Πώς να τα Βγάλετε Πέρα με την Εμμηνόπαυση

«Ξαφνικά και χωρίς λόγο, με πλημμύριζε αβάσταχτη λύπη. Έκλαιγα και φοβόμουν ότι είχα αρχίσει να χάνω τα λογικά μου».—Ρόντρο, 50 χρονών. «Ξυπνάς το πρωί και το σπίτι σου είναι άνω κάτω. Δεν μπορείς να βρεις τα πράγματά σου. Δουλειές που τόσα χρόνια ήταν παιχνιδάκι τώρα σου φαίνονται βουνό, και δεν ξέρεις το γιατί».—Άντα, 55 χρονών.
ΑΥΤΕΣ οι γυναίκες δεν ήταν άρρωστες. Περνούσαν απλώς τη μεταβατική φάση της εμμηνόπαυσης—μια φυσιολογική αλλαγή στη ζωή της γυναίκας που σηματοδοτεί και το τέλος της αναπαραγωγικής της ηλικίας. Αν είστε γυναίκα, μήπως πλησιάζετε σε αυτό το στάδιο της ζωής; Μήπως το περνάτε τώρα; Και στις δύο περιπτώσεις, όσο περισσότερα ξέρετε εσείς αλλά και τα αγαπημένα σας πρόσωπα για αυτό, τόσο καλύτερα εξοπλισμένοι θα είστε για τις προκλήσεις που το συνοδεύουν.
Η Μεταβατική Φάση της Εμμηνόπαυσης
Αυτή η φάση, που ονομάζεται επίσης περιεμμηνόπαυση, περιλαμβάνει τόσο το διάστημα που προηγείται της εμμηνόπαυσης όσο και την ίδια την εμμηνόπαυση.* Ωστόσο, ο όρος «εμμηνόπαυση» χρησιμοποιείται συχνά για να προσδιορίσει ολόκληρη τη μεταβατική φάση.
Οι περισσότερες γυναίκες μπαίνουν στην περιεμμηνόπαυση κάποια στιγμή ανάμεσα στα 40 και στα 50, αλλά υπάρχουν και μερικές που μπαίνουν μετά τα 60. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, η έμμηνη ρύση παύει σταδιακά. Εξαιτίας της ακατάστατης παραγωγής ορμονών, η γυναίκα μπορεί να χάνει κύκλους, να έχει αίμα ανάμεσα στις περιόδους ή να έχει υπερβολική αιμορραγία στην περίοδο. Υπάρχουν και ελάχιστες γυναίκες στις οποίες το τέλος της έμμηνης ρύσης συμβαίνει ξαφνικά, εν μια νυκτί, σαν να λέγαμε.
«Η κάθε γυναίκα βιώνει την εμμηνόπαυση διαφορετικά», λέει το Εγχειρίδιο της Εμμηνόπαυσης (Menopause Guidebook). Και προσθέτει: «Η πιο συνηθισμένη ενόχληση που έχουν οι γυναίκες στην εμμηνόπαυση είναι οι εξάψεις» οι οποίες ενίοτε ακολουθούνται από ένα αίσθημα ψύχους. Αυτά τα συμπτώματα μπορούν να διαταράσσουν τον ύπνο και να απομυζούν τις δυνάμεις. Πόσο διαρκεί η ταλαιπωρία; Σύμφωνα με Το Βιβλίο της Εμμηνόπαυσης (The Menopause Book), «μερικές γυναίκες παθαίνουν πότε πότε εξάψεις για ένα δυο χρόνια όταν βρίσκονται στη φάση της εμμηνόπαυσης. Άλλες ταλαιπωρούνται για πολλά χρόνια, ενώ ένα πολύ μικρό ποσοστό αναφέρουν περιστασιακές εξάψεις στο υπόλοιπο της ζωής τους».
Εξαιτίας των ορμονικών διακυμάνσεων, η γυναίκα μπορεί επίσης να αντιμετωπίσει κατάθλιψη και μεταπτώσεις της διάθεσης, με αποτέλεσμα να κλαίει εύκολα, να δυσκολεύεται να συγκεντρωθεί και να έχει κενά μνήμης. Βέβαια, «είναι εξαιρετικά απίθανο να παρουσιάσει μια γυναίκα όλα αυτά τα συμπτώματα», λέει Το Βιβλίο της Εμμηνόπαυσης. Και όντως, μερικές αντιμετωπίζουν από ελάχιστα έως καθόλου τέτοια προβλήματα και ενοχλήσεις.
Πώς να τα Βγάλετε Πέρα
Απλές αλλαγές στη ζωή μπορεί να μειώσουν σε κάποιον βαθμό την ταλαιπωρία. Για παράδειγμα, οι καπνίστριες μπορεί να ελαττώσουν τις εξάψεις κόβοντας το κάπνισμα. Πολλές γυναίκες επίσης βλέπουν θετικά αποτελέσματα από αλλαγές στη διατροφή, όπως το να περιορίσουν ή να κόψουν εντελώς το αλκοόλ, την καφεΐνη και τα πικάντικα ή τα ζαχαρώδη τρόφιμα, τα οποία είναι δυνατόν να πυροδοτήσουν εξάψεις. Εννοείται, βέβαια, ότι είναι σημαντικό να τρέφεστε καλά, πράγμα που σημαίνει ισορροπημένο και ποικίλο διαιτολόγιο.
Κάτι άλλο που συμβάλλει επίσης πολύ στη μείωση των συμπτωμάτων είναι η άσκηση. Για παράδειγμα, μπορεί να μειώσει την αϋπνία και να δράσει πολύ ευνοϊκά στη διάθεση, στην ενίσχυση των οστών και στη γενική ευεξία.
Να Επικοινωνείτε Ανοιχτά
«Δεν υπάρχει κανένας λόγος να υποφέρετε σιωπηλά», λέει η Ρόντρο. «Αν μιλάτε ανοιχτά με τα αγαπημένα σας πρόσωπα, δεν θα ανησυχούν υπερβολικά όταν βλέπουν τι σας συμβαίνει». Μάλιστα, μπορεί να δείχνουν περισσότερη υπομονή και κατανόηση. 
Παρηγοριά δίνει επίσης το γεγονός ότι η φάση της εμμηνόπαυσης είναι προσωρινή. Έπειτα από αυτήν, οι γυναίκες που εξακολουθούν να φροντίζουν σωστά την υγεία τους μπορούν να ανακτήσουν τη ζωντάνια τους και να χαρούν πολλά ακόμα χρόνια ποιοτικής ζωής.
http://wol.jw.org/el/wol/d/r11/lp-g/102013406

Recommended For You