Πώς το Facebook επηρεάζει το μυαλό

imagesΤα πολλά like στο Facebook ενεργοποιούν τα ίδια τμήματα του εγκεφάλου που ενεργοποιούνται όταν κάποιος κερδίζει χρήματα ή τρώει σοκολάτα αναφέρει νέα έρευνα.

Οι επιστήμονες από το κέντρο απεικόνισης εγκεφάλου του UCLA διεξήγαγαν την έρευνα σε δείγμα 32 εφήβων ηλικίας από 13 έως 18. Στους εθελοντές δόθηκαν 148 εικόνες από ένα μέσο κοινωνικής δικτύωσης συμπεριλαμβανομένων 40 δικών τους φωτογραφιών.

Οι εικόνες συνοδεύονταν από ένα συγκεκριμένο αριθμό like και οι επιστήμονες κατέγραφαν τις αντιδράσεις του εγκεφάλου τους την ώρα που έβλεπαν τις φωτογραφίες. Οι ερευνητές είπαν στους εφήβους ότι τα like τα είχαν δεχθεί από τους υπόλοιπους μετέχοντες στην έρευνα, αλλά στην πραγματικότητα τα like είχαν δοθεί από τους ερευνητές για τις ανάγκες του πειράματος.

Η επικεφαλής της έρευνας Lauren Sherman είπε ότι όταν οι έφηβοι έβλεπαν την δική τους εικόνα να έχει πολλά like παρατηρούσαμε δραστηριότητα σε διάφορες περιοχές του εγκεφάλου. Δείξαμε στους μισούς εφήβους τις φωτογραφίες τους με λίγα like και στους υπόλοιπους με πολλά, πρόσθεσε.

Η ανάλυση έδειξε ότι στους εφήβους που είδαν τις φωτογραφίες τους με τα πολλά like ενεργοποιήθηκαν τμήματα του εγκεφάλου που σχετίζονται με την ανταμοιβή.

Επίσης η έρευνα έδειξε ότι οι έφηβοι που δέχθηκαν τα περισσότερα like ήταν πιο πιθανό να τα ανταποδώσουν σε αντίθεση με τους εφήβους που δεν είχαν δεχθεί πολλά like.

Recommended For You