Σαλέπι, το θερμαντικό

imagesTα κρύα πρωινά του χειμώνα στο Μοναστηράκι και βασικά στη Θεσσαλονίκη, και σε διάφορα άλλα μέρη της Βόρειας Eλλάδας που κάνει παγωνιά, οι σαλεπιτζήδες είναι στο πόστο τους και προσφέρουν στους ξενύχτηδες και στους ανθρώπους που πάνε από τα χαράματα στη δουλειά τους ζεστό και αχνιστό σαλέπι, αυτό το ημιδιάφανο, πυκνόρευστο και θερμαντικό ρόφημα που μαλακώνει τον λαιμό, λειτουργεί ως αποσυμφορητικό του αναπνευστικού και ανακουφίζει το στομάχι. Είναι πλούσιο σε βιταμίνες αλλά δεν περιέχει τεϊνη ή καφεϊνη, οπότε είναι κατάλληλο και για τα παιδιά, μπορείς να το πιεις ακόμη και πριν από τον ύπνο.

Το σαλέπι κυκλοφορεί σε μορφή σκόνης (θα το βρείτε στα μπαχαράδικα) που προέρχεται από τον βολβό ενός σπάνιου φυτού το οποίο φύεται και καλλιεργείται στα βουνά των Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής. Πρόκειται για ένα είδος άγριας ορχιδέας που επιστημονικά ονομάζεται «όρχις ο γραπτός» και λαϊκά «σερνικοβότανο». Εκτός από τις μαλακτικές, του αποδίδονται και αφροδισιακές ιδιότητες γι’ αυτό και στην αρχαιότητα ονομαζόταν επίσης «Σατύρειον». Σύμφωνα με τον μύθο, ο Όρχις, γιος μιας νύμφης και ενός σάτυρου, καταδικάστηκε να γίνει λουλούδι όταν στη διάρκεια των Bακχικών Mυστηρίων αποπειράθηκε να βιάσει μια ιέρεια. O Θεόφραστος ήταν ο πρώτος που κατέγραψε το συγκεκριμμένο φυτό και του έδωσε το όνομα «ορχιδέα» λόγω του σχήματος των βολβών του και του μύθου που το συνοδεύει.

Παραδοσιακά θερμαντικό ρόφημα, το σαλέπι χρησιμοποιείται επίσης για την παρασκευή γλυκών όπως το παγωτό καϊμάκι, μπαίνει σε κρέμες και ζελέ, ενώ εκτός από τα κανελογαρίφαλα που το αρωματίζουν παραδοσιακά, ταιριάζει επίσης πολύ με μαστίχα Χίου και τζίντζερ.

Υλικά
1 φλιτζ. νερό ή γάλα
2 γαρίφαλα
1 ξυλάκι κανέλα
ελάχιστο μοσχοκάρυδο
1 κ.τ.γλ καστανή ζάχαρη
1 πρέζα σαλέπι (στη μύτη του κουταλιού)

Εκτέλεση
Σε ένα μπρίκι βράζω το νερό μαζί με τα γαρίφαλα, την κανέλα και το μοσχοκάρυδο. Κατεβάζω από τη φωτιά, ρίχνω το σαλέπι και ανακατεύω πολύ καλά να μην σβολιάσει. Σερβίρω αμέσως γιατί το σαλέπι πίνεται ζεστό.

Σημείωση
Σε καταστήματα βιολογικών ανακάλυψα το Σαλέπι Όλυμπος σε σακουλάκια, που το καθένα έχει και την ανάλογη ζάχαρη. Μ’ αρέσει να το φτιάχνω με γάλα αντί για νερό. Είναι ένα υπέροχο μαλακτικό πρωινό ή βραδινό, αν δεν θέλεις να φας κάτι άλλο πριν πας για ύπνο. Βράζω το γάλα με ένα ξύλο κανέλας (έχει μεν αλλά το θέλω με έξτρα κανελένια γεύση) – εδώ προσοχή γιατί το γάλα φουσκώνει εύκολα και χύνεται (το τι γίνεται μετά δεν σας το λέω για να αποφύγουμε την καταστροφολογία). Ρίχνω 2-3 κ.τ.σ. καυτό γάλα σε ένα μπολάκι με το σαλέπι, ανακατεύω καλά να μη σβολιάσει, το αδειάζω στο μπρίκι ή το κατσαρολάκι, ανακατεύω πολύ καλά και σερβίρω αμέσως.

http://www.bostanistas.gr

Recommended For You