Ο ατμός του ηλεκτρονικού τσιγάρου εξίσου επιβλαβής με τον καπνό

imagesΗ μακροχρόνια χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου μπορεί να οδηγήσει σε χρόνιες παθήσεις των πνευμόνων, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Αμερικανοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο ατμός του ηλεκτρονικού τσιγάρου επηρεάζει τα κύτταρα των πνευμόνων με τον ίδιο τρόπο όπως τα συμβατικά τσιγάρα, ακόμη και μετά από μόλις μία ώρα.

Η μακροχρόνια έκθεση στον ατμό του ηλεκτρονικού τσιγάρου μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ).

Η ΧΑΠ είναι ένας γενικός όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τις χρόνιες παθήσεις των πνευμόνων που περιορίζουν τη ροή του αέρα στους πνεύμονες και περιλαμβάνει νόσους όπως τη «χρόνια βρογχίτιδα» και το «εμφύσημα». Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της ΧΑΠ είναι η δύσπνοια, ή μια «ανάγκη για αέρα», και η υπερβολική παραγωγή βλέννας στους κατώτερους αεραγωγούς. Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, 64 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν ΧΑΠ και 3.000.000 άνθρωποι πέθαναν από ΧΑΠ. Ο ΠΟΥ προβλέπει ότι η ΧΑΠ θα γίνει η τρίτη αιτία θανάτου παγκοσμίως μέχρι το 2030.

Στο πλαίσιο της μελέτης, Αμερικανοί ερευνητές συνέκριναν τον ατμό του ηλεκτρονικού τσιγάρου με τον καπνό, σχετικά με την βλάβη που προκαλούν στους πνεύμονες. Σε πειράματα στο εργαστήριο εξέθεσαν ανθρώπινα βρογχικά επιθηλιακά κύτταρα σε ατμό ηλεκτρονικού τσιγάρου για μία έως έξι ώρες. Η ομάδα διαπίστωσε ακόμη και η ελάχιστη έκθεση στον ατμό για μία ώρα, «αποδιοργάνωσε» τις διαδικασίες παραγωγής πρωτεΐνης στα κύτταρα που είναι «σημαντική».

«Αυτό ακριβώς κάνει και ο καπνός του τσιγάρου, και το παθητικό κάπνισμα στο σώμα μας», εξήγησαν οι ερευνητές. Η ομάδα επιβεβαίωσε τα αποτελέσματα της μελέτης σε δοκιμές με πειραματόζωα, όπου βρέθηκε ακριβώς το ίδιο αποτέλεσμα.

«Οι περισσότεροι είναι αρκετά σίγουροι ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι λιγότερο επιβλαβή από τα τσιγάρα. Το ερώτημα ήταν κατά πόσον είναι αβλαβή, και υπάρχουν πλέον στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι δεν είναι, και μάλιστα η βλάβη που προκαλούν μπορεί να είναι απειλητική για την ζωή», επεσήμανε ο Δρ. Νίκολας Χόπκινσον απο το Βρετανικό Πνευμονολογικό Ίδρυμα.

http://www.news.gr

Recommended For You