Ποιο είναι το μυστικό για δυνατό και γευστικό καφέ φίλτρου;

Και ο σωστός καφές θέλει τον τρόπο του.

Για να επιτύχετε την καλύτερη δυνατή γεύση δεν έχετε παρά να τηρήσετε τις εξής προϋποθέσεις:

1. Χρησιμοποιείτε φρέσκους κόκκους καφέ.
2. Χρησιμοποιείτε κάθε φορά τη σωστή ποσότητα καφέ. Για κάθε φλιτζάνι χρειάζονται δύο γεμάτες κουταλιές καφέ, ποσότητα μεγαλύτερη από εκείνη που προσφέρουν συνήθως οι μεζούρες που συνοδεύουν τις καφετιέρες.

Για το τέλειο αποτέλεσμα ακολουθήστε τις συμβουλές των ειδικών:

• Επενδύστε σε έναν ειδικό μύλο για κόκκους καφέ. Μην παραλείπετε να τον καθαρίζετε καλά μετά τη χρήση για να απομακρύνετε τα έλαια των κόκκων.
• Όταν αγοράζετε κόκκους αποφύγετε εκείνους που πωλούνται χύμα αν διαπιστώσετε ότι δεν τηρούνται οι κατάλληλες προδιαγραφές συντήρησης και ότι είναι εκτεθειμένοι στο φως, πράγμα που αλλοιώνει την ποιότητά τους. Αν αγοράζετε κόκκους από το σούπερ μάρκετ ή τα ειδικά καταστήματα, προτιμήστε τις συσκευασίες που διαθέτουν valve lock (ένα είδος «βαλβίδας» πάνω στη συσκευασία που εγκλωβίζει το άρωμα του καφέ).
• Ο αέρας και η υγρασία είναι εχθροί της φρεσκάδας γιατί δίνουν ταγγισμένη γεύση στους κόκκους. Αν δεν μπορείτε να καταναλώσετε την ποσότητα που αγοράσατε μέσα σε δύο εβδομάδες, χωρίστε τη σε μικρά σακουλάκια που θα κλείσετε καλά και τοποθετήστε τα στο ψυγείο. Εναλλακτικά, μπορείτε να αλέσετε τον καφέ, να τον βάλετε σε σακουλάκια και να τα τοποθετήσετε στην κατάψυξη. Αν πάλι πρόκειται να καταναλώσετε τους κόκκους άμεσα, διατηρήστε τους σε θερμοκρασία δωματίου. Κλείστε καλά τη συσκευασία και τοποθετήστε τη σε ένα αεροστεγές δοχείο.
• Προτιμήστε τις καφετιέρες με μεταλλικό φίλτρο που είναι ιδανικό για να αναδειχθεί η γεύση του καφέ. Έτσι, θα αποφύγετε τον πειρασμό να χρησιμοποιείτε… χαρτοπετσέτα κάθε φορά που ξεμένετε από χάρτινα φίλτρα. Αν δεν διαθέτει μεταλλικό φίλτρο η καφετιέρα που ήδη έχετε, συμβουλευτείτε την εταιρεία αν μπορείτε να βάλετε εσείς ένα που θα αγοράσετε από ένα κατάστημα με ειδικά αξεσουάρ για καφέ. Αυτό το φίλτρο μπορεί να μπει και στο πλυντήριο πιάτων, ενώ χρειάζεται αλλαγή κάθε δύο ή τρία χρόνια.
• Αν χρησιμοποιείτε μύλο, δώστε προσοχή στο πάχος που θα αλέσετε τους κόκκους γιατί παίζει σημαντικό ρόλο στη γεύση. Γενικά, ισχύει ο κανόνας ότι όσο περισσότερη ώρα χρειάζεται για να παρασκευαστεί ο καφές τόσο πιο χοντρά αλεσμένος θα πρέπει να είναι. Η καφετιέρα με έμβολο απαιτεί τον περισσότερο χρόνο προετοιμασίας, ενώ για τον εσπρέσο χρειάζονται μόνο 19-20 δευτερόλεπτα (επομένως ο καφές θα πρέπει να είναι λεπτά αλεσμένος).

Recommended For You