Συμβουλές για πλύσιμο των πιάτων στο χέρι!

Εάν η κουζίνα σας δεν έχει πλυντήριο πιάτων, τα τηγάνια σας είναι γεμάτα καμμένα λίπη ή απλώς χρησιμοποιήσατε την καλύτερη πορσελάνη σας, τότε θα πρέπει να τα πλύνετε στο χέρι.

Εδώ θα βρείτε τις συμβουλές που θα θέλατε να σας είχε δώσει η γιαγιά σας για το καλύτερο δυνατό πλύσιμο.

Φτιάξτε το σκηνικό

Μαζέψτε τα όλα στην άκρη του νεροχύτη έτοιμα για πλύσιμο. Τοποθετήστε τα ποτήρια και τα μαχαιροπίρουνα πιο κοντά σε εσάς, στη συνέχεια τα πιάτα και πιο μακριά τοποθετήστε τα πιο μεγάλα πιάτα και τα τηγάνια. Βεβαιωθείτε ότι υπάρχει χώρος για το στέγνωμα των καθαρών σκεύων, είτε ένα στεγνωτήριο πιάτων προσαρμοσμένο στο νεροχύτη είτε μια επιφάνεια με μια πετσέτα για στέγνωμα.

Γεμίστε το νεροχύτη μέχρι τη μέση με ζεστό νερό, όχι όμως πολύ ζεστό, για να μην τραυματίσετε τα χέρια σας και τα καλά σας σκεύη. Καθώς πέφτει το νερό, προσθέστε μερικές σταγόνες απορρυπαντικό και ανακατέψτε απαλά, για να δημιουργήσετε το τέλειο νερό για πλύσιμο.

Επιλέξτε τα εργαλεία σας

Θα χρειαστείτε τα ακόλουθα:

Ένα μαλακό, ναύλον σφουγγάρι ή, ακόμα καλύτερα, ένα φυτικό σφουγγάρι για ποτήρια, πιάτα, επισμαλτωμένα πιάτα, αντικολλητικά τηγάνια και σκεύη από αλουμίνιο.

Ένα σφουγγαράκι για τρίψιμο που θα χρησιμεύει μόνο για βαριές, μεταλλικές κατσαρόλες και τηγάνια. Γενικά μην τρίβετε με μανία. Τα σημερινά υγρά πιάτων κάνουν την μεγαλύτερη δουλειά. Το Fairy®Platinum προσφέρει τη δύναμη ενός πολύωρου μουλιάσματος σε μόλις 10 λεπτά. Ο νεροχύτης σας δεν θα είναι μονίμως γεμάτος με πιάτα που μουλιάζουν.

Αγοράστε μια μακριά βούρτσα, για να καθαρίζετε βάζα ή κανάτες με μικρά ανοίγματα.

Εάν πρόκειται να στεγνώσετε στο χέρι τα πιάτα σας, επιλέξτε ένα ύφασμα με φυσικές ίνες από βαμβάκι και λινό για στέγνωμα χωρίς στίγματα.

Πρώτα τα ποτήρια

Ξεκινήστε με τα ποτήρια, τα οποία χρειάζονται ζεστό και καθαρό νερό. Εξάλλου, το ζεστό νερό εξατμίζεται πιο εύκολα, μειώνοντας τα στίγματα. Για πιο καθαρό αποτέλεσμα, αναποδογυρίστε τα καθαρά ποτήρια, για να φύγει το πλεονάζον νερό και, στη συνέχεια, γυαλίστε τα με ένα στεγνό, καθαρό ύφασμα, κατά προτίμηση από βαμβάκι ή λινό.

Εάν τα ποτήρια σας είναι θολά, αυτό είναι αποτέλεσμα του σκληρού νερού. Για να φύγει η θαμπάδα, δοκιμάστε κάθε τόσο να τρίβετε τα ποτήρια σας με λευκό αλκοολούχο ξύδι. Δεν χρειάζεται να τα ξεβγάλετε, καθώς το ξύδι εξατμίζεται αυτομάτως.

Χειρισμός σκευών από χυτοσίδηρο

Υπάρχει η φήμη ότι η σαπουνάδα βλάπτει τα παλιά σας σκεύη. Στην πραγματικότητα το σαπούνι είναι απαραίτητο, για να απομακρυνθούν υπολείμματα φαγητού και ξεραμένα λίπη. Απλώς βεβαιωθείτε ότι ξεπλένετε καλά το σαπούνι με καθαρό τρεχούμενο νερό βρύσης. Τα σιδερένια σκεύη σκουριάζουν εύκολα, γι’ αυτό στεγνώστε τα αμέσως με μια χάρτινη πετσέτα, για να μη μείνουν σημάδια σκουριάς στις πετσέτες σας.

Χειρισμός κρυστάλλων, πορσελάνινων σερβίτσιων και ασημικών

Τα κρύσταλλα και τα πορσελάνινα σερβίτσια μπορεί να ραγίσουν εύκολα, εάν στοιβαχτούν στον νεροχύτη. Απλώστε μια πετσέτα στο νεροχύτη σας για επιπλέον προστασία.

Τα κρυστάλλινα αντικείμενα δεν είναι ανθεκτικά στις υψηλές θερμοκρασίες, γι’ αυτό φροντίστε το νερό πλυσίματος να είναι ζεστό προς χλιαρό. Σε κάθε περίπτωση, η θερμοκρασία του πλυντηρίου πιάτων είναι ιδιαίτερα υψηλή για τα κρύσταλλα.

Ö Το πορώδες υλικό των πορσελάνινων σερβίτσιων μπορεί να επιτρέψει στο νερό να εισχωρήσει κάτω από την επίστρωση του λούστρου. Αποφύγετε γενικά να μουλιάζετε τα πορσελάνινα σερβίτσια για πολλή ώρα.

Ö Δεν θα πρέπει επίσης να αφήνετε να μουλιάζουν τα ασημένια και επάργυρα πιατικά και μαχαιροπίρουνα. Κάποιες ουσίες, όπως το αλάτι, μπορεί να διαβρώσουν τα πολύτιμα μέταλλα. Πλύντε τα αμέσως μετά από τα ποτήρια. Ξεπλύντε αμέσως. Το πλυντήριο πιάτων μπορεί επίσης να είναι πολύ σκληρό για τα ασημικά.

Ö Πλύντε προσεκτικά όλα αυτά τα πολύτιμα αντικείμενα, ένα-ένα με ένα απαλό σφουγγάρι. Αποφύγετε τη χρήση σκληρών καθαριστικών προϊόντων ή σφουγγαριών.

Προστατεύστε τα χέρια σας

Καλό θα ήταν να αφαιρέσετε τα δαχτυλίδια σας πριν από το πλύσιμο των πιάτων, για να μην παγιδευτεί νερό ανάμεσα στο δαχτυλίδι και το δάχτυλό σας.

Και αφού τελειώσετε, στεγνώστε τα χέρια σας σχολαστικά αλλά με φροντίδα χρησιμοποιώντας μια απαλή πετσέτα, για να αποφεύγετε ερεθισμούς που προκαλούν τα σκληρά υφάσματα.

Recommended For You