Σκύλοι—Πάντοτε ο Καλύτερος Φίλος του Ανθρώπου; Γιατί Μερικοί Σκύλοι Γίνονται Επιθετικοί

images«Φονικοί Σκύλοι Ξεσκίζουν Κηπουρό»
‘Σκύλος επιτίθεται και Σκοτώνει Κορίτσι’
«Σκύλος Σκοτώνει Βρέφος»

ΤΙΤΛΟΙ σαν κι αυτούς υποδεικνύουν ότι ο σκύλος δεν είναι πάντοτε ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου. Ωστόσο, καθώς το ποσοστό των εγκλημάτων αυξάνεται καταπληκτικά το ίδιο αυξάνεται και η ζήτηση για σκύλους που να προστατεύουν άτομα και την περιουσία τους.

Στις τρεις περιπτώσεις που παραθέσαμε παραπάνω, τα θύματα δεν προκάλεσαν ούτε έδωσαν καμιά αιτία για την κακή αυτή δράση των σκύλων. Εν όψει των απρόκλητων αυτών επιθέσεων, είναι κατάλληλο να ρωτήσουμε: Είναι συνετό ή ασφαλές να έχει κανείς ένα σκύλο; Τι κάνει μερικούς σκύλους να γίνονται κακοί; Πώς θα πρέπει να αντιμετωπίζει κανείς τους σκύλους;

Γιατί Μερικοί Σκύλοι Γίνονται Επιθετικοί

Οι περισσότερες αυθεντίες πάνω στους σκύλους συμφωνούν σε δύο βασικά σημεία: (1) Σχεδόν όλοι οι σκύλοι έχουν ένα προστατευτικό ένστικτο, και (2) το ένστικτο μπορεί να αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό επάρκειας από τους ειδικούς εκπαιδευτές σκύλων. Ένας σκύλος γεννιέται με μια ορισμένη ιδιοσυγκρασία, αλλά αυτή μπορεί να αλλάξει, εξαρτάται από τον τρόπο με τον οποίο ανατρέφεται και εκπαιδεύεται. Με την εκπαίδευση, αναπτύσσεται μια ειδική σχέση ανάμεσα στον ιδιοκτήτη και στο σκύλο. Σχεδόν σαν να έχει μια έκτη αίσθηση, ο σκυλίσιος φίλος μαθαίνει να διακρίνει τι ευχαριστεί ή τι δυσαρεστεί τον κύριο του και είναι πολύ γρήγορος στην ανταπόκριση των επιθυμιών του.

Για παράδειγμα, ένας εκπαιδευτής σχολίασε ότι ένα νευρικό ή κακοδιάθετο άτομο δεν μπορεί να περιμένει ότι θα έχει έναν ήρεμο σκύλο με ήσυχη διάθεση. Οι ιδιοκτήτες που έχουν προκατάληψη ενάντια σε μια ορισμένη φυλή ή κοινωνική τάξη μπορούν ακόμη να μεταδώσουν αυτή την προκατάληψη στο ζώο τους. Στο βιβλίο του Ο Σκύλος στο Σπίτι Μας, ο Τεό Γκικάς παρατήρησε: «Τελικά, οποιαδήποτε κι αν είναι η φύση του ατόμου, δεν θα πρέπει να προσπαθήσει να μεταδώσει σε έναν σκύλο ιδιότητες που δεν κατέχει ο ίδιος. Με τις εξαιρετικά ευαίσθητες αισθήσεις του, ο σκύλος υιοθετεί με ευκολία την ιδιοσυγκρασία τού κυρίου του, αντανακλά τέλεια τη διανοητική του κατάσταση, ακριβώς όπως μία κεραία συλλαμβάνει τα ραδιοκύματα».

Αυτό, βέβαια, δεν εξηγεί τελείως την ερώτηση, γιατί μερικοί σκύλοι ξαφνικά γίνονται υπερβολικά επιθετικοί, χωρίς να έχουν δείξει ένα τέτοιο χαρακτηριστικό πριν. Ένας εκπαιδευτής λέει: «Όπως και οι άνθρωποι, οι σκύλοι κάνουν λάθη. Μπορεί να παρανοήσουν μερικές καταστάσεις». Για παράδειγμα: Ένας ιδιοκτήτης καταστήματος επισκευής τηλεοπτικών συσκευών είχε βάλει ένα σκύλο στο κατάστημα για να το προστατεύει και όλα πήγαιναν περίφημα για αρκετούς μήνες. Ξαφνικά όμως, μια μέρα ο ιδιοκτήτης έσκυψε για να πάρει ένα εργαλείο. Ο σκύλος παρανόησε την κίνηση αυτή και όρμησε ενάντια στον ιδιοκτήτη του.

Υπάρχουν, επίσης, και εκείνοι που πιστεύουν ότι η ξαφνική αυτή φαυλότητα από μέρους των σκύλων μπορεί να είναι κάποιο χαρακτηριστικό που εξακολουθεί να έχει ο σκύλος από τον υποτιθέμενο προγονό του, το λύκο. Άλλοι πιστεύουν ότι ίσως να οφείλεται στην αλλαγή ιδιοκτήτη ή περιβάλλοντος. Όποιος κι αν είναι ο λόγος, αν έχετε ένα σκύλο ή σκέφτεστε να αποκτήσετε κάποιον, μπορείτε να είσαστε βέβαιοι ότι τα παραδείγματα που παραθέσαμε στην αρχή είναι η εξαίρεση και όχι ο κανόνας. Εσείς και τα παιδιά σας μπορείτε, παρ’ όλα αυτά, να απολαύσετε την ευχαρίστηση και τη συντροφιά ενός σκύλου.

Τρία Στάδια Εκπαίδευσης

Κατά βάση, η εκπαίδευση είναι τριών κατηγοριών, η πρώτη και απλούστερη είναι η διδασκαλία τρόπων. Αυτή περιλαμβάνει τη διδασκαλία του σκύλου να έρχεται όταν τον καλείς, να κάθεται, να πέφτει κάτω, να φέρνει αντικείμενα, και να πηδάει πάνω από εμπόδια. Θα πρέπει επίσης να περιλάβει και μερικές ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕΙΣ: να μην πηδάει πάνω στους ανθρώπους, να μην κυνηγάει αυτοκίνητα, να μην κυνηγάει τα πουλερικά τού γείτονα και να τα τραυματίζει, να μη δέχεται τροφές από ξένους και, βέβαια, να μη λερώνει το σπίτι. Το να μάθει αυτούς τους απλούς τρόπους θα κάνει τη ζωή ασφαλέστερη για το σκύλο και πιο χαρούμενη για τον ιδιοκτήτη του.

Προοδευτικά, το σκυλί θα πρέπει να λάβει εκπαίδευση υπακοής. Αυτό θα περιλαμβάνει τη διδασκαλία τού να επιτελεί χρήσιμες υπηρεσίες, όπως είναι η παρακολούθηση ορισμένων αντικειμένων, το να ειδοποιεί γαβγίζοντας όταν κάποιος ανεπιθύμητος μπαίνει μέσα στην ιδιοκτησία, και επίσης να «πειθαρχεί». Το προστατευτικό ένστικτο του σκύλου θα πρέπει επίσης να αναπτυχθεί ώστε να παρέχει βοήθεια και προστασία στον ιδιοκτήτη του και στην οικογένεια του οποτεδήποτε αυτό απαιτείται.

Η αρχική αυτή εκπαίδευση μπορεί συχνά να γίνει από τον ίδιο τον ιδιοκτήτη με τη βοήθεια ενός εκπαιδευτικού εγχειριδίου. Απαιτείται πολλή υπομονή, όμως, συνοδευόμενη από καλή κατανόηση της ιδιοσυγκρασίας του σκύλου, των ικανοτήτων και των αντιδράσεων του. Οι εντολές θα πρέπει να δίνονται σταθερά, αλλά χωρίς φωνές.

Έχουν πει ότι οι σκύλοι είναι τα μόνα ζώα που μαθαίνουν να υπακούνε με αποκλειστική ανταμοιβή έναν απλό έπαινο και χάδι. Από την πρώτη μέρα της εκπαίδευσης του, θα προκόψει με τον έπαινο και σύντομα θα μάθει ότι ένα θερμό χτύπημα στο κεφάλι, με τα λόγια «μπράβο καλό σκυλί!» συμβαδίζουν με την υπακοή του. Μερικοί εκπαιδευτές σκύλων προτείνουν να χρησιμοποιεί κανείς μια σφιχτά διπλωμένη εφημερίδα όταν εκπαιδεύει ένα σκυλάκι. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να χτυπά κανείς το πάτωμα για να του τραβάει την προσοχή ή, αν χρειάζεται κάποια διόρθωση, για να χτυπάει τα πισινά τού σκύλου χωρίς να του προξενεί βλάβη. Η εκπαίδευση απαιτεί χρόνο. Αλλά όπως παρατήρησε ένας εκπαιδευτής, «Ένας ιδιοκτήτης σκύλου θα πρέπει να αφιερώνει χρόνο και προσπάθεια για να εκπαιδεύει το σκύλο του ή αλλιώς θα πρέπει να πληρώνει κάποιον επαγγελματία για να το κάνει αυτό».

Για μερικούς, ένα τρίτο βήμα στην εκπαιδευτική διαδικασία είναι να εκπαιδεύουν το σκύλο για να επιτίθεται. Και εδώ είναι το σημείο όπου πολλοί Χριστιανοί ιδιοκτήτες σκύλων θα διαλέξουν για να σταματήσουν. Ένας καλότροπος φύλακας σκύλος είναι ένα πράγμα· ένας πλήρως εκπαιδευμένος φύλακας σκύλος που επιτίθεται είναι ένα άλλο πράγμα. Το δεύτερο αυτό πράγμα είναι διαφορετικό κατά το ότι το σκυλί έχει εκπαιδευτεί για να επιτίθεται, ενώ ένας φύλακας σκύλος απλά γαβγίζει για να ειδοποιήσει. Ένας αληθινός φύλακας σκύλος εκπαιδεύεται για να προστατεύεται ο ίδιος και ο ιδιοκτήτης του από επίθεση, ακόμη και όταν περιλαμβάνονται στην υπόθεση φονικά όπλα. Το δάγκωμα ενός τέτοιου σκύλου έχει αναπτυχθεί μέχρι του σημείου ώστε μπορεί να σπάσει το χέρι ενός ανθρώπου ή ακόμη και να σκοτώσει το άτομο. Είναι εύκολο να διακρίνει κανείς ότι ένας τέτοιος σκύλος θα μπορούσε να ήταν απειλή εάν δεν θα εκπαιδευόταν κατάλληλα και δεν θα μπορούσε να κρατηθεί κάτω από έλεγχο. Έχει παρομοιαστεί με ένα γεμάτο πιστόλι. Αξίζει αληθινά η περιουσία σας περισσότερο από τη ζωή ή από την γάμπα ενός άλλου ατόμου;

Τι θα Κάνετε αν σας Επιτεθούν

Πάνω απ’ όλα, μην πανικοβληθείτε ή τρέξετε. Να θυμάστε ότι το ένστικτο ενός σκύλου είναι να, κυνηγάει καθετί που κινείται. Έτσι ακόμη κι αν τα γόνατα σας τρέμουν, σταθείτε ήρεμος και συζητήστε με το σκύλο σαν να ήταν δικός σας: ‘Τι τρέχει, αγόρι μου;’ Αν γρυλίσει, αυτό είναι καλό σημάδι· τουλάχιστον σας δίνει την ευκαιρία να οπισθοχωρήσετε. Οπισθοχωρήσετε σιγά, χωρίς ξαφνικές κινήσεις. Μην προσπαθήσετε να τον χτυπήσετε. Αν έχετε κάποιο χαρτοφύλακα ή μια ομπρέλα μαζί σας, αυτό μπορεί να κρατηθεί ανάμεσα σε σας και στο σκύλο σαν προστασία όταν απαιτηθεί.

Αν παρ’ όλες τις προφυλάξεις σάς δαγκώσει κάποιος σκύλος, είναι συνετό να πάτε αμέσως στο γιατρό. Επίσης να πληροφορήσετε την αστυνομία, δίνοντας λεπτομέρειες σχετικά με το τι συνέβη καθώς και περιγραφή του σκύλου. Αυτό μπορεί να σας γλιτώσει από το να υποβληθείτε σε αντιλυσσικούς ορούς. Επίσης να μην ξεχνάτε ότι οι σκύλοι, είτε φαινομενικά πειθήνιοι είναι είτε επικίνδυνοι, θα πρέπει να τους χειρίζεστε με κατανόηση και προσοχή.

Φροντίζοντας για τον Σκύλο σας

Η σωστή εκπαίδευση του σκύλου σας περιλαμβάνει να του παρέχετε άνετη κατοικία με κατάλληλη τροφή. Για την καλή του υγεία χρειάζεται ένα ζεστό μέρος που κυκλοφορεί αέρας για να κοιμάται, προστατευμένος από τον αέρα και τη βροχή. Το σπιτάκι του θα πρέπει να κρατιέται καθαρό, στεγνό, και, βέβαια, καθαρό από περιττώματα. Με τη σωστή εκπαίδευση θα συνεργαστεί σ’ αυτό το σημείο. Τα μαλλιά ενός σκύλου, όπως και τα δικά σας, χρειάζεται να βουρτσίζονται τακτικά, καθημερινά εφόσον είναι μακριά. Από καιρό σε καιρό, θα πρέπει να χρησιμοποιούνται ζιζανιοκτόνα με την μορφή σκόνης και εμβολίων καθώς και από καιρό σε καιρό μπάνια. Τα εγχειρίδια για τους σκύλους δίνουν λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τα θέματα αυτά. Ακολουθήστε τις οδηγίες τους και το σκυλί σας θα παραμένει υγιές και ευχαριστημένο.

Ένας σκύλος θα πρέπει να έχει κανονικές συνήθειες διατροφής, τρώγοντας τις ίδιες ώρες και στο ίδιο μέρος κάθε μέρα. Αυτό θα τον αποθαρρύνει από του να δέχεται τροφή από ξένους και θα συμβάλλει στην καθαριότητα του. Τα σκυλάκια χρειάζεται να τρέφονται τρεις ως τέσσερις φορές τη μέρα, οι ενήλικες σκύλοι απλώς δυο φορές. Η τροφή που εναπομένει θα πρέπει να απομακρύνεται μετά από 15 λεπτά, έτσι ώστε να μην βρωμίζει. Η τροφή θα πρέπει να είναι ζεστή, αλλά όχι καυτή, και πρέπει να υπάρχει πάντοτε αφθονία νερού. Σαν κι εμάς, τα σκυλιά θα κάνουν καλά να αποφεύγουν τα γλυκά, καθώς επίσης και τις τηγανητές και λιπαρές τροφές. Ορισμένα λαχανικά και φρούτα είναι καλά γι’ αυτά. Προσέξτε ώστε να μη σερβίρετε στο σκύλο σας μικροσκοπικά κόκαλα· αλλά θα εκτιμήσει πολύ ένα αρκετά μεγάλο κόκαλο για να το μασουλάει. Πάνω απ’ όλα, αγνοήστε τα ικετευτικό εκείνα μάτια όταν τρώτε κάτι. Προσκολληθείτε στους κανόνες εκπαίδευσης σας!

Θέλετε να Έχετε ένα Σκυλί Δικό σας;

Ένα γράμμα που στάλθηκε σε μια εφημερίδα έλεγε, «Όσο περισσότερο βλέπω τους ανθρώπους, τόσο περισσότερο αγαπώ τα σκυλιά μου». (Λάτιν Αμέρικα Ντέιλυ Ποστ) Υπερβολή; Ίσως. Αλλά οπωσδήποτε, τα σκυλιά έχουν ασφαλώς βρει τη θέση τους μέσα στον κόσμο. Έχουν εκπαιδευτεί σαν σκυλιά οδηγοί για τους τυφλούς και πιο πρόσφατα σαν ακουστικά βοηθήματα για τους κουφούς. Και επίσης χρησιμοποιούνται σαν φύλακες σκύλοι, καθώς επίσης και στη θεραπευτική φροντίδα ανάπηρων και ψυχασθενών. Έχουν σώσει αναρίθμητες ζωές στη διάρκεια πυρκαγιάς, κατολισθήσεων χιονιού, και σεισμών. Και τι θα πούμε για τα τσοπανόσκυλα; Ακόμη κι ο Ιώβ μίλησε για «τα σκυλιά του ποιμνίου μου», που αναμφίβολα χρησιμοποιούνταν για να φυλάνε τα 7.000 πρόβατα του από τα αρπακτικά ζώα.—Ιώβ 30:1· 1:3, ΜΝΚ.

Αν αποφασίσετε να αποκτήσετε ένα σκύλο, θα έχετε αφθονία για να διαλέξετε. Υπάρχουν τουλάχιστον 140 διαφορετικά είδη που αναγνωρίζονται σήμερα. Θα ανακαλύψετε ότι με στοργική φροντίδα, που θα συνοδεύεται από την καλή εκπαίδευση, το σκυλί σας θα αποδειχτεί ότι θα είναι ένας πιστός φίλος, σύντροφος, και φύλακας—ακόμη ίσως και θεραπευτής. Και το μόνο που θα σας ζητάει σε ανταπόδοση θα είναι το να γνωρίζετε τις ανάγκες του και το ότι θα τον ανταμείβετε με λίγη στοργή και κατανόηση.

*** g85 8/7 σ. 25-27 Σκύλοι—Πάντοτε ο Καλύτερος Φίλος του Ανθρώπου; ***

Recommended For You