Επίδομα ελάχιστου εισοδήματος Μάρτιο οι αιτήσεις

Μετά την 20η Μαρτίου του 2014 θα είναι δυνατό να υποβληθούν οι πρώτες αιτήσεις για τo επίδομα ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργείου Εργασίας. Σύμφωνα με όσα ανέφερε, μιλώντας σήμερα στη Βουλή, ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Βασίλης Κεγκέρογλου, η κυβέρνηση έχει κάνει μια επίπονη δουλειά η οποία θα πάρει τη μορφή Κοινής Υπουργικής Απόφασης, με ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2014 στις περιοχές που θα γίνει πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος.

«Απαραίτητη προϋπόθεση, όμως, προκειμένου να ξεκινήσει να λειτουργεί το πρόγραμμα είναι η κατάθεση των φορολογικών δηλώσεων», διότι, όπως τόνισε ο υφυπουργός, δεν είναι δυνατό να δοθεί η οικονομική ενίσχυση με τα εισοδήματα του 2011. «Έτσι, η πρώτη αίτηση που θα κατατεθεί για το επίδομα ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος θα είναι μετά τις 20 Μαρτίου, ημερομηνία μετά την οποία θα αρχίσει η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων» εξήγησε ο κ. Κεγκέρογλου.

Για το θέμα αυτό είχε απευθύνει επίκαιρη ερώτηση στον υπουργό Εργασίας η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, Ασημίνα Ξηροτύρη Αικατερινάρη, η οποία ανέφερε ότι υπάρχει τεράστια αδυναμία και καθυστέρηση για την υλοποίηση του προγράμματος που θα έπρεπε να εφαρμοστεί καθολικά και όχι πιλοτικά. Η βουλευτής επισήμανε ότι η κυβέρνηση έχει στα χέρια της τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τη δραματική επιδείνωση της φτώχιας και ζήτησε ουσιαστική και άμεση εφαρμογή του προγράμματος.

Ο κ. Κεγκέρογλου ανέφερε ότι θα υπάρχει διαφορετική αντιμετώπιση των ανθρώπων που δεν μπορούν να ενταχθούν στην εργασία και διαφορετική γι΄ αυτούς που μπορούν. Ανέφερε επίσης, ότι θα υπάρξει μια πλειάδα κριτηρίων και κοινωνική έρευνα από τους δήμους, ώστε να υπάρξει δικαιοσύνη. Το ελάχιστο επίπεδο διαβίωσης θα έχει έναν πυλώνα την οικονομική ενίσχυση και δεύτερο πυλώνα την παροχή υπηρεσιών. «Θα δούμε την αυτόματη έκδοση βιβλιαρίου ανασφάλιστου για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, την αυτόματη ένταξη στο επίδομα θέρμανσης, στο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ, σε προγράμματα με στόχο την κοινωνική προστασία», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο υφυπουργός, καθώς «η οικονομική ενίσχυση, όσο μεγάλη και αν είναι, δεν μπορεί να καλύψει το σύνολο των αναγκών που υπάρχουν».

Πηγή: dikaiologitika.gr

Recommended For You