Ο Τσάβες πέθανε. Αλλά όχι στην Βενεζουέλα…

Στην Κούβα απεβίωσε ο Ούγκο Τσάβες, ισχυρίζεται σε δημοσίευμά της η ισπανόφωνη εφημερίδα ABC, επικαλούμενη πηγές ανώτερων στρατιωτικών της Βενεζουέλας. Η ίδια υποστηρίζει ότι το φέρετρο που περιφερόταν την ίδια ώρα στους δρόμους του Καράκας, δεν περιείχε τίποτα άλλο από ένα ομοίωμά του.
Επικαλούμενη πηγές ανώτερων στρατιωτικών αξιωματικών της Βενεζουέλας, η ισπανόφωνη εφημερίδα ABC υποστηρίζει ότι ο Ούγκο Τσάβες είχε ήδη εκπνεύσει στην Κούβα και μετά τη μεταφορά της σορού του στο αεροδρόμιο της Βενεζουέλας αυτή οδηγήθηκε απευθείας σε παρεκκλήσι της Fuente Tiuna, της Στρατιωτικής Ακαδημίας της χώρας.
Η «αλλαγή» έγινε στο υπόγειο του κτιρίου, όταν έφτασε εκεί το ψεύτικο φέρετρο μετά την ολοκλήρωση της πομπής. Ήταν η μοναδική φορά που οι τηλεοπτικές κάμερες δεν παρακολούθησαν τη διαδικασία.
Οι στρατιωτικοί με τους οποίους επικοινώνησε η εφημερίδα ζήτησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, επιβεβαίωσαν ωστόσο χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας, σύμφωνα με το οποίο ο ηγέτης της Βενεζουέλας δεν είχε πεθάνει στο Καράκας -όπως επιμένει η κυβέρνηση- αλλά στην Κούβα, όπου είχε πάει για να υποβληθεί σε νέα θεραπεία αντιμετώπισης του καρκίνου.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, η «απάτη» σχετικά με τον τόπο θανάτου του Τσάβες «προστίθεται απλώς στη μακρά λίστα των ψεμάτων με τα οποία ο τσαβισμός μας έχει γεμίσει σχετικά με τους τελευταίους μήνες ζωής του ηγέτη τους». Στην πραγματικότητα, ο στόχος δεν ήταν τόσο η παραπλάνηση του λαού, όσο ο πολιτικός χειρισμός της υπόθεσης: «Ήθελαν να οργανώσουν μια περιφορά με σαφές πολιτικό ενδιαφέρον, επιτρέποντας στους ανθρώπους να αγγίξουν το φέρετρο, το ψεύτικο, χωρίς να θέσουν σε κίνδυνο την ακεραιότητα του αληθινού. Δεν θα επέτρεπαν σε καμία περίπτωση να πέσει, όταν μάλιστα ένα μέρος της εσωτερικής του δομής είναι από γυαλί», λέει ένας από τους ανθρώπους που γνωρίζουν καλά τις συνθήκες της μεταφοράς.
Ένας άλλος λόγος της «απάτης» ήταν η συντήρηση του πτώματος. Η έκθεσή του επί επτά ώρες στη ζέστη του Καράκας κρίθηκε απαγορευτική, δεδομένου μάλιστα ότι η σορός θα μείνει αρκετές μέρες ανοικτή για λαϊκό προσκύνημα.
Το άρθρο, ενισχύοντας τον ισχυρισμό του, υποστηρίζει ότι μετά την αντικατάσταση των δύο φερέτρων στο υπόγειο, τα μέτρα ασφαλείας έγιναν πολύ πιο αυστηρά, ενώ δεν επιτρεπόταν πια στον κόσμο να έρχεται σε επαφή με τη σορό.
Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι η σορός του Τσάβες ταξίδεψε στις 7 το πρωί (τοπική ώρα) της Τρίτης από την Αβάνα στο βενεζουελανικό αεροδρόμιο La Carlota. Αμέσως διακομίστηκε στο Hospitalito, το ιατρικό κέντρο της περιοχής που βρίσκεται 200 μέτρα από την Ακαδημία.
Την ίδια στιγμή ένα άλλο, παρόμοιο φέρετρο, άδειο ή με ένα εσωτερικό βάρος, μεταφέρθηκε στο Στρατιωτικό Νοσοκομείο που βρίσκεται στην άλλη άκρη της πόλης, όπου την Τετάρτη το πρωί έφυγε για την πομπή. Όταν το ψεύτικο φέρετρο έφτασε στο παρεκκλήσι της Ακαδημίας, οι τηλεοπτικές κάμερες έχασαν για λίγο την επαφή τους μαζί του. Η δικαιολογία ήταν ότι έπρεπε να καθαριστεί από τα λουλούδια και τα αντικείμενα που ο λαός είχε ρίξει μέσα και να αλλάξει η σημαία που τον κάλυπτε. Όταν επιτράπηκε και πάλι η είσοδος στα κανάλια το φέρετρο δεν ήταν πλέον στη νεκροφόρα, αλλά στους ώμους των στρατιωτικών και άλλων αξιωματούχων.
Αν και η τηλεόραση της Βενεζουέλας δεν έδειξε κανένα κοντινό πλάνο από το φέρετρο, όταν αυτό άνοιξε για να το αποχαιρετήσει το πλήθος, πολλοί από τους παρισταμένους ανέφεραν ότι η σορός του εκλιπόντως ηγέτη ήταν ελαφρώς πρησμένη και χωρίς μαλλιά, εντελώς διαφορετική δηλαδή από τις φωτογραφίες που είχαν διαρρεύσει από την κυβέρνηση πριν από τρεις εβδομάδες.
εφημερίδα ΕΘΝΟΣ

Του συνεργάτη μας Λουλουργά Γιώργου

… αν σας άρεσε το άρθρο μοιραστείτε το με τους φίλους σας απλά πατώντας Like …

Recommended For You