Περιτομή και καρκίνος του προστάτη

imagesΟι άντρες που έχουν κάνει περιτομή διατρέχουν μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη, σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν καναδοί ερευνητές.

Όσοι κάνουν περιτομή μετά την ηλικία των 35 ετών έχουν 45% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη, συγκριτικά με εκείνους που δεν έχουν κάνει περιτομή, αναφέρει η ίδια έρευνα που διεξήχθη από το πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ.

Γενικότερα, οι άντρες που έχουν κάνει περιτομή ανεξάρτητα από την ηλικία που έγινε αυτό, διατρέχουν μειωμένο κίνδυνο κατά 11% να αναπτύξουν καρκίνο του προστάτη κάποια στιγμή στη ζωή τους.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Daily Mail, ο καρκίνος του προστάτη είναι σπάνιος στους εβραίους και τους μουσουλμάνους, η πλειοψηφία των οποίων υποβάλλεται σε περιτομή.

Παρότι οι ακριβείς αιτίες εμφάνισης αυτού του τύπου καρκίνου παραμένουν άγνωστες, οι ειδικοί έχουν προσδιορίσει τρεις παράγοντες κινδύνου: τη γήρανση, το οικογενειακό ιστορικό και την εθνοτική καταγωγή (μαύροι της Αφρικής).

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ και το Ινστιτούτο INRS-Institut-Armand-Frappier ανέλυσαν τα στοιχεία από μια ομάδα αντρών από το Μόντρεαλ του Καναδά, οι μισοί από τους οποίους είχαν διαγνωστεί με καρκίνο του προστάτη ανάμεσα στα έτη 2005-2009.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι όσοι είχαν υποβληθεί στη διαδικασία της περιτομής ως ενήλικες είχαν σημαντικά χαμηλότερες πιθανότητες εμφάνισης αυτού του τύπου καρκίνου, ενώ όσοι είχαν κάνει περιτομή πριν την ηλικία του 1 έτους εμφάνιζαν χαμηλότερο κίνδυνο της τάξεως του 14%.

Διαπίστωσαν ακόμη ότι η περιτομή είχε ιδιαίτερα ισχυρή, προληπτική δράση μεταξύ των μαύρων αντρών, προσθέτει το δημοσίευμα.

Από τους μαύρους άντρες που συμμετείχαν στην έρευνα, ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του προστάτη σε αυτούς συγκριτικά με τους λευκούς ήταν κατά 1,4 φορές μεγαλύτερος.

Όμως, ο κίνδυνος αυτός μειωνόταν έως και κατά 60% σε όσους είχαν υποβληθεί σε περιτομή σε κάποιο στάδιο της ζωής τους.

http://medicalnews.gr

Recommended For You