Οφθαλμολογική εξέταση θα μπορεί να εντοπίζει το Αλτσχάιμερ πριν από την εμφάνιση των συμπτωμάτων

Ευχάριστα είναι τα νέα που έρχονται από τον επιστημονικό χώρο, καθώς σύμφωνα με μία νέα μελέτη, μία οφθαλμολογική εξέταση, θα μπορεί, σύντομα, να εντοπίζει τη νόσο του Αλτσχάιμερ, πριν από την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων.

Ερευνητές από το Λος Άντζελες δοκίμασαν την οφθαλμολογική, αυτή, εξέταση σε 16 ασθενείς.

Οι ίδιοι, συγκρίνοντας τα αποτελέσματά τους με τις εγκεφαλικές εξετάσεις και ακτινογραφίες, διαπίστωσαν, ότι η εξέταση των ματιών ήταν εξίσου επιτυχημένη στο να εντοπίσουν εκείνους με διπλάσια ποσότητα πλάκας που δημιουργήθηκε στους εγκεφάλους τους.

Οι ειδικοί λένε ότι το εύρημα είναι μία από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις στην έρευνα του Αλτσχάιμερ μέχρι σήμερα, προσφέροντας τα πρώτα σημάδια ενός οικονομικά αποδοτικού και μη επεμβατικού τεστ.

Η επικεφαλής της έρευνας και νευροχειρουργός στο Cedars-Sinai, Dr. Maya Koronyo-Hamaoui αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Τα ευρήματα δείχνουν ότι ο αμφιβληστροειδής μπορεί να χρησιμεύσει ως αξιόπιστη πηγή για τη διάγνωση της νόσου του Αλτσχάιμερ» και συμπληρώνει:

«Ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα της ανάλυσης του αμφιβληστροειδούς είναι η επαναληψιμότητα, η οποία μας επιτρέπει να παρακολουθούμε τους ασθενείς και ενδεχομένως την εξέλιξη της νόσου τους».

Μέχρι πριν από περίπου μια δεκαετία, ο μόνος τρόπος για την επίσημη διάγνωση κάποιον με νόσο του Αλτσχάιμερ ήταν να αναλύσει τον εγκέφαλό του μετά θάνατον.

Τα τελευταία χρόνια, οι γιατροί μπόρεσαν να χρησιμοποιήσουν θερμόμετρο εκπομπής ποζιτρονίων (PET) για τον εντοπισμό σημείων της νόσου.

Ωστόσο, η τεχνολογία ήταν δαπανηρή και η δοκιμή επίπονη, καθώς ο ασθενής έπρεπε να εγχέεται με ραδιενεργούς ιχνηθέτες.

Η ομάδα της Dr. Koronyo-Hamaoui θέλησε να εντοπίσει μια οικονομικά αποδοτικότερη και λιγότερο επεμβατική τεχνική.

Για τη μελέτη, οι ερευνητές διεξήγαγαν μια κλινική δοκιμή σε 16 ασθενείς με Αλτσχάιμερ, οι οποίοι κλήθηκαν να ποιούν ένα διάλυμα που περιελάμβανε κουρκουμίνη, μία φυσική συνιστώσα του κουρκουμά του μπαχαρικού.

Η κουρκουμίνη προκαλεί πλάκα αμυλοειδούς στον αμφιβληστροειδή, γεγονός που βοηθά στην ανίχνευση.

Οι ασθενείς στη συνέχεια συγκρίθηκαν με μια ομάδα νεότερων, υγιή ατόμων.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα αποτελέσματά τους ήταν τόσο ακριβή όσο εκείνα που εντοπίστηκαν μέσω των κλασικών, συνηθισμένων, επεμβατικών μεθόδων.

Ο Yosef Koronyo, ερευνητικός συνεργάτης στο Τμήμα Νευροχειρουργικής, δήλωσε ότι ένα άλλο βασικό εύρημα από τη νέα μελέτη, ήταν, η ανακάλυψη αμυλοειδών πλακών σε παλαιότερα παραβλεφθείσες περιφερειακές περιοχές του αμφιβληστροειδούς.

Ο ίδιος ανέφερε ότι η ποσότητα της πλάκας στον αμφιβληστροειδή σχετίζεται με την ποσότητα πλάκας σε συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου, ενώ μεταξύ άλλων υποστήριξε:

«Τώρα γνωρίζουμε ακριβώς πού να ψάξουμε για να βρούμε τα σημάδια της νόσου του Αλτσχάιμερ όσο το δυνατόν νωρίτερα»

Παρόλα αυτά, ενώ, η έρευνα σχετικά με την εξέταση του αμφιβληστροειδούς για την ανίχνευση του Αλτσχάιμερ είναι πολλά υποσχόμενη, στην πραγματικότητα, ακόμα, βρίσκεται στα πολύ πρώιμα στάδια, γι’ αυτό η συνέχεια αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Recommended For You