Πως ψήνουμε σωστά καλαμάρια και γαρίδες

ΤΙ ΕΠΙΛΕΓΟΥΜΕ
Καλαμάρια: Μεγάλα ως επί το πλείστον καλαμάρια. Τα μικρά είναι καλύτερα τηγανητά ή μαγειρευτά. Αποφεύγουμε τα θράψαλα, τα οποία είναι πιο σκληρά και γι’ αυτόν το λόγο είναι κατάλληλα για κατσαρολάτα μαγειρέματα.
Γαρίδες: Για ψήσιμο στη σχάρα επιλέγουμε μεσαίες ή μεγάλες.
ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ
1. Πολλοί ανοίγουν το καλαμάρι στα δύο για να το ψήσουν. Ο Βαγγέλης Μπιθικούκης μάς έδειξε έναν άλλο τρόπο κοψίματος, ώστε να ψηθεί καλά το καλαμάρι, χωρίς να στεγνώσει. Κόβουμε τον κεντρικό κορμό κατά μήκος, αφήνοντας άκοπα λίγα εκατοστά στις δύο άκρες του.
2. Με αυτό τον τρόπο, το καλαμάρι κρατάει το ατρακτοειδές σχήμα του. Ο αέρας που εγκλωβίζεται στο σώμα του το κρατάει ζουμερό, ενώ παράλληλα από το άνοιγμα εισχωρεί όση θερμότητα χρειάζεται για να ψηθεί σωστά.
3. Λαδώνουμε καλά τη σχάρα, όμως δεν χρειάζεται να λαδώσουμε το καλαμάρι.Ψήνουμε για περίπου 2 – 4 λεπτά από κάθε πλευρά (ανάλογα με το μέγεθος). Τα μουστάκια θέλουν λιγότερο, για να μην καρβουνιάσουν.
ΓΑΡΙΔΕΣ
Για ψήσιμο στη σχάρα επιλέγουμε μεσαίες ή μεγάλες γαρίδες. Τις αφήνουμε όπως είναι με το κέλυφος, το οποίο λειτουργεί προστατευτικά κατά το ψήσιμο. Τις αλατίζουμε και τις ψήνουμε για περίπου 1,5 – 2 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν και να δούμε ότι «βράζουν» λίγο μέσα στο ζουμί τους. Δοκιμάζουμε μία, γρήγορα, για να δούμε αν έγιναν, και τις βγάζουμε από τη φωτιά.
Αναδημοσίευση από kathimerini.gr

Recommended For You