Πώς πρέπει να μεταχειρίζονται οι άνθρωποι τα ζώα;

Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, τα ζώα επηρεάζουν σχεδόν τη ζωή του καθενός. Είμαστε υπόλογοι για το πώς τα μεταχειριζόμαστε;

Πώς πρέπει να μεταχειρίζονται οι άνθρωποι τα ζώα;

ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ

Μερικοί πιστεύουν ότι οι άνθρωποι μπορούν να χρησιμοποιούν τα ζώα όπως θεωρούν κατάλληλο. Άλλοι είναι της άποψης ότι τα ζώα πρέπει να αντιμετωπίζονται περίπου όπως και οι άνθρωποι.

Ένας διακεκριμένος ακτιβιστής για τα δικαιώματα των ζώων υποστήριξε ότι τα ζώα πρέπει να απολαμβάνουν το «βασικό δικαίωμα του να μην αντιμετωπίζονται αποκλειστικά ως πόροι ή εμπορεύσιμα αγαθά». Ο ίδιος πρόσθεσε: «Πρέπει να πάψουμε να αντιμετωπίζουμε τα μη ανθρώπινα ζώα ως ιδιοκτησία μας».

images

Μια ακραία κατά πολλούς περίπτωση ήταν αυτή της δισεκατομμυριούχου Λιόνα Χέλμσλι, η οποία κληροδότησε στο σκύλο της 12 εκατομμύρια δολάρια και όρισε να τοποθετηθεί η σορός του δίπλα στη δική της μετά το θάνατό του.

Σκεφτείτε: Πώς πιστεύετε εσείς ότι πρέπει να αντιμετωπίζονται τα ζώα;

ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΓΡΑΦΗ
Ο Δημιουργός της ζωής, ο Ιεχωβά Θεός, είπε στους ανθρώπους να “έχουν σε υποταγή τα ψάρια της θάλασσας και τα πετούμενα πλάσματα των ουρανών και κάθε ζωντανό πλάσμα που κινείται πάνω στη γη”. (Γένεση 1:28) Είναι λογικό να συμπεράνουμε, λοιπόν, ότι ο Θεός θεωρεί τους ανθρώπους ανώτερους από τα ζώα.

Αυτό το συμπέρασμα ενισχύεται από μια σημαντική δήλωση που καταγράφεται ακριβώς πριν από τα λόγια του εδαφίου που αναφέρθηκε προηγουμένως. Η Αγία Γραφή λέει ότι «άρχισε ο Θεός να δημιουργεί τον άνθρωπο κατά την εικόνα του· κατά την εικόνα του Θεού τον δημιούργησε· αρσενικό και θηλυκό τούς δημιούργησε».—Γένεση 1:27.

Επειδή οι άνθρωποι δημιουργήθηκαν «κατά την εικόνα του Θεού», εκδηλώνουν με μοναδικό τρόπο θεϊκές ιδιότητες, όπως η σοφία, η δικαιοσύνη και η αγάπη. Επίσης, οι άνθρωποι διαθέτουν έμφυτη ικανότητα για ηθική και πνευματικότητα. Τα ζώα δεν έχουν τέτοιες ανθρώπινες ικανότητες επειδή δεν δημιουργήθηκαν «κατά την εικόνα του Θεού». Είναι κατώτερα και δεν προορίζονταν να έχουν την ίδια μεταχείριση με τους ανθρώπους.

Μήπως αυτό δίνει στους ανθρώπους το δικαίωμα να κακομεταχειρίζονται τα ζώα; Όχι.

Στο Νόμο που έδωσε στους Ισραηλίτες, ο Θεός διασφάλιζε ότι τα ζώα θα είχαν ανάπαυση, τροφή, βοήθεια όταν υπέφεραν, καθώς και προστασία από τραυματισμούς.—Έξοδος 23:4, 5· Δευτερονόμιο 22:10· 25:4.

«Έξι ημέρες θα εκτελείς τις εργασίες σου· αλλά την έβδομη ημέρα θα σταματάς, για να αναπαύεται ο ταύρος σου και το γαϊδούρι σου».—Έξοδος 23:12.

Είναι κακό να σκοτώνουμε τα ζώα;

ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ
Μερικοί κυνηγοί και ψαράδες σκοτώνουν ζώα για διασκέδαση, καθώς τους συναρπάζει η καταδίωξη και η επιτυχία. Άλλοι πάλι θα συμφωνούσαν με τον Ρώσο μυθιστοριογράφο Λέοντα Τολστόι, ο οποίος έγραψε ότι το να σκοτώνει και να τρώει κάποιος ζώα είναι «εντελώς ανήθικο».

ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΓΡΑΦΗ
Ο Θεός επιτρέπει στους ανθρώπους να σκοτώνουν ζώα για να προστατέψουν τη ζωή τους ή για να εξασφαλίσουν ρουχισμό. (Έξοδος 21:28· Μάρκος 1:6) Η Γραφή λέει επίσης ότι οι άνθρωποι μπορούν να σκοτώνουν ζώα για τροφή. «Κάθε κινούμενο ζώο που είναι ζωντανό μπορεί να χρησιμεύει ως τροφή για εσάς», αναφέρει το εδάφιο Γένεση 9:3. Ακόμα και ο Ιησούς βοήθησε τους μαθητές του να πιάσουν ψάρια τα οποία κατόπιν έφαγαν.—Ιωάννης 21:4-13.

Παρ’ όλα αυτά, η Γραφή λέει ότι ο Θεός “μισεί εκείνον που αγαπάει τη βία”. (Ψαλμός 11:5) Συνεπώς, είναι λογικό ότι ο Θεός δεν θέλει να κάνουμε κακό στα ζώα ή να τα σκοτώνουμε απλώς για ευχαρίστηση ή διασκέδαση.

Η Γραφή δείχνει ότι ο Θεός δίνει μεγάλη αξία στη ζωή των ζώων.

Η Γραφή αναφέρει ότι, τον καιρό της δημιουργίας, «άρχισε ο Θεός να κάνει τα θηρία της γης κατά το είδος τους και τα κατοικίδια ζώα κατά το είδος τους και κάθε κινούμενο ζώο της γης κατά το είδος του. Και ο Θεός είδε ότι αυτό ήταν καλό».—Γένεση 1:25.

Η Γραφή λέει για τον Ιεχωβά: «Δίνει στα ζώα την τροφή τους». (Ψαλμός 147:9) Ο Θεός δημιούργησε ένα οικοσύστημα που παρέχει με το παραπάνω τροφή και καταφύγιο στα ζώα.

Ο Βασιλιάς Δαβίδ του Ισραήλ είπε προσευχόμενος: «Άνθρωπο και ζώο σώζεις, Ιεχωβά». (Ψαλμός 36:6) Στη διάρκεια του παγγήινου Κατακλυσμού, λόγου χάρη, ο Ιεχωβά φρόντισε να διαφυλάξει οχτώ ανθρώπους και όλα τα είδη ζώων προτού καταστρέψει τους πονηρούς.—Γένεση 6:19.

Είναι φανερό ότι ο Ιεχωβά ενδιαφέρεται για τη ζωική του κτίση, και αναμένει από τους ανθρώπους να μεταχειρίζονται τα ζώα με το δέοντα σεβασμό.

«Ο δίκαιος φροντίζει για την ψυχή του κατοικίδιου ζώου του».—Παροιμίες 12:10.

πηγή

Recommended For You