Στο εδώλιο 93χρονος πρώην φρουρός του Αουσβιτς

Γερμανοί εισαγγελείς απήγγειλαν στον Χανς Λίπσις, πρώην φρουρό στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Αουσβιτς, την κατηγορία της συναυτουργίας σε χιλιάδες δολοφονίες που διαπράχθηκαν την εποχή της ναζιστικής περιόδου στη Γερμανία.
Ο Λίπσις είναι σήμερα 93 ετών. «Γιατί το γερμανικό δικαστικό σύστημα περίμενε τόσο για να απονείμει δικαιοσύνη;» διερωτάται σε άρθρο του το έγκυρο γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel».
Σύμφωνα με τον ολλανδό καθηγητή Δικαίου Φριτς Ρούτερ, που ασχολείται με τα εγκλήματα των ναζιστών, «η Γερμανία επί δεκαετίες επέμενε να μην ερευνά τα εγκλήματα των χαμηλόβαθμων φρουρών των στρατοπέδων συγκέντρωσης. Τα ονόματα πολλών από αυτούς, συμπεριλαμβανομένου του Λίπσις, ήταν γνωστά στη Δικαιοσύνη ήδη από τη δεκαετία του 1960».
«Δεκαετίες μετά το τελευταίο μεγάλο κύμα δικών ένα γερμανικό δικαστήριο θα πρέπει και πάλι να αποφασίσει ποιοι διέπραξαν εγκλήματα στη διάρκεια του Ολοκαυτώματος – και αν ο Λίπσις, ο 93χρονος άνδρας που ζει στη νοτιοδυτική πόλη Ααλεν, θα πρέπει να καταδικαστεί για τον ρόλο του σε αυτό» σημειώνει το «Der Spiegel» στο δημοσίευμά του.
Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, ο Λίπσις, ο οποίος πήγε στη Γερμανία από τη Λιθουανία ως βοηθός φούρναρη στα 21 του χρόνια, είναι ένα από τα 7.000 «πρωτοπαλίκαρα» του ναζιστικού καθεστώτος που συνέδραμαν στη φυσική εξόντωση εκατοντάδων χιλιάδων ανδρών, γυναικών και παιδιών.
Ο Λίπσις συνελήφθη τον περασμένο Μάιο, 68 ολόκληρα χρόνια μετά τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Οσο ήταν φρουρός στο Αουσβιτς, πραγματοποιήθηκαν 12 μεταφορές κρατουμένων από όλη την Ευρώπη: 10.510 άνθρωποι εξοντώθηκαν στους θαλάμους αερίων αμέσως μετά την άφιξή τους στο στρατόπεδο. Οπως αναφέρεται στο κατηγορητήριο, οι άνθρωποι στους θαλάμους αεριών κατέβαλαν τόσο απεγνωσμένη προσπάθεια για να γλιτώσουν από εκεί που τα άψυχα σώματά τους βρίσκονταν συχνά τόσο μπερδεμένα μεταξύ τους που για να μεταφερθούν έπρεπε να πελεκηθούν με τσεκούρια.
Ο 93χρονος έχει δηλώσει σε δημοσιογράφους ότι ήταν απλώς ένας μάγειρας στο Αουσβιτς και ότι μόνο είχε ακούσει για ανθρώπους που εξοντώνονταν στους θαλάμους αερίων αλλά δεν το είχε δει με τα μάτια του. Ο συνήγορός του δήλωσε ότι η υπόθεση είναι εξαιρετικά δύσκολο να διαλευκανθεί καθώς, σχεδόν 70 χρόνια μετά τη λήξη του πολέμου, δεν υπάρχουν πια ζωντανοί αυτόπτες μάρτυρες.
Νέα νομικά όπλα
Το πρόσφατο κύμα ερευνών για τα ναζιστικά εγκλήματα γίνεται, σύμφωνα με το «Spiegel», βάσει μιας «νέας νομικής ερμηνείας» από το 2011 μετά τη δίκη και την καταδίκη του Τζον Ντεμιανγιούκ, φρουρού στο ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης Σομπιμπόρ στην Πολωνία, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για τον θάνατο περίπου 28.000 ανθρώπων.
«Προς το παρόν δεν έχει ανακύψει κάποια απόδειξη για τη συμμετοχή του Λίπσις σε εγκληματικές πράξεις. Αλλά το γραφείο του εισαγγελέα της Στουτγάρδης εκτιμά ότι έχει στη διάθεσή του αδιάσειστα στοιχεία κατά του Λίπσις ώστε να προχωρήσει η υπόθεση. Οι εισαγγελείς υποστηρίζουν ότι προμελετημένα συνέβαλε στην εξόντωση των κρατουμένων του στρατοπέδου» αναφέρει το γερμανικό περιοδικό. Το επόμενο βήμα είναι το τοπικό δικαστήριο της κοντινής πόλης Ελβάνγκεν να δεχθεί να δικάσει την υπόθεση. Νομικοί κύκλοι εκτιμούν ότι η αντίδραση του δικαστηρίου θα είναι θετική.
Βιομηχανία εξόντωσης
Η βιομηχανική εποχή έδωσε στους ναζιστές τη δυνατότητα να στήσουν μιαν απέραντη «βιομηχανία» εξόντωσης εκατομμυρίων ανθρώπων από κάθε γωνιά της κατεχόμενης Ευρώπης. Χρησιμοποίησαν κυρίως τα τρένα σαν «κιλλίβαντες» προώθησης της «πρώτης ύλης» (δηλαδή των τραγικών θυμάτων) και τα στρατόπεδα εξόντωσης σαν «εργοστάσια θανάτου». Είχαν τη συνδρομή μιας ανεκτικής κοινής γνώμης, μιας εξαντλητικής γραφειοκρατίας, επίορκων γιατρών-βασανιστών, στρατιωτών, φρουρών καθώς και προδοτών από τις τάξεις των θυμάτων.
Υπολογίζεται ότι 5 ως 6 εκατομμύρια εβραίοι (ανάμεσά τους τουλάχιστον 3 εκατομμύρια Πολωνοεβραίοι), 250.000 Τσιγγάνοι (Ρομά και Σίντι), 200.000 άτομα με ειδικές ανάγκες, 100.000 κομμουνιστές, αλλά και χιλιάδες ομοφυλόφιλοι, μασόνοι, μάρτυρες του Ιεχωβά κ.ά. δολοφονήθηκαν συστηματικά από το χιτλερικό καθεστώς στο πλαίσιο της «τελικής λύσης», του βάρβαρου σχεδίου φυσικής εξόντωσης των «υπανθρώπων» εχθρών του χιτλερισμού, ιδίως των εβραίων της Γηραιάς Ηπείρου.
Δημοσιεύτηκε στο HeliosPlus στις 3 Οκτωβρίου 2013

Recommended For You