Τάρτα με πράσα, μπλε τυρί και ολίγον αχλάδι

Υλικά

Για τη ζύμη 
η 1 έτοιμο φύλλο κουρού
400 γρ. αλεύρι λευκό
200 γρ. βούτυρο αγελάδος, παγωμένο, σε μικρούς κύβους
1/3 κουτ. γλυκού αλάτι
30 ml νερό, παγωμένο

Για τη γέμιση
το λευκό και τρυφερό πράσινο μέρος από 1 κιλό πράσα, σε λεπτές ροδέλες
50 ml ελαιόλαδο
100 ml λευκό, ξηρό κρασί
3 ματσάκια μυρώνια, ψιλοκομμένα
(η 1 ματσάκι άνηθο και 1 κουτ. σούπας ξερό θυμάρι)
2 αυγά, ελαφρώς χτυπημένα
200 γρ. μπλε τυρί
80 γρ. κουκουνάρια
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για γαρνίρισμα
2 αχλάδια, καθαρισμένα και κομμένα σε λεπτές φέτες (την τελευταία στιγμή, για να μη μαυρίσουν)

Μερίδες 10 – 12 μικρά ταρτάκια
Προετοιμασία 30΄
Αναμονή 1 ώρα
Ψήσιμο 1 ώρα και 20΄

Διαδικασία Ζύμη: Σε ένα βαθύ μπολ ή στον κάδο του μίξερ βάζουμε το αλεύρι με το αλάτι και το βούτυρο και τα ζυμώνουμε με το χέρι ή με το γάντζο (το ειδικό εξάρτημα για ζύμωμα), μέχρι η ζύμη να μοιάζει με χοντρά ψίχουλα. Ρίχνουμε σταδιακά το νερό και συνεχίζουμε το ζύμωμα έως ότου έχουμε μια λεία και σφιχτή ζύμη. Αλευρώνουμε ελαφρώς μια λεία επιφάνεια εργασίας και ζυμώνουμε πάνω της το ζυμάρι, πασπαλίζοντάς το με λίγο αλεύρι, για να μην κολλάει στα χέρια μας, για περίπου 1/2 – 1 λεπτό. Το πλάθουμε σε μία μπάλα, τυλίγουμε με διάφανη μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο να «ξεκουραστεί» για περίπου 1 ώρα.
Γέμιση: Εν τω μεταξύ, σε ένα μεγάλο τηγάνι ή σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το πράσο για περίπου 8 – 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει. «Σβήνουμε» με το κρασί και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για περίπου άλλα 10 λεπτά, έως ότου εξατμιστούν όλα τα υγρά. Αποσύρουμε και, μόλις κρυώσουν λίγο τα υλικά, προσθέτουμε τα μυρώνια, τα αυγά, το τυρί και τα κουκουνάρια. Αλατοπιπερώνουμε (με προσοχή το αλάτι, γιατί το τυρί είναι αλμυρό)και ανακατεύουμε καλά.
Τάρτα: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170° C και λαδώνουμε ελαφρώς την ταρτιέρα (ή τα ατομικά ταρτάκια). Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και αλευρώνουμε μια λεία επιφάνεια εργασίας. Ανοίγουμε τη ζύμη με τον πλάστη σε φύλλο πάχους περίπου 1/2 εκ. και το απλώνουμε στο σκεύος καλύπτοντας τον πυθμένα και τα τοιχώματα. Αν χρησιμοποιήσουμε ατομικά ταρτάκια, τότε κόβουμε, με κουπάτ ή με ένα πιατάκι ελαφρώς μεγαλύτερο από τα ταρτάκια, κομμάτια ζύμης και τα εφαρμόζουμε μέσα σε αυτά. Κόβουμε τα περισσεύματα της ζύμης που εξέχουν και στρώνουμε πάνω στη ζύμη της τάρτας αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Τη γεμίζουμε με ρύζι, για να μη φουσκώσει καθώς ψήνεται. Τη βάζουμε στο φούρνο στο χαμηλότερο ράφι και την ψήνουμε για περίπου 20 – 22 λεπτά, μέχρι να έχουμε μια χρυσαφένια και τραγανή τάρτα. Αδειάζουμε στη βάση το μείγμα της γέμισης και το στρώνουμε ομοιόμορφα με σπάτουλα ή με τη ράχη ενός κουταλιού. Απλώνουμε τις φέτες αχλαδιού, σε ομοιόμορφο σχέδιο και ψήνουμε την τάρτα (ή τα ταρτάκια) για περίπου 15 – 20 λεπτά, μέχρι να πήξει η γέμιση και να ροδίσει η επιφάνεια.
http://www.gastronomos.gr/

… πάτησε like για την συνέχεια του άρθρου …

Recommended For You