Ο καφές προστατεύει από την εκδήλωση διαβήτη

imagesΣύμφωνα με μελέτη ελλήνων επιστημόνων, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο European Journal of Clinical Nutrition, τα άτομα που πίνουν καφέ έχουν τις μισές πιθανότητες να εκδηλώσουν διαβήτη τύπου ΙΙ, σε σχέση με αυτούς που δεν πίνουν.

Ο Δρ Δημοσθένης Παναγιωτάκος και οι συνεργάτες του στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο της Αθήνας που έκαναν την έρευνα θεωρούν ότι αυτό οφείλεται στις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του καφέ.

Η έρευνα ξεκίνησε το 2001 όταν οι επιστήμονες πήραν ένα δείγμα 1.300 ανδρών και γυναικών, οι οποίοι βρίσκονταν στα 18 τους χρόνια, και το έβαλαν να απαντήσει σε ένα διατροφικό ερωτηματολόγιο που ρωτούσε, μεταξύ άλλων, για τη συχνότητα που πίνουν καφέ.

Μέχρι 1,5 φλυτζάνι καφέ την ημέρα θεωρείτο περιστασιακή κατανάλωση του ροφήματος ενώ πάνω από 1,5 συνήθης, και τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι 816 συμμετέχοντες χαρακτηρίστηκαν περιστασιακοί καταναλωτές καφέ, οι 385 συνήθεις, ενώ 239 δεν έπιναν καφέ.

Δέκα χρόνια μετά το δείγμα ανθρώπων επανεξετάστηκε και αποδείχθηκε ότι εκείνοι που κατανάλωναν περισσότερο καφέ είχαν τις λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν διαβήτη, ενώ 191 είχαν εκδηλώσει με ποσοστό στους άντρες 13% και στις γυναίκες 12%.

«Το οξειδωτικό στρες έχει αποδειχθεί ότι επιταχύνει την δυσλειτουργία των β-κυττάρων του παγκρέατος, ενώ τα αντιοξειδωτικά αποδεδειγμένα μειώνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη. Άρα τα αντιοξειδωτικά του καφέ μπορεί να είναι ωφέλιμα, αν και απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση του ρόλου τους», σημειώνει ο Δρ Παναγιωτάκος.

http://www.topnews.gr

Recommended For You