Πέθανε ο τελευταίος επιζών του σχεδίου δολοφονίας του Χίτλερ

Σε ηλικία των 90 ετών πέθανε ο Έβαλντ Χάινριχ φον Κλάιστ, ο  οποίος έλαβε μέρος στην αποτυχημένη οργάνωση της δολοφονίας του Αδόλφου Χίτλερ το 1944 από αξιωματικούς του γερμανικού στρατού. Ο φον Κλάιστ, ανθυπολοχαγός τότε, συμμετείχε στον κύκλο του Κλάους φον Στάουφενμπεργκ και ήταν από τους λίγους που δεν εκτελέστηκαν.

Γεννήθηκε το 1922 σε περιοχή της βορειο-ανατολικής Γερμανίας, η οποία σήμερα ανήκει στην Πολωνία σε οικογένεια πρώσων γαιοκτημόνων. Όταν ήταν αξιωματικός του πεζικού, τον προσέγγισε ο συνταγματάρχης φον Στάουφενμπεργκ, ο οποίος τού πρότεινε να φορέσει το γιλέκο αυτοκτονίας κάτω από μία νέα στολή που επρόκειτο να παρουσιάσει στον Χίτλερ.

Ο φον Κλάιστ θυμόταν αργότερα την ευχή που τού έδωσε ο πατέρας πριν από την αποστολή αυτοκτονίας στη συνάντηση με τον Χίτλερ που δεν έγινε ποτέ. «Οι πατεράδες αγαπούν τους γιους τους, και ο δικός μου είναι βέβαιο ότι με αγαπούσε και περίμενα ότι θα πει όχι. Αλλά, όπως πάντα, τον υποτίμησα» σημείωσε.

Λίγους μήνες αργότερα ο φον Κλάιστ διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο στη συνωμοσία για τη δολοφονία του Χίτλερ. Επρόκειτο να είναι ο άνθρωπος που θα μετέφερε μία βαλίτσα  γεμάτη εκρηκτικά σε συνάντηση με τον Χίτλερ, αλλά την τελευταία στιγμή άλλαξαν τα σχέδια και η βόμβα τοποθετήθηκε από τον συνταγματάρχη Κλάους φον Στάουφενμπεργκ.

Ο Κλάους φον Στάουφενμπεργκ τοποθέτησε τη βόμβα στην αίθουσα συσκέψεων όπου ο Χίτλερ συναντούσε τους συνεργάτες του στη Φωλιά του Λύκου, το στρατηγείο του στην Ανατολική Πρωσία. Τελικά, η βαλίτσα μετακινήθηκε και η έκρηξη δεν είχε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Ο συνταγματάρχης φον Στάουφενμπεργκ μαζί με τον πατέρα του φον Κλάιστ, γνωστό αντίπαλο του Χίτλερ, και άλλους που συμμετείχαν στο σχέδιο δολοφονίας, συνελήφθησαν και εκτελέστηκαν. Ο Εβαλντ-Χάινριχ φον Κλάιστ συνελήφθη και εστάλη σε στρατόπεδο συγκεντρώσεως, ωστόσο αργότερα τού επετράπη να επιστρέψει στο στράτευμα.

Το σχέδιο για τη δολοφονία του Χίτλερ έμεινε τελικά γνωστό ως «επιχείρηση Βαλκυρία». Η επιχείρηση Βαλκυρία ήταν αρχικά σχέδιο του ναζιστικού στρατού που στόχευε στη συνέχιση της άσκησης της εξουσίας από τους Ναζί. Το σχέδιο αυτό χρησιμοποιήθηκε τελικά από τον κύκλο Στάουφενμπεργκ για την οργάνωση ενός πραξικοπήματος ενάντια στο χιτλερικό καθεστώς το οποίο περιελάμβανε και η δολοφονία του Χίτλερ.

Πολύ αργότερα ο Εβαλντ-Χάινριχ φον Κλάιστ ίδρυσε την ετήσια Διάσκεψη για την Ασφάλεια του Μονάχου, που συγκεντρώνει κάθε χρόνο επιφανείς διπλωμάτες και αξιωματούχους ασφαλείας από όλον τον κόσμο.
http://tvxs.gr

Recommended For You