Στο «ψυγείο» το νομοσχέδιο κατά της ρατσιστικής βίας

Στο «ψυγείο» μπαίνει -τουλάχιστον προς το παρόν- το νομοσχέδιο που προωθούσε το υπουργείο Δικαιοσύνης για την ποινική αντιμετώπιση των φαινομένων του ρατσισμού και της ξενοφοβίας.
Με εντολή του Μεγάρου Μαξίμου, το σχετικό νομοσχέδιο αποσύρεται προκειμένου να υποστεί περαιτέρω επεξεργασία, καθώς κρίνεται ότι αρκετές διατάξεις του μπορεί να εγείρουν συνταγματικά ζητήματα ή είναι «κακοδιατυπωμένες».
Ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής και εστάλη στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης, τον υπουργό Επικρατείας και τους αρχηγούς των κομμάτων το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο. Σύμφωνα με πληροφορίες στηρίχτηκε στη βάση του σχεδίου νόμου που είχε κατατεθεί παλαιότερα στη Βουλή και έγιναν δεκτές όλες οι προτάσεις που εισηγήθηκε στη Νομική Επιτροπή Δικαστών του Υπουργείου ο υφυπουργός Κ. Καραγκούνης.
Σχετική εντολή για την απόσυρση του νομοσχεδίου έδωσαν ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης και ο γενικός γραμματέας της Κυβέρνησης Τάκης Μπαλτάκος, ενώ για την κυβερνητική απόφαση πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν ενημερωθεί και οι κυβερνητικοί εταίροι, οι οποίοι είχαν ταχθεί υπέρ της άμεσης προώθησης του νέου αυστηρότερου αντιρατσιστικού νομικού πλαισίου  στη Βουλή.
Σύμφωνα με πληροφορίες, για προβλήματα που ήταν ενδεχόμενο να προκύψουν από την εφαρμογή διατάξεων του νομοσχεδίου είχαν ήδη υποβάλλει στην κυβέρνηση ενστάσεις το ΚΚΕ και η Εκκλησία, οι οποίες κρίθηκαν δικαιολογημένες από το Μέγαρο Μαξίμου.
Χαρακτηριστικά αναφέρεται από κυβερνητικές πηγές ότι με τη διάταξη που προβλέπει την ποινική δίωξη και για ομάδες ή φορείς που προωθούν την «εχθροπάθεια και την αντιπαλότητα», θα μπορούσε να βρεθεί αντιμέτωπο με ποινικές ευθύνες το ΚΚΕ που υπεραμύνεται της ταξικής πάλης, ενώ αντίστοιχα ζητήματα φαίνεται ότι ανακύπτουν και για την Εκκλησία, στη βάση του ότι σχεδόν όλοι οι ιερείς αποκηρύσσουν από τον άμβωνα τους Μάρτυρες του Ιεχωβά.
Κατά τις ίδιες πηγές, μείζον θέμα θα μπορούσε να ανακύψει και με τη διάταξη που αναγάγει σε ποινικό αδίκημα την άρνηση αναγνώρισης γενοκτονιών. «Η Χρυσή Αυγή, αντί να είναι υπόλογη, θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί αυτή τη διάταξη και να ζητήσει την ποινική δίωξη βουλευτών που δεν θεωρούν γενοκτονία την Μικρασιατική καταστροφή, η οποία έχει αναγνωριστεί ως γενοκτονία από την ελληνική Βουλή», τόνιζαν οι ίδιες πηγές.
http://www.tanea.gr

Recommended For You