Σύκα: 12 πράγματα που θέλετε να μάθετε για το απόλυτο καλοκαιρινό φρούτο!

Μαύρα, λευκά, μικρά, μεγάλα, όπως και να είναι, τα σύκα αποτελούν ένα από τα πιο αγαπημένα μου φρούτα, από τα παιδικά μου χρόνια. Στον κήπο μας είχαμε 2-3 είδη συκιάς και πάντα λαχταρούσα την εποχή που θα γίνονταν τα πρώτα σύκα (πρώιμα) για να τα γευτώ, ενώ ήμουν ιδιαίτερα χαρούμενη που θα απολάμβανα αυτό το φρούτο μέχρι και το φθινόπωρο (όψιμα).

Δεν με ένοιαζε διόλου που σκαρφάλωνα στο δέντρο και με έπιανε φαγούρα από τα φύλλα και τα άγουρα σύκα, πιστέψτε με, η απόλαυση του γλυκού αυτού φρούτου ήταν μεγαλύτερη. Πόσοι απ’ εσάς δεν τα έχετε συνδέσει με το χωριό σας, με τις καλοκαιρινές διακοπές σας ή δεν έχετε κάνει κάποια στάση στο δρόμο, μετά από το μπάνιο σας σε μία όμορφη παραλία, για να «τονωθείτε»; Τα σύκα είναι συνδεδεμένα με τα ελληνικά καλοκαίρια, παρότι σηματοδοτούν με τον γλυκύτερο τρόπο το τέλος τους και την αρχή του Φθινοπώρου.

Παρακάτω μπορείτε να μάθετε 12 πράγματα που δεν ξέρατε, ή τουλάχιστον τα περισσότερα, για τη συκιά και τα σύκα στη χώρα μας, να συνειδητοποιήσετε την αξία τους και να τα βάλετε στη ζωή σας!

1. Η συκιά θεωρείται ένα από τα πιο αρχαία δέντρα του κόσμου. Αναφέρεται στα πιο πρώιμα ιστορικά ντοκουμέντα κι έχει ιδιαίτερη θέση στη Βίβλο, με κάποιους αναλυτές των θρησκευτικών κειμένων να αναφέρουν ότι ο απαγορευμένος καρπός δεν ήταν μήλο, αλλά σύκο, κάτι το οποίο στηρίζουν στο γεγονός ότι Αδάμ και Εύα ήταν ντυμένοι με φύλλα συκής.

2. Εδώ και τουλάχιστον 3000 χρόνια τα σύκα αποτελούν βασικό συστατικό της ανθρώπινης διατροφής. Για τους αρχαίους πολιτισμούς της Μεσογείου αλλά και της Ανατολής, αποτελούσε είδος πρώτης ανάγκης.

3. Στην κλασική Ελλάδα ήταν ο τρίτος σε σπουδαιότητα καρπός μετά την ελιά και το σταφύλι, ενώ το δέντρο της συκιάς συνδεόταν με τη λατρεία του θεού Διονύσου και της θεάς Δήμητρας. Αποτελούσαν το «αναβολικό» των αρχαίων Ελλήνων αθλητών πριν από τους αγώνες και το αγαπημένο φρούτο των Αθηναίων πολιτών. Πως κατάλαβε ο Λαέρτης ότι επέστρεψε ο γιος του; Ο Οδυσσέας απλώς του θύμισε ότι τού είχε χαρίσει 40 συκιές. Τόση αξία είχε το σύκο, που ήταν αγαπημένος καρπός των βασιλιάδων.

4. Μάλιστα στην αρχαία Ελλάδα, η εμπορία και η εξαγωγή σύκων αποξηραμένων ή φρέσκων ελέγχονταν από το κράτος, αποφέροντας μεγάλα κέρδη στα κρατικά ταμεία, ενώ οι εξαγωγές από ιδιώτες απαγορεύονταν. Οσους παρανομούσαν οι πολίτες της Αθήνας είχαν την υποχρέωση να τους καταδίδουν, να τους αποκαλύπτουν για το καλό της πόλης και γι’ αυτό ονομάστηκαν «συκοφάντες» – λέξη που πολύ αργότερα έλαβε τη αντίθετη έννοια της ανέντιμης κατάδοσης, της συκοφαντίας.

5. Αποτελούν θησαυρό μετάλλων και βιταμινών. Τα σύκα έχουν υψηλές ποσότητες φυσικών σακχάρων, μετάλλων, ιχνοστοιχείων και διαλυτών φυτικών ινών, συμπεριλαμβανομένων των καλίου, ασβεστίου, ψευδάργυρου, μαγνησίου και σιδήρου, ενώ είναι παράλληλα μία πολύ καλή πηγή αντιοξειδωτικών βιταμινών, όπως οι Α, Ε και Κ οι οποίες συμβάλλουν σε γενικότερη καλή υγεία και ευεξία, προστατεύοντας τον οργανισμό μας.

6. Ανεξαρτήτως χρώματος και ποιότητας, είναι θρεπτικότατα και με πολλές ευεργετικές ιδιότητες. Συγκεκριμένα, τα σύκα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και ενδείκνυνται σε όσους έχουν πρόβλημα δυσκοιλιότητας. Είναι πλούσια σε κάλιο με αποτέλεσμα να βοηθάνε στη ρύθμιση της πίεσης καθώς επίσης και σε μαγνήσιο, ασβέστιο και βιταμίνες A,B,C. Τα φρέσκα σύκα περιέχουν 80% νερό ενώ αντίστοιχα δεν περιέχουν ίχνος λίπους και χοληστερίνης. Ιδιαίτερα προσεκτικοί στην κατανάλωση σύκων θα πρέπει να είναι τα άτομα που έχουν γαστρεντερικές παθήσεις, λόγω των σποριών που περιέχουν.

7. Εχουν βοηθητικό ρόλο στον έλεγχο του βάρους, προστατεύουν τις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες από τον καρκίνο του μαστού (αποδεικνύεται από έρευνα 8 ετών στη Σουηδία), προλαμβάνουν τις καρδιακές παθήσεις, παρουσιάζουν αντιδιαβητική δράση, συμβάλλουν στη διατήρηση της πυκνότητας των οστών, βελτιώνουν τη σεξουαλική μας ζωή και ανακουφίζουν τον πονόλαιμο.

8. Παράλληλα, έχουν αντιγηρανική δράση, προστατεύουν την όραση, είναι ευεργετικά για διάφορες ασθένειες, όπως αναιμία, καρκίνος, διαβήτης λέπρα, ηπατικές ασθένειες, παράλυση, δερματοπάθειες και έλκη, ενισχύουν το ανοσοποιητικό ενώ το εκχύλισμα φύλλου συκιάς έχει δυνατές αντιρυτιδικές ιδιότητες και το εκχύλισμα του καρπού συμβάλλει τη μείωση του υπερμελάγχρωσης, της ακμής και των πανάδων.

9. Μπορείτε να τα απολαύσετε φρέσκα, σε διάφορες σαλάτες, σε μαρμελάδες και γλυκά του κουταλιού, αποξηραμένα σκέτα, με μέλι και καρύδια. Μπορείτε να δείτε ΕΔΩ πως κάναμε Ρετσέλι!

10. Υπάρχουν εκατοντάδες καλλιεργούμενες ποικιλίες συκιάς οι οποίες μπορούν να ταξινομηθούν σε τρεις τύπους: Ποικιλία άγρια. Ο καρπός της δεν είναι βρώσιμος αλλά χρησιμοποιείται για τη γονιμοποίηση των σμυρναϊκών σύκων «αρίνιασμα». Ποικιλία Σμυρναϊκή ή μονόφορη. Ολες οι μορφές της δίνουν άριστης ποιότητας νωπά ή ξερά σύκα. Ποικιλία Κηπευτική. Καρποφορεί δύο ή τρεις φορές το χρόνο με πρώτη σοδειά τον Ιούνιο.

11. Οι σπουδαιότερες ποικιλίες που καλλιεργούνται στην Ελλάδα είναι η Καλαμών, η Βασιλική Μαύρη (μονόφορη, έγχρωμη), η Βασιλική λευκή, τα Μαύρα Μαρκοπούλου, το Πολίτικο(μονόφορη, λευκή), η Πρασινοσυκιά Λέσβου,η Φρακασάνα (δίφορη, λευκή), η Βασιλική λευκή (μονόφορη), τα μαντουλάρικα (Αττικής), η σμυρναϊκή(σύκα μπαρδατζίκια) κτλ.

12. Παρά τα οφέλη τους, αν το παρακάνετε με τα σύκα, υπάρχει πιθανότητα διάρροιας, ενώ θα πρέπει να τα αποφεύγετε αν έχετε πρόβλημα στα νεφρά ή την χοληδόχο κύστη. Στα φύλλα του σύκου ή στο κοτσάνι (ειδικά του άγουρου φρούτου), υπάρχει ένα γαλακτώδες παχύρρευστο υγρό, το οποίο όταν έρθει σε επαφή με το δέρμα πιθανόν να δημιουργήσει αίσθηση φαγούρας ή καψίματος. Υπάρχουν άτομα που εμφανίζουν μεγαλύτερη ευαισθησία ή και αλλεργία. Για οποιαδήποτε σχετική συμβουλή πρέπει να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας. Εχει παρατηρηθεί επίσης δυσανεξία ή αλλεργία από την κατανάλωση σύκων. Είναι καλό, τα άτομα με ιστορικό αλλεργιών να συμβουλεύονται τον γιατρό τους.- https://www.life-events.gr

Recommended For You