Ποιος είναι ο Χριστόδουλος Ξηρός

Από τα βασικά στελέχη στον επιχειρησιακό βραχίονα της 17Ν, ο Χριστόδουλος Ξηρός -γνωστός στα μέλη της 17Ν ως «Μανώλης»- ήταν ο πρώτος που συνελήφθη για συμμετοχή στην οργάνωση. Έχει καταδικαστεί σε έξι φορές ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξη, καθώς συμμετείχε σε έξι δολοφονίες και πέντε απόπειρες δολοφονίας.

Είναι γιος του πατέρα Τριαντάφυλλου και της Μοσχούλας. Γεννήθηκε το 1958 στην Ικαρία και το 1979 μετακόμισε στην Αθήνα. Εργάστηκε ως οικοδόμος και οργανοποιός.

Όντας ενταγμένος στην εξωκοινοβουλευτική αριστερά, γνώρισε το 1983 τον Γιάννη Σερίφη και τον Δημήτρη Κουφοντίνα, ο οποίος τον στρατολόγησε στην 17Ν.

Στην πρώτη ενέργεια που φέρεται να συμμετείχε, την απόπειρα δολοφονίας εναντίον του Αμερικανού λοχία Ρόμπερτ Τσαντ στις 3/4/84, είχε αναλάβει να οδηγεί μία μοτοσικλέτα. Συνέχισε τη δράση του στην 17Ν, λαμβάνοντας μέρος σε δολοφονίες, εκρήξεις και ληστείες.

Θεωρείται ο εκτελεστής των Νίκου Μομφεράτου, Παναγιώτη Ρουσσέτη, Νίκου Γεωργακόπουλου, Δημήτρη Αγγελόπουλου, Γουίλιαμ Νορντίν, και συνεργός στις δολοφονίες των Ρόμπερτ Τσαντ, Αλέξανδρου Αθανασιάδη, Ρόναλντ Στιούαρτ, Θάνου Αξαρλιάν και στην απόπειρα δολοφονίας κατά του Γιάννη Παλαιοκρασσα.

Το 1986 στρατολόγησε στην οργάνωση τον αδελφό του, Σάββα Ξηρό. Μετά από την έκρηξη του αυτοσχέδιου μηχανισμού στα χέρια του Σ.Ξηρού, στον Πειραιά στις 29 Ιουνίου 2002, ήταν ο πρώτος που συνελήφθη για συμμετοχή στην οργάνωση.

Η προσαγωγή του έγινε από τον Ευαγγελισμό, όπου είχε πάει να επισκεφθεί τον τραυματία αδελφό του, για τον οποίο έως εκείνη τη στιγμή υποστήριζε ότι είχε πέσει θύμα πλεκτάνης.

Στις καταθέσεις του περιέγραψε με λεπτομέρειες τον τρόπο δράσης της 17Ν, αναφέρθηκε σε μέλη της οργάνωσης που γνώριζε και παραδέχθηκε ότι έλαβε μέρος σε σειρά επιθέσεων.

Αρχικά, στις καταθέσεις του υποστήριξε ότι η 17Ν δεν επιτύγχανε το στόχο της και γι’ αυτό από το 1992 συμμετείχε μόνο σε ληστείες.

Ο Χριστόδουλος Ξηρός απέδρασε στη διάρκεια της άδειας που του είχε δοθεί, λόγω των εορτών.

Newsroom ΔΟΛ

Recommended For You