέφεραν ότι είχαν ελάχιστες σωματικές και ψυχικές δυνάμεις για να φτάσουν στις εξόδους». Η επιβίωση εξαρτόταν από τη γρήγορη έξοδό τους από το αεροπλάνο.

Το πλήρωμα είναι εκπαιδευμένο ώστε να βοηθάει στη γρήγορη και ασφαλή εκκένωση του αεροσκάφους. Επομένως, να υπακούτε αμέσως στις οδηγίες του. Εντούτοις, τα πράγματα δεν εξελίσσονται πάντα όπως τα σχεδιάζει κανείς. Ακόμα και οι πιο φιλότιμες προσπάθειες του πληρώματος μπορεί να πέσουν στο κενό, αν υπάρξουν προβλήματα στο κεντρικό ηχητικό σύστημα, αν τα μέλη του πληρώματος τραυματιστούν, αν επικρατήσει σύγχυση ή εξαιτίας του θορύβου, της θερμότητας και του καπνού. Η αεροπορική εταιρία με την οποία πετάτε ίσως να μη χρησιμοποιεί τη μητρική σας γλώσσα, κάτι που μπορεί να περιορίσει την καλή επικοινωνία ανάμεσα στο πλήρωμα και σε εσάς.

Οι αναλύσεις των δυστυχημάτων δείχνουν πως, σε έκτακτη ανάγκη, ένας βασικός παράγοντας που αυξάνει τις πιθανότητες επιβίωσης είναι η δική σας αποφασιστικότητα. Χρειάζεται να έχετε ξεκάθαρο σχέδιο δράσης και να είστε διατεθειμένοι να αναλάβετε την ευθύνη για τη δική σας επιβίωση. Το σχέδιό σας πρέπει να περιλαμβάνει τα άτομα με τα οποία συνταξιδεύετε, ιδιαίτερα παιδιά ή ηλικιωμένους, καθώς και τις ενέργειες που θα κάνετε για να μείνετε μαζί προκειμένου να αλληλοβοηθηθείτε στη διάρκεια της εκκένωσης. Το περιοδικό Ασφάλεια εν Πτήσει (Flying Safety) συστήνει: «Αν πρέπει να εκκενώσετε έναν χώρο γεμάτο καπνούς, πείτε στους άλλους να πιάνονται μεταξύ τους. Το να κρατηθούν από τη ζώνη σας θα μπορέσει να παράσχει μια σωτήρια αλυσίδα διαφυγής». Πείτε στο(-υς) συνταξιδιώτη(-ες) σας ποιο θα είναι το σχέδιό σας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Κάθε μέσο ταξιδιού ενέχει κινδύνους, αλλά τα σύγχρονα επιβατικά αεροπλάνα μάς βοηθούν να αποφεύγουμε πολλούς από τους κινδύνους και μας επιτρέπουν να φτάνουμε στον προορισμό μας αναζωογονημένοι και έτοιμοι για εργασία ή αναψυχή. Να είστε προετοιμασμένοι αλλά όχι αγχωμένοι. Χαλαρώστε και απολαύστε την πτήση σας—εγώ την απολαμβάνω πάντοτε.— Από Συνεργάτη.

http://wol.jw.org/el/wol/d/r11/lp-g/102003484

Recommended For You