Συμβουλές για οδήγηση με ασφάλεια

Θέση οδήγησης

Ρυθμίζουμε το κάθισμα κατά τέτοιο τρόπο ώστε οι καρποί μας να ακουμπούν στο τιμόνι όταν τεντώνουμε τους βραχίονές μας. Ρυθμίζουμε το προσκέφαλο καθίσματος ώστε να καλύπτει ακριβώς το πίσω μέρος του κεφαλιού μας. Να έχουμε και τα δύο χέρια μας στη θέση 9 και τέταρτο πάνω στο τιμόνι ώστε να μπορούμε να στρίβουμε γρήγορα και με ακρίβεια.
ABS
Αν το αυτοκίνητό μας διαθέτει σύστημα AΒS μην περιμένουμε να μας συμβεί ατύχημα για να το χρησιμοποιήσουμε για πρώτη φορά. Βρίσκουμε ένα άδειο πάρκινγκ και δοκιμάζουμε να φρενάρουμε απότομα ώστε να ενεργοποιηθεί το ABS και έτσι να έχουμε την εμπειρία πως θα αντιδράσει το αυτοκίνητό μας την συγκεκριμένη στιγμή.
Η κίνηση στην αριστερή λωρίδα
Η αριστερή λωρίδα είναι μόνο για προσπέραση και όχι λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας. Μην εμποδίζουμε όσους κινούνται σε αυτήν με υπερβολική ταχύτητα. Αφήνουμε την αστυνόμευση στην Τροχαία.
Φλας
Χρησιμοποιούμε τα φλας όχι μόνο όταν θέλουμε να στρίψουμε αλλά και όταν θέλουμε να αλλάξουμε λωρίδα. Να θυμόμαστε ότι το φλας προειδοποιεί, δεν υποχρεώνει. Κρατάμε το αυτοκίνητο σε σωστή θέση πριν να στρίψουμε αριστερά.
Όταν σταματάμε σε διασταύρωση και περιμένουμε να σταματήσει η κυκλοφορία για να στρίψουμε, φροντίζουμε να έχουμε τις ρόδες σε ευθεία θέση μέχρι να ελευθερωθεί ο δρόμος. Όταν σταματήσουμε και έχουμε τους τροχούς στραμμένους προς την φορά που θέλουμε να στρίψουμε υπάρχει κίνδυνος σε περίπτωση σύγκρουσης να βρεθούμε μέσα στην επερχόμενη ροή κυκλοφορίας. Ελαττώνουμε ταχύτητα πριν στρίψουμε. Επιλέγουμε την πρέπουσα ταχύτητα πριν την στροφή. Το απότομο φρενάρισμα και η απότομη επιτάχυνση στη μέση της στροφής μεταβάλλει την ισορροπία του αυτοκινήτου.
Απομακρυνόμαστε από τις ομάδες αυτοκινήτων
Στις εθνικές οδούς απομακρυνόμαστε από τους αργούς οδηγούς (προσπερνώντας με ασφάλεια) ελαχιστοποιώντας έτσι τον κίνδυνο να εμπλακούμε σε ένα δικό τους ατύχημα.
Νυχτερινή οδήγηση
Μην προσηλωνόμαστε στα φώτα των αυτοκινήτων που πλησιάζουν. Μη χρησιμοποιούμε την μεγάλη σκάλα όταν υπάρχει αντίθετη κυκλοφορία.
Κινητό και οδήγηση
Πρόσφατες στατιστικές έδειξαν ότι χρησιμοποιώντας το κινητό μας κατά την ώρα της οδήγησης τετραπλασιάζεται ο κίνδυνος να εμπλακούμε σε ατύχημα. Ο κίνδυνος είναι ο ίδιος ακόμη και για τα hands free ή την ανοικτή ακρόαση (car kit).
Πρόβλεψη
Κοιτάζουμε προσεκτικά μέχρι το τέλους του δρόμου και εντοπίζουμε τυχόν εμπόδια πριν ακόμα τα συναντήσουμε. Να κάνουμε συνεχή έλεγχο στους καθρέφτες. Ο οδηγός πρέπει να λειτουργεί σαν παίκτης σκάκι. Να προσπαθεί να προβλέψει τις κινήσεις των άλλων και τις πιθανές δικές τους αντιδράσεις.
Υπνηλία
Όταν αισθανόμαστε νυσταγμένοι μην συνεχίσουμε να οδηγούμε. Η υπνηλία είναι ο συναγερμός του οργανισμού ότι “τελειώνουν” τα καύσιμά του. Μόλις βρούμε ένα ασφαλές σημείο σταματάμε και κοιμόμαστε για λίγα λεπτά.
Ή οδηγούμε ή καπνίζουμε
Δεν καπνίζουμε όταν οδηγούμε. Αν είμαστε καπνιστές έχουμε μια καλή “δικαιολογία” κάθε περίπου 2-2 1/2 ώρες να σταματάμε για ένα τσιγαράκι. Το ξεμούδιασμα κάνει καλό στην συνέχεια της οδήγησης.
Καθαρές γυάλινες επιφάνειες
Δεν μειώνουμε σε καμία περίπτωση την ορατότητα γύρω μας τοποθετώντας αυτοκόλλητα στα τζάμια. Ακόμα και το σήμα των τελών κυκλοφορίας μπορεί να μπει σε κάποια τυφλή γωνία.
Αίτιο του γλιστρήματος η ταχύτητα
Όταν ένα αυτοκίνητο γλιστρά το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι η μείωση (πάντα προοδευτικά) της ταχύτητας.
Εξασφαλίζουμε πάνω απ’ όλα τα παιδιά
Η μεταφορά παιδιών με αυτοκίνητο είναι άκρως “ευαίσθητο φορτίο”. Ενημερωνόμαστε για το σωστό τρόπο (ηλικία, βάρος, ύψος) μεταφοράς των παιδιών από τα βιβλία οδηγιών χρήσης (owners manual) που διαθέτουν όλα τα αυτοκίνητα.
Υπεύθυνος ΠΑΝΤΑ ο οδηγός
Μην ψάχνουμε άλλοθι στα αυτοκίνητα ή στους δρόμους. Ο οδηγός που επιλέγει να οδηγεί έχει την απόλυτη ευθύνη τόσο για το αυτοκίνητο όσο και για τον δρόμο. Το λογικό ον, ο άνθρωπος, έχει το πάνω χέρι, στην υπόθεση της οδήγησης.
Πηγή: asfalish.gr

Recommended For You