«Πρόσκοποι» της ΕΛ.ΑΣ. για τους ηλικιωμένους στα ATM

imagesΟι κλήσεις στην ΕΛ.ΑΣ. σχετίζονταν κυρίως με την πιστοποίηση του γνήσιου υπογραφής σε εξουσιοδοτήσεις των ηλικιωμένων προς παιδιά, συγγενείς και φίλους.

Οι «πρόσκοποι» της ΕΛ.ΑΣ., δηλαδή «Αστυνομικοί της Γειτονιάς» και αστυνομικοί περιπολιών, πήγαν στα σπίτια 651 ηλικιωμένων, το χρονικό διάστημα έξι ημερών από την ημερομηνία έναρξης της τραπεζικής αργίας, προσφέροντας κατ’ οίκον βοήθεια σε εκείνους που αδυνατούσαν να στηθούν έξω από τα υποκαταστήματα τραπεζών για να πάρουν μέρος της σύνταξής τους.

Οι περισσότερες κλήσεις σχετίζονταν με τις τραπεζικές διαδικασίες και κυρίως με την πιστοποίηση του γνήσιου της υπογραφής σε εξουσιοδοτήσεις των ηλικιωμένων προς τα παιδιά, συγγενείς και φίλους για την εκταμίευση των 120 ευρώ και την έκδοση καρτών αναλήψεων για λογαριασμό τους.

Από τις 26 Ιουνίου έως και τις 6 Ιουλίου, για τα μέτρα ασφάλειας γύρω από τράπεζες και την βοήθεια των ηλικιωμένων έχουν διατεθεί κυλιόμενα περίπου 6.000 αστυνομικοί, ενώ έχουν χρησιμοποιηθεί 700 περιπολικά οχήματα και 1.200 μοτοσυκλέτες. Κάθε μέρα απασχολούνται περίπου 800 αστυνομικοί για τα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας, 100 περιπολικά οχήματα και 100 ομάδες ΔΙ.ΑΣ..

Οι αστυνομικοί της γειτονιάς και η βοήθεια στο σπίτι

Σημαντικό ρόλο στη βοήθεια των ηλικιωμένων έχουν διαδραματίσει οι 76 αστυνομικοί της γειτονιάς που κινούνται σε 38 τομείς της Αττικής, οι οποίοι ανταποκρίνονται στις κλήσεις τους για βοήθεια στο σπίτι.

Ενδεικτικά αυτής της ανταπόκρισης του αστυνομικού της γειτονιάς είναι τα σχετικά αριθμητικά στοιχεία. Στην Καλλιθέα κλήθηκαν σε 196 περιπτώσεις, εκ των οποίων οι 121 για γνήσιο της υπογραφής, στην Αθήνα σε 105, με τις 41 για γνήσιο της υπογραφής, σε περιοχές της Βορειοανατολικής Αττικής κλήθηκαν σε 75 εκ των οποίων οι 46 για γνήσιο, στη Δυτική Αττική σε 70, με τις 51 για γνήσιο, στον Πειραιά ανταποκρίθηκαν σε 205 κλήσεις ηλικιωμένων πολιτών, με τις 130 να αφορούν το γνήσιο της υπογραφής τους.

Συνολικά οι αστυνομικοί της γειτονιάς σε έξι ημέρες τραπεζικής αργίας επενέβησαν και βοήθησαν 651 ηλικιωμένους πολίτες, οι 389 από τους οποίους ήθελαν με την πιστοποίηση της υπογραφής τους, να παραλάβουν συγγενείς τους τα λιγοστά χρήματα της σύνταξης καθώς οι ίδιοι λόγω προβλημάτων υγείας ή προχωρημένης ηλικίας αδυνατούσαν να ανταπεξέρθουν στην πολύωρη παραμονή τους έξω από τραπεζικά καταστήματα.

Το «ευαγγέλιο» της ευγένειας και της προθυμίας

Το τετράπτυχο εγχειρίδιο με το καθηκοντολόγιο και τη συμπεριφορά του αστυνομικού προσωπικό απέναντι στους πολίτες, επικαιροποιήθηκε και με τη μορφή εντολών διαβιβάστηκε στους αστυνομικούς που όλες αυτές τις ημέρες συμμετέχουν στα μέτρα ασφάλειας γύρω από τράπεζες και ως φαίνεται το εφαρμόζουν ως … «Ευαγγέλιο».

Οι εντολές αφορούν την υποδειγματική συμπεριφορά που πρέπει να επιδεικνύουν υπερασπιζόμενοι τα ανθρώπινα δικαιώματα και να βοηθούν τους πολίτες όταν παρουσιάζεται έκτακτη ανάγκη.

Το αστυνομικό… σαβουάρ βιβρ της πρωτόγνωρης κατάστασης που καλούνται να αντιμετωπίσουν αστυνομικοί και πολίτες στοχεύει στην ομαλή διεξαγωγή της δύσκολης διαδικασίας.

Σε αυτό το καθηκοντολόγιο τονίζεται η αποστολή, ο κώδικας δεοντολογίας, η εμφάνιση, η συμπεριφορά και η ασφάλεια του οπλισμού τους.

Επισημαίνεται η ετοιμότητα που πρέπει να επιδεικνύουν, η ευγένεια, προθυμία, αμεροληψία, διαφάνεια, αποφασιστικότητα, αυτοκυριαρχία, αξιοπρέπεια, παρατηρητικότητα, ψυχραιμία, αυτοπροστασία και επικοινωνία. Τονίζεται η αυστηρότητα των κινήσεών τους με την άσκηση νόμιμης βίας όταν εκείνη προβλέπεται. Τονίζεται επίσης, πως απαγορεύονται οι… κονκάρδες, δηλωτικά σήματα που δεν προβλέπονται, αλυσίδες λαιμού, κομπολόγια, συνεχής συνομιλίες σε κινητά τηλέφωνα και τα… χέρια στις τσέπες!

Κύρια αποστολή τους είναι η πρόληψη της εγκληματικότητας, η διατήρηση της δημόσιας ειρήνης και τάξης, η προστασία ζωής-περιουσίας των πολιτών, η αποκάλυψη παραβατών, η τήρηση της τάξης και καταστολή τυχόν εκνόμων ενεργειών. Επίσης, στόχος τους είναι η επιτήρηση και προστασία ζωτικών εγκαταστάσεων δημοσίων και ιδιωτικών κτιρίων ή οργανισμών, η παροχή κάθε δυνατής βοήθειας όπου ζητείται, η ενημέρωση των πολιτών γύρω από θέματα αστυνομικής αρμοδιότητας και νομοθεσίας, όπως και η ανάπτυξη αρμονικών και φιλικών σχέσεων με τους πολίτες των περιοχών που ασκούν τα καθήκοντά τους.

Για έβδομη μέρα χθες, δεν παρατηρήθηκαν απρόβλεπτες καταστάσεις έξω από τα υποκαταστήματα τραπεζών, πέρα από τις μικροεντάσεις, ενώ σε πολλές περιπτώσεις το αστυνομικό προσωπικό καλείται να συμμετέχει στα μέτρα πέρα από το ωράριό του, εκεί που οι τράπεζες μένουν ανοικτές έως τις 17:00 το απόγευμα, αγόγγυστα και χωρίς εκδήλωση σχετικών παραπόνων, όπως επισημαίνουν υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ..

http://www.thetoc.gr

Recommended For You