Οι φύλακες έκαψαν το κατάστημα της Sprider Stores

Πώς στήθηκε το μεγάλο κόλπο με τα 100 γκαζάκια και πώς βρήκε τους δράστες η ΕΛ.ΑΣ. από τις κάμερες της Αττικής οδού
Υπάλληλοι εταιρείας security που ήταν επιφορτισμένοι με τη φύλαξη του καταστήματος της Sprider stores στην Ανθούσα κρύβονται πίσω από τον προσχεδιασμένο εμπρησμό του. Οι ιδιωτικοί αστυνομικοί σκόρπισαν – με βάση ειδικό σχέδιο – μέσα σε δεκάδες χώρους του κτιρίου περίπου 100 γκαζάκια προκειμένου να υπάρξει ολοσχερής καταστροφή του κτιρίου και να εισπραχθούν ασφάλιστρα ύψους περίπου 16 εκατ. ευρώ. Οι δράστες φρόντισαν ώστε να καταστρέψουν τις καταγραφές από τις κάμερες του κτιρίου ενώ είχαν επικοινωνήσει με τους υπευθύνους εγκατάστασης των συναγερμών ώστε αυτοί να μη λειτουργούν στη διάρκεια της εγκληματικής επιδρομής. Το εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι τα στελέχη της Πυροσβεστικής εντόπισαν τελικώς τις κινήσεις των δραστών από τις κάμερες αλλά και τα διόδια της Αττικής οδού, όπως και τις καταγραφές της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας. Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη εταιρεία security ανήκει σε στενό συγγενή, αρχισυνδικαλιστή της ΕΛ.ΑΣ.
Η καταστροφική πυρκαγιά στο κτίριο της Sprider Stores στην Ανθούσα – κοντά στην Αττική οδό – είχε εκδηλωθεί τα ξημερώματα της Δευτέρας 13ης Φεβρουαρίου 2012. Αρχικά είχε γίνει λόγος για επίθεση από «ομάδα αντιεξουσιαστών» έπειτα από επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας ως αντίδραση στην ψήφιση του μνημονίου. Από τη φωτιά καταστράφηκε ολοσχερώς το κτίριο, υπόγειο, ισόγειο και 1ος όροφος, συνολικής επιφάνειας 20.000 τ.μ. Η έρευνα απέδειξε ότι η ουδεμία σχέση είχε με πράξη αντιεξουσιαστών. Την περασμένη εβδομάδα ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Χαράλαμπος Λακαφώσης άσκησε δίωξη για προσχεδιασμένο εμπρησμό κατά της διοίκησης της εταιρείας. Απήγγειλε επίσης κατηγορίες για έκρηξη και εμπρησμό σε τέσσερις συνεργάτες της επιχείρησης – δηλαδή των υπαλλήλων της εταιρείας security – που φέρονται να εμπλέκονται στην προσχεδιασμένη, σύμφωνα με τον εισαγγελέα, πυρκαγιά.
Με την υπόθεση ασχολήθηκαν τα στελέχη της Διεύθυνσης Διερεύνησης Εγκλημάτων Εμπρησμού της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, που αμέσως εντόπισαν «περίεργα ευρήματα» στη διάρκεια των πολυήμερων ερευνών τους. Μέσα στο κτίριο βρήκαν πολλά γκαζάκια, κατανεμημένα σε διάφορους χώρους του κτιρίου με ειδική «στόχευση» στη δεξαμενή πετρελαίου, στον χώρο με τις ηλεκτρογεννήτριες αλλά και στην αίθουσα με το εσωτερικό κύκλωμα καμερών ώστε να είναι βέβαιο ότι δεν θα βρεθούν βίντεο από τη στιγμή του εμπρησμού ή άλλη μέρα. Ακόμη ανακαλύφθηκε ότι είχε εξουδετερωθεί το σύστημα συναγερμού και πυρανίχνευσης, χωρίς κάτι τέτοιο να δηλωθεί από τους υπευθύνους του κτιρίου. Επιπλέον ανακαλύφθηκε ότι οι ύποπτοι υπάλληλοι επικοινωνούσαν, τις προηγούμενες ημέρες, με την εταιρεία που τοποθετούσε το σύστημα προκειμένου να λάβουν σχετικές οδηγίες. Ολα αυτά τα ευρήματα έδειχναν στους ερευνητές της Πυροσβεστικής ότι κάτι άλλο συνέβη εκείνο το βράδυ στην Ανθούσα.
Σύμφωνα με τη δικογραφία, οι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής εστίασαν το ενδιαφέρον τους στη μαρτυρία του φύλακα που χτυπήθηκε από τον κουκουλοφόρο εισβολέα και ο οποίος φαίνεται ότι ήταν εμπόδιο στους εμπρηστές. Ο φύλακας αυτός περιέγραψε τον σωματότυπο και άλλα στοιχεία του «κουκουλοφόρου». Ακόμη επεσήμανε ότι «ο εμπρησμός συνέβη στο χρονικό κενό έως ότου κληθεί ο αντικαταστάτης του από την ίδια εταιρεία security». Ο αντικαταστάτης του χτυπημένου φύλακα διαπιστώθηκε ότι είχε εκτελέσει βάρδια και το προηγούμενο βράδυ (Σάββατο προς Κυριακή 12 Φεβρουαρίου). Με βάση αυτές τις μαρτυρίες, οι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και οι δικαστικοί λειτουργοί εστίασαν την προσοχή τους σε υπαλλήλους της εταιρείας security που συμμετείχαν στη φρούρηση του κτιρίου. Ετσι λοιπόν κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα δεκάδες γκαζάκια είχαν διασκορπιστεί στο κτίριο από το προηγούμενο βράδυ υπό την ανοχή του φύλακα. Με το δεδομένο βεβαίως ότι η επόμενη ημέρα ήταν Κυριακή και δεν θα πήγαινε εκεί κανένας «άσχετος» υπάλληλος που θα βρισκόταν μπροστά σε αίθουσες γεμάτες με… εμπρηστικούς μηχανισμούς. Επιπλέον, από την περιγραφή του χτυπημένου φύλακα οι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής θεώρησαν ότι βασικός ύποπτος ως «κουκουλοφόρος εμπρηστής» ήταν άλλος υπάλληλος της εταιρείας security!
Οπως αναφέρει στο «Βήμα» ανώτατος αξιωματούχος του Πυροσβεστικού Σώματος, «όταν ο άνθρωπος αυτός κλήθηκε να καταθέσει είχε περίεργες αντιδράσεις και ξαφνικά ζήτησε να φύγει. Τότε καταλάβαμε ότι βρισκόμαστε στη σωστή κατεύθυνση. Αναζητήσαμε πού ήταν εκείνο το βράδυ και άλλοι υπάλληλοι της ίδιας εταιρείας ιδιωτικής ασφάλειας του κτιρίου. Ολοι υποστήριξαν ότι βρίσκονταν σε ταβέρνες, σε σπίτια φίλων κ.λπ. Ομως από την άρση απορρήτου των κινητών τους και τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας διαπιστώσαμε ότι ήταν στην περιοχή του κτιρίου στην Ανθούσα. Επιπλέον, βρήκαμε στοιχεία από τις κάμερες της Αττικής οδού, όπου είδαμε κινήσεις με τα ΙΧ τους, κοντά στην έξοδο της Ανθούσας, την κρίσιμη χρονική περίοδο. Θα υπάρξει περαιτέρω δικαστική έρευνα για τους υπευθύνους της συγκεκριμένης εταιρείας security».
Οσον αφορά την εμπλοκή διοικητικών στελεχών της εταιρείας, αυτή φέρεται να έχει προκύψει από ορισμένες τηλεφωνικές κλήσεις με τους υπόπτους για τη φυσική αυτουργία στον εμπρησμό αλλά και με την ασφαλιστική εταιρεία. Σημειώνεται ότι οι υπεύθυνοι της εταιρείας σε ανακοίνωσή τους αρνήθηκαν οποιαδήποτε σχέση με τον εμπρησμό.
http://www.tovima.gr

… πάτησε like για την συνέχεια του άρθρου …

Recommended For You