Πόσο Παραπάνω θα Ζήσεις αν Σταματήσεις να Τρως Κρέας

imagesΚάθε τόσο κάποιος οργανισμός υγείας ή διακεκριμένο γκρουπ επιστημόνων εκδίδει μια μελέτη που συνδέει την κατανάλωση κρέατος με τον καρκίνο ή κάποια άλλη τρομακτική ασθένεια. Κι αν νόμιζες ότι το 2016 θα διέφερε, έκανες λάθος. Μια ογκώδης νέα μελέτη βρήκε ότι το κρέας δεν σχετίζεται μόνο με τον καρκίνο αλλά αυξάνει και τα ποσοστά θνησιμότητας.

Ερευνητές της Mayo Clinicd της Αριζόνα διεξήγαγαν μια μεγάλης κλίμακας έρευνα η οποία παρακολούθησε περισσότερους από 1,5 εκατομμύριο ανθρώπους για περίοδο από πέντε έως και 28 χρόνια. Οι συμμετέχοντες ήταν από σκληροπυρηνικούς χορτοφάγους μέχρι και ανθρώπους που μπούκωναν το στόμα τους με κρέας καθημερινά. H έρευνά τους, η οποία δημοσιεύτηκε με τον τίτλο «Μας Σκοτώνει το Κρέας;» στο Journal of the American Osteopathic Association, έδειξε ότι το κρέας, πράγματι, μας σκοτώνει.

«Αυτά τα δεδομένα επιβεβαιώνουν αυτό που ξέραμε εδώ και καιρό – η διατροφή σας έχει τη δυνατότητα να σας γιατρέψει, αλλά και να σας βλάψει», είπε ο Brookshield Laurent του New York Institute of Technology College of Osteopathic Medicine.

Αν και αυτό δεν αποτελεί έκπληξη πλέον, η διατροφή που περιλαμβάνει κόκκινο κρέας –όπως μοσχάρι, χοιρινό, αρνί, ή επεξεργασμένα κρέατα όπως τα hotdogs, τα λουκάνικα και το ζαμπόν– αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και καρκίνου, ενώ ενδέχεται να επιφέρει προβλήματα υγείας όπως διαβήτη και αυξημένη αρτηριακή πίεση. Τα επεξεργασμένα κρέατα αποδείχθηκαν ιδιαίτερα επιβλαβή.

Και αν νόμιζες ότι λίγο κρέας μια στο τόσο δεν κάνει και τόσο κακό, η έκθεση έδειξε ότι μικρή αύξηση στην κατανάλωση κόκκινου κρέατος μπορεί να οδηγήσει στην απότομη αύξηση της θνησιμότητας.

Η έρευνα κατέληξε ότι παρόλο που υπήρξε μεταβλητότητα στα δεδομένα, «τα στοιχεία δείχνουν σταθερά ότι η αυξημένη πρόσληψη κόκκινου κρέατος, και ιδιαίτερα του επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος, συνδέεται με αυξημένη θνησιμότητα κάθε αιτιολογίας».

Επιπλέον –όπως σίγουρα λατρεύουν να τονίζουν οι χορτοφάγοι– η έρευνα έδειξε ότι «η vegan διατροφή έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει διάφορες παραμέτρους της υγείας, “αντιστρέφοντας” την καρδιοαγγειακή νόσο και μειώνοντας την τιμή του δείκτη μάζας σώματος, τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη και την πίεση του αίματος».

Και οι παλιοί χίπηδες είχαν δίκιο. Το να έχεις μια διατροφή που συμπεριλαμβάνει μόνο φυτά είχε τα περισσότερα οφέλη μακροπρόθεσμα. Οι άνθρωποι που ακολουθούσαν vegan διατροφή για περισσότερα από 17 χρόνια αύξησαν το προσδόκιμο ζωής τους κατά 3,6 χρόνια σε σχέση με αυτούς που ήταν χορτοφάγοι για μικρότερο διάστημα, οι οποίοι είδαν λιγότερα οφέλη.

Οι προοπτικές για το κρέας και την υγεία σου μπορεί να δείχνουν ολοένα και πιο ζοφερές, όμως, σε τελική ανάλυση, τι είναι 3,6 χρόνια; Μόνο εσύ μπορείς να αποφασίσεις – και μόνο εσύ μπορείς να εκτιμήσεις την αξία ενός cheeseburger σε σχέση με τον χρόνο σου πάνω στη Γη.

Recommended For You