Πέθανε σε ηλικία 107 ετών ο δισεκατομμυριούχος “πατέρας” των ταινιών κουνγκ-φου

To όνομα Run Run Shaw μπορεί να μοιάζει άγνωστο στους περισσότερους, αλλά έχει ταυτιστεί με ένα είδος κινηματογράφου, που έχει φανατικούς θαυμαστές σε όλο τον κόσμο:

Τις ταινίες κουνγκ-φου.Ο μεγιστάνας των μίντια του Χονγκ Κονγκ πέθανε σε ηλικία 107 ετών, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία του, Television Broadcasts Limited.

Γεννημένος στην Κίνα, ο Shaw και ο μεγαλύτερος αδελφός του, Run Me, θεωρούνται από τους πρωτοπόρους του κινηματογράφου στην Ασία. Ηταν παραγωγοί και σκηνοθέτες σε μία σειρά ταινιών ενώ είχαν στην ιδιοκτησία τους αλυσίδα από κερδοφόρες κινηματογραφικές αίθουσες. Eχει υπογράψει ως παραγωγός πάνω από 1.000 ταινίες, οι περισσότερες από αυτές περιπέτειες πολεμικών τεχνών. Εχει συμμετάσχει επίσης και σε αμερικανικές παραγωγές, συμπεριλαμβανομένης της κλασικής ταινίας επιστημονικής φαντασίας “Blade Runner.”

Στέφθηκε “Sir” από τη Βασίλισσα Ελισάβετ

Μετά το θάνατο του αδελφού του, το 1985, ο Shaw επέκτεινε το ενδιαφέρον του στην τηλεόραση. Παράλληλα, εξελίχθηκε σε μεγιστάνα της διαφήμισης και του real estate. Για τη πλούσια φιλανθρωπική δράση του δέχθηκε τον τίτλο του Ιππότη της αυλής της Μεγάλης Βρετανίας, έγινε δηλαδή «Sir» από τη Βασίλισσα Ελισάβετ, ενώ οι κομμουνιστικές Αρχές του Πεκίνου εξέφρασαν δημοσίως την ευγνωμοσύνη τους για το φιλανθρωπικό έργο του.

Οπως γράφουν οι New York Times, ο ίδιος προέδρευε των εταιρειών του από ένα φανταχτερό παλάτι Art Deco στο Χονγκ Κονγκ, ένα συνδυασμό χολιγουντιανής έπαυλης και ενός κάστρου βγαλμένου από τα παραμύθια του Hans Christian Andersen. Mέχρι τα 90 του, φωτογραφιζόταν έχοντας στο πλευρό του εκθαμβωτικές σταρ του σινεμά. Οταν τον ρωτούσαν ποιες είναι οι αγαπημένες του ταινίες, ο δισεκατομμυριούχος Shaw δεν μάσαγε τα λόγια του:“Μου αρέσουν οι ταινίες, που βγάζουν χρήματα”, απαντούσε.

Ο Shaw μεγάλωσε σε μια εύπορη οικογένεια εμπόρων, μαζί με τα έξι αδέλφια του. Ο μεγαλύτερος αδελφός του ίδρυσε εταιρεία παραγωγής βωβών ταινιών, ενώ ο τρίτος αδελφός του άνοιξε 139 κινηματογραφικές αίθουσες στη νοτιοανατολική Ασία, πριν από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Σύμφωνα με τον Run Run Shaw, τα αδέλφια είχαν θάψει στην αυλή τους κοσμήματα, χρυσό και χρήματα, ύψους 4 εκατομμυρίων δολαρίων, τα οποία ανέσυραν μετά το τέλος του πόλεμου για να χρηματοδοτήσουν τις ταινίες τους.

Ο ίδιος έπεισε τα αδέλφια του ότι η παραγωγή ταινιών είναι πιο προσοδοφόρα από τη διανομή τους και μετέφερε την έδρα τους στη μεγαλύτερη αγορά κινεζικών ταινιών, το Χονγκ Κονγκ, όπου μετονόμασε την εταιρεία τους σε Shaw Brothers.

Το 1961 ίδρυσε τη Movie Town, ένα τεράστιο στούντιο στα προάστια του Χονγκ Κονγκ, με 1500 εργαζόμενους, στο οποίο γυρίζονταν περίπου 40 ταινίες κάθε χρόνο, οι περισσότερες στην κατηγορία των κουνγκ φου b-movies.

Οι ταινίες ολοκληρώνονταν μέσα σε έναν με τρεις μήνες, ενώ τεχνικοί και ηθοποιοί ζούσαν μέσα στο στούντιο ώστε να μη χάνεται καθόλου χρόνος.

Είπε “όχι” στον Bruce Lee

Η ταινία “Five Fingers of Death” (1973) θεωρείται κορυφή στην κατηγορία του κουνγκ-φου. Ακολούθησαν οι “Man of Iron” (1973), “Shaolin Avenger” (1976) και πολλές άλλες. Οι κριτικοί “έθαβαν” τα φιλμ ως άτεχνα και μονοδιάστατα, αλλά το κοινό έκανε ουρές στα σινεμά για να απολαύσει τις σκηνές δράσης.

Για να είναι σίγουρος ότι οι ταινίες του διανέμονταν παντού, ο Shaw φρόντισε να αυξήσει σε περισσότερες από 200 τις κινηματογραφικές αίθουσες που διέθετε σε Ασία και ΗΠΑ. “Είμαστε σαν το Χόλιγουντ της δεκαετίας του’30”, είπε κάποτε ο ίδιος. “Ελέγχαμε τα πάντα: το ταλέντο, την παραγωγή, τη διανομή και την έκθεση”.

Ωστόσο, ο Shaw έχασε μία “φλέβα χρυσού” όταν αρνήθηκε να συνεργαστεί με τον Bruce Lee επειδή τον θεώρησε πολύ “ακριβό” όταν του ζήτησε πολυετές συμβόλαιο ύψους 10.000 δολαρίων για κάθε ταινία, αλλά και τον έλεγχο του τελικού προϊόντος.

Οι επενδύσεις του Run Run Shaw στην ασιατική τηλεόραση αποδείχθηκαν ακόμη πιο κερδοφόρες από τη βιομηχανία κινηματογράφου. Το 1972 ξεκίνησε την Television Broadcasts (TVB) και σύντομα απέκτησε τον έλεγχο του 80% της τηλεοπτικής αγοράς του Χονγκ Κονγκ.

Ο Shaw είχε σκοπό να διατηρήσει τον έλεγχο των τηλεοπτικών επιχειρήσεων του, διατηρώντας το ένα τρίτο των μετοχών της TVB έναντι του 22% του Murdoch και του 24% του Robert Kuok, ενός από τους πλουσιότερους επιχειρηματίες στο Χονγκ Κονγκ.

Ωστόσο, οι ισορροπίες διαταράχθηκαν όταν ο Murdoch πούλησε το μερίδιο του στον Kuok. Το 1996 σε μία από τις πρώτες περιπτώσεις επιθετικής εξαγοράς στο Χονγκ Κονγκ, ο Kuok ανάγκασε τον Shaw να του πουλήσει το μερίδιο του στην TVE, την επικερδή θυγατρική εταιρεία δημοσίων σχέσεων, μουσικής και real estate της TVB. Το deal μείωσε το μερίδιο του Shaw στη TVB στο 23%

newmoney.gr

Recommended For You