Σοβαρές επιπτώσεις έχει στους πνεύμονες η χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου

imagesΑπό το 2004 οπότε και τα ηλεκτρονικά τσιγάρα διατέθηκαν στην αγορά, οι συσκευές αυτές έχουν γίνει ιδιαίτερα δημοφιλείς μεταξύ των καπνιστών.

Ο αριθμός των ανθρώπων που επιλέγουν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα ή e-cigarettes αυξάνεται ολοένα και περισσότερο, παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχουν αποδεκτές μελέτες σχετικά με την ασφάλεια των συσκευών αντικατάστασης του καπνού ή την αποτελεσματικότητά τους στην προσπάθεια των καπνιστών να κόψουν αυτή τη συνήθεια.

Σύμφωνα με έκθεση που συνέταξε η Αμερικανική Πνευμονολογική Εταιρεία, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα – ή πιο συγκεκριμένα, οι αρωματικές ουσίες που χρησιμοποιούνται σε αυτά- θα μπορούσαν να έχουν δραματικές επιπτώσεις στο ανθρώπινο σώμα. Στην έκθεσή της η Εταιρεία, η οποία επικεντρώνεται σε πνευμονικές παθήσεις και διαταραχές της αναπνοής, αναφέρει ότι η χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων μπορεί να αλλάξει την λειτουργία των πνευμόνων σε κυτταρικό επίπεδο.

Τα ευρήματα της έρευνας παρουσιάστηκαν νωρίτερα το 2015 σε Διεθνές Συνέδριο που διοργάνωσε η Εταιρεία. Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου αναλύθηκαν οι αλλαγές που μπορεί να εκδηλωθούν στη βιωσιμότητα και τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων καθώς και τις ενδείξεις του ασβεστίου, ωστόσο οι επιδράσεις αυτές εξαρτώνται από τη γεύση του υγρού που χρησιμοποιήθηκε στις δοκιμές.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας χρησιμοποιήθηκαν 13 διαφορετικές γεύσεις, ενώ ο χρόνος χρήσης κυμαινόταν μεταξύ 30 λεπτών και 24 ωρών. Στο πρώτο πείραμα, χρησιμοποιήθηκαν 3 γεύσεις -κανέλα, μπανάνα και μέντα- όπου παρατηρήθηκε αλλαγή στο ασβέστιο, ανάλογα με τη δόση. Οι μεγαλύτερες δόσεις αποδείχτηκαν τοξικές για τα κύτταρα. Στο πείραμα των 24 ωρών, οι ίδιες γεύσεις είχαν αρνητικές επιδράσεις στην ικανότητα ανάπτυξης και αναπαραγωγής των κυττάρων, ανάλογα με τη χορηγούμενη δόση.

«Οι επιπτώσεις των διαφόρων χημικών συστατικών των ηλεκτρονικών τσιγάρων στους ιστούς των πνευμόνων είναι σε μεγάλο βαθμό άγνωστες», δήλωσε ο καθηγητής Τέμπερανς Ρόουελ του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας, ένας από τους συντάκτες της έκθεσης. «Στη μελέτη μας χρησιμοποιήθηκαν ανθρώπινα επιθηλιακά κύτταρα των πνευμόνων και 3 από τις 13 γεύσεις έδειξαν ότι έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στα κύτταρα, ανάλογα με τη δόση», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είχε προειδοποιήσει το 2013, μετά από μελέτες, ότι οι «καταναλωτές θα πρέπει να αποφεύγουν αυτά τα προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρονικών τσιγάρων», τα οποία έχουν απαγορευτεί σε χώρες όπως η Βραζιλία, η Ουρουγουάη και η Σιγκαπούρη.

http://www.topontiki.gr

Recommended For You