Παιδιά και Δουλειές του Σπιτιού

Σε μερικές οικογένειες, αναμένεται από τα παιδιά να βοηθούν στο σπίτι, και εκείνα το κάνουν χωρίς να παραπονιούνται. Σε άλλες οικογένειες, οι γονείς έχουν μειώσει τις απαιτήσεις τους, και τα παιδιά—προς μεγάλη τους χαρά—έχουν μειώσει την απόδοσή τους.

Οι ερευνητές παρατηρούν αυτή την τάση ιδίως στις Δυτικές χώρες, στις οποίες τα παιδιά τείνουν να καταναλώνουν αντί να προσφέρουν. «Σήμερα, τα παιδιά αφήνονται ανενόχλητα να παίζουν βιντεοπαιχνίδια, να περιηγούνται στο Ίντερνετ και να βλέπουν τηλεόραση», παρατηρεί ένας γονέας που λέγεται Στίβεν. «Δεν αναμένονται και πολλά από αυτά».

Εσείς τι πιστεύετε; Είναι οι δουλειές του σπιτιού σημαντικές—όχι μόνο για τη φροντίδα του σπιτιού, αλλά και για την ανάπτυξη ενός παιδιού;

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ

Μερικοί γονείς διστάζουν να αναθέσουν δουλειές στο παιδί τους, ιδιαίτερα αν η εβδομάδα του είναι ήδη φορτωμένη με σχολικές εργασίες και εξωσχολικές δραστηριότητες. Ωστόσο, εξετάστε τα οφέλη.

Οι δουλειές συμβάλλουν στην ωριμότητα του παιδιού. Τα παιδιά που αναλαμβάνουν κάποιο καθήκον μέσα στο σπίτι πιθανότατα θα έχουν καλύτερες επιδόσεις στο σχολείο, και δικαιολογημένα. Όταν ένα παιδί βοηθάει στις δουλειές, αναπτύσσει αυτοπεποίθηση, αυτοπειθαρχία και αποφασιστικότητα—σημαντικά εφόδια στη διαδικασία της μάθησης.

Οι δουλειές μαθαίνουν στα παιδιά να κάνουν πράγματα για τους άλλους. Ορισμένοι έχουν διαπιστώσει ότι τα παιδιά από τα οποία αναμένεται να βοηθούν στο σπίτι είναι πιο πιθανό να ασχοληθούν με εθελοντικό έργο ως ενήλικες. Αυτό δεν είναι διόλου παράξενο, εφόσον οι δουλειές τα εκπαιδεύουν να βάζουν τις ανάγκες των άλλων πάνω από τις δικές τους. Από την άλλη, ο Στίβεν, ο οποίος αναφέρθηκε νωρίτερα, παρατηρεί: «Όταν δεν αναμένεται τίποτα από τα παιδιά, εκείνα μαθαίνουν ότι οι άλλοι πρέπει να τα υπηρετούν, και μεγαλώνουν με μια διαστρεβλωμένη άποψη για τις απαιτήσεις της ζωής όσον αφορά την υπευθυνότητα και τη σκληρή εργασία».

Οι δουλειές προάγουν την ενότητα της οικογένειας. Καθώς κοπιάζουν μέσα στο σπίτι, τα παιδιά δεν συνειδητοποιούν μόνο ότι αποτελούν πολύτιμο μέλος της οικογένειας αλλά και ότι έχουν ευθύνη απέναντί της. Αυτό το δίδαγμα μπορεί να χαθεί όταν οι γονείς θεωρούν πως οι εξωσχολικές δραστηριότητες έχουν προτεραιότητα σε σχέση με τις δουλειές του σπιτιού. Αναρωτηθείτε: “Τι ωφελεί αν το παιδί μου δεθεί με την  ομάδα του ποδοσφαίρου, αλλά αποξενωθεί από την ομάδα της οικογένειας;”

ΟΙ ΛΥΣΕΙΣ

Ξεκινήστε νωρίς. Μερικοί λένε ότι οι γονείς πρέπει να αναθέτουν στα παιδιά τους δουλειές στο σπίτι από την ηλικία των τριών ετών, ενώ άλλοι τους συστήνουν να αρχίσουν από την ηλικία των δύο ετών ή ακόμη νωρίτερα. Η ουσία είναι ότι στα παιδάκια αρέσει πάρα πολύ να κάνουν πράγματα μαζί με τους γονείς τους και να τους μιμούνται.Βιβλική αρχή: Παροιμίες 22:6.

Να αναθέτετε δουλειές ανάλογα με την ηλικία του παιδιού. Για παράδειγμα, ένα τρίχρονο παιδί μπορεί να μαζέψει τα παιχνίδια του, να καθαρίσει κάτι που έχυσε ή να ξεχωρίσει τα ρούχα για πλύσιμο. Τα μεγαλύτερα παιδιά μπορούν να σκουπίσουν, να πλύνουν το αυτοκίνητο, ακόμη και να ετοιμάσουν φαγητό. Αξιοποιήστε τις ικανότητες του παιδιού σας. Ίσως εκπλαγείτε βλέποντας πόσο θα του αρέσουν τελικά οι δουλειές του σπιτιού.

Δώστε προτεραιότητα στις δουλειές. Αυτό ίσως είναι δύσκολο αν το παιδί σας έχει να κάνει ένα σωρό σχολικές εργασίες κάθε μέρα. Εντούτοις, το να θυσιάσετε τις δουλειές του σπιτιού στον βωμό των υψηλών βαθμών «είναι ένδειξη εσφαλμένων προτεραιοτήτων», λέει το βιβλίο Το Τίμημα των Προνομίων (The Price of Privilege). Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, οι δουλειές στο σπίτι βοηθούν τα παιδιά να γίνουν καλύτεροι μαθητές. Και τα μαθήματα που παίρνουν τα προετοιμάζουν για τον καιρό που θα έχουν τη δική τους οικογένεια.Βιβλική αρχή: Φιλιππησίους 1:10.

Εστιάστε στον σκοπό, όχι στο αποτέλεσμα. Το παιδί σας ίσως χρειάζεται περισσότερη ώρα από όση θα θέλατε για να ολοκληρώσει μια δουλειά. Επίσης, ίσως παρατηρήσετε πως η ποιότητα της εργασίας θα μπορούσε να είναι καλύτερη. Όταν συμβεί αυτό, αντισταθείτε στην παρόρμηση να συνεχίσετε εσείς αυτό που κάνει. Σκοπός σας δεν είναι να γίνει η δουλειά με την ακρίβεια που θα την έκανε ένας ενήλικος, αλλά να βοηθήσετε το παιδί σας να γίνει υπεύθυνο και να ανακαλύψει τη χαρά που δίνει η εργασία.Βιβλική αρχή: Εκκλησιαστής 3:22.

Εστιάστε στη σωστή ανταμοιβή. Κάποιοι λένε ότι, όταν ένα παιδί πληρώνεται για να κάνει δουλειές στο σπίτι, μαθαίνει να είναι υπεύθυνο. Άλλοι λένε ότι έτσι τα παιδιά επικεντρώνονται στο τι μπορούν να πάρουν από την οικογένεια και όχι στο τι μπορούν να προσφέρουν. Επιπρόσθετα, επισημαίνουν ότι το παιδί ίσως αρνηθεί να κάνει δουλειές όταν έχει αρκετά χρήματα—ένδειξη ότι χάνονται τα όποια οφέλη προκύπτουν από τις δουλειές του σπιτιού. Το δίδαγμα; Ίσως θα ήταν καλύτερο να μη συνδέετε τις δουλειές που πρέπει να κάνει το παιδί με το χαρτζιλίκι του.

πηγή

Recommended For You